Wpływ wybranych sposobów ochrony roślin na plon i jakość ziarna odmian pszenicy ozimej - Stankowski, Sławomir; Podolska, Grażyna; Stypuła, Grzegorz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2001)
Materiał do analiz jakościowych stanowiły próby ziarna pszenicy z doświadczenia przeprowadzonego w roku 1999 w Stacji Doświadczalnej Osiny. Badanymi czynnikami były: 3 odmiany pszenicy ozimej (Kobra, Mikon, Sakwa) i sposoby ochrony roślin (konwencjonalny, zintegrowany, zintegrowany ze stymulatorem Bion) oraz kontrola. Zastosowanie trzech sposobów ochrony roślin pszenicy w porównaniu z wariantem kontrolnym spowodowało bardzo silny wzrost plonu ziarna i masy 1000 ziaren, a równocześnie zmniejszenie zawartości białka w ziarnie i pogorszenie większości parametrów jakościowych. Różne sposoby ochrony zasadniczo nie różnicowały cech jakościowych ziarna pszenicy. Zaobserwowano zmiany tylko w przypadku masy 1000 ziaren i gęstości ziarna w stanie zsypnym. Reakcja odmian na stosowanie badanych sposobów ochrony roślin była zbliżona. Nie stwierdzono większych różnic w jakości ziarna badanych odmian.