Odmiany roślin rolniczych wyhodowane w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w 2001 roku - Malicki, Piotr (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2001)
W bieżącym roku Dyrektor Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych podjął decyzję o wpisaniu do Rejestru 22 nowych odmian roślin rolniczych wyhodowanych w Spółkach Hodowli Roślin i Zakładach Doświadczalnych IHAR. Utrzymująca się tendencja rejestrowania dużej liczby odmian, przyczynia się do znacznego wzrostu liczby odmian w rejestrze, co stwarza rolnikom w praktyce większe możliwości wyboru i dostosowania odmian do warunków konkretnego gospodarstwa. Charakterystykę nowo zarejestrowanych odmian podajmy na podstawie badań COBORU oraz zaleceń hodowców, koncentrując się na wskazaniu wyróżniających je cech jakościowych i użytkowych. W bieżącym roku do rejestru COBORU zostały wpisane również dwie odmiany jęczmienia niemieckiej firmy hodowlanej Josef Breun Saatzucht GdbR, (jęczmień jary Barke i jęczmień ozimy Bombay), której przedstawicielem w Polsce jest Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Oddział Bąków. Poniżej prezentujemy najnowsze odmiany zbóż, kukurydzy, buraków pastewnych, rzepaku, traw i roślin strączkowych.