Struktura plonu wybranych linii wsobnych żyta ozimego - Grudkowska, Małgorzata; Madej, Lucjan (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2001)
Badaniami objęto trzynaście linii męskosterylnych (P) oraz jedną linię dopełniającą (N) pochodzących z topcrossu hodowlanego wysianego w sezonie wegetacyjnym 1999–2000 Na dwudziestu roślinach z każdej linii określono plon ziarna z rośliny i komponenty plonu: masę kłosa, indeks pożniwny, długość źdźbła oraz liczbę ziaren z kłosa. Stwierdzono pozytywną korelację pomiędzy plonem ziarna z rośliny a masą kłosa, indeksem pożniwnym kłosa, długością źdźbła i liczbą ziaren z kłosa.