Wpływ wzrastających dawek azotu i różnych sposobów stosowania regulatorów wzrostu na plonowanie pszenżyta ozimego - Maćkowiak, Walenty; Budzianowski, Grzegorz; Mazurkiewicz, Leszek; Paizert, Kazimierz; Woś, Henryk (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2001)
Przeprowadzono dwie trzyletnie serie doświadczenia polowego, w którym zbadano wpływ 5 sposobów stosowania retardantów i fungicydu na plonowanie pszenżyta ozimego nawożonego wzrastającymi dawkami azotu. W obu seriach stwierdzono istotność dla plonów ziarna, wysokości roślin i wylegania badanych czynników i ich większości współdziałań. Średnio z trzech lat spośród badanych sposobów stosowania regulatorów wzrostu i fungicydu w stosunku do obiektu kontrolnego (bez oprysku) najwyższą zwyżkę plonu ziarna (w I serii — 17,2%; w II serii — 15,4%) i zarazem największe skrócenie źdźbeł i ograniczenie wylegania uzyskano przy zastosowanych wariantach: Bercema CCC w ilości 3 l/ha w stadium Fe 3 i Flordimex T w ilości 2 l/ha w stadium Fe 8. Działanie retardacyjne stosowanych regulatorów wzrostu i fungicydu było w części modyfikowane przebiegiem pogody w poszczególnych latach. Korzystne działanie zastosowanego wariantu: retardant Bercema CCC w ilości 4 l/ha łącznie z fungicydem Benlate — 0,5 kg /ha w stadium Fe 6 uwidoczniło się jedynie w jednym roku badań, w którym pszenżyto masowo uległo porażeniu przez łamliwość podstawy źdźbła.