Wpływ rzutowego i rzędowego nawożenia mocznikiem na wysokość plonu i niektóre cechy jakości bulw ziemniaka - Trawczyński, Cezry (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2001)
W latach 1997–1999 w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział Jadwisin przeprowadzono doświadczenie polowe, którego celem było określenie wpływu rzutowego i rzędowego nawożenia mocznikiem na plon bulw i jakość ziemniaków uprawianych w warunkach gleby lekkiej. W badaniach uzyskano istotnie wyższy plon bulw ziemniaków pod wpływem rzędowego nawożenia mocznikiem (średnio o 4,8%) oraz stwierdzono o 3% więcej bulw handlowych w plonie (średnica powyżej 4 cm) w stosunku do rzutowego nawożenia. Pod wpływem rzędowego nawożenia mocznikiem stwierdzono istotnie niższą zawartość azotu ogólnego w bulwach w stosunku do rzutowego nawożenia. Sposób nawożenia nie miał istotnego wpływu na zróżnicowanie procentowej zawartości skrobi, azotanów, suchej masy, fosforu, potasu i magnezu w bulwach oraz na zmianę barwy miąższu bulw po ugotowaniu