Jęczmień i Blumeria graminis. Wprowadzenie do charakterystyki układu gospodarz- patogen. - Piechota, Urszula; Czembor , Paweł (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2020)
Jęczmień (Hordeum vulgare L.) jest jednym z najważniejszych gospodarczo zbóż i zajmuje czwarte miejsce pod względem areału upraw na świecie. Mączniak prawdziwy, powodowany przez grzyb patogeniczny Blumeria graminis f. sp. hordei, jest jedną z najważniejszych chorób wpływających negatywnie na ilość i jakość plonu jęczmienia. Ograniczona pula genów odporności wykorzystywanych w odmianach uprawnych stwarza potrzebę poszukiwania i identyfikacji nowych źródeł odporności.