Wartość kombinacyjna rodów i odmian pszenżyta jarego oraz efekt heterozji mieszańców F1 - Góral, Halina; Węgrzyn, Stanisław; Spiss, Ludwik (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2001)
W dwóch mikrodoświadczeniach polowych, przeprowadzonych w dwóch miejscowościach, różniących się warunkami glebowymi (1999) i w jednej miejscowości (2000) badano plon ziarna i komponenty plonu rodziców oraz mieszańców F1 i F2 pszenżyta jarego, otrzymanych w wyniku krzyżowania w układzie czynnikowym siedmiu form matecznych z czterema formami ojcowskimi (1999) i pięciu form matecznych z trzema ojcowskimi (2000). Oceniono efekt heterozji u mieszańców oraz zdolność kombinacyjną form rodzicielskich. Wykazano wysoce istotne zróżnicowanie cech wśród rodziców, mieszańców i kontrastu rodzice-mieszańce F1. Heterozja plonu ziarna u mieszańców F1 była powszechna i wysoka. Wahała się od -1,4% do 53,6% dla poszczególnych mieszańców i wynosiła średnio 23,3% w 1999 i 15,4% w 2000 roku ponad wartość lepszego z rodziców. Pokolenie F2 charakteryzowało się brakiem heterozji. Heterozja plonu ziarna mieszańców F1 wynikała z heterozji liczby kłosów na poletku, liczby ziaren z kłosa i masy 1000 ziaren. Zależała istotnie od ogólnej i swoistej wartości kombinacyjnej form rodzicielskich.