Podatność roślin odmian kukurydzy cukrowej na występowanie agrofagów - Waligóra, Hubert; Majchrzak, Leszek; Kostiw, Piotr (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2020)
W latach 2015-2018, na polach Zakładu Doświadczalno-Dydaktycznego w Złotnikach należącego do Katedry Agronomii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przeprowadzono doświadczenie mające na celu ocenę podatności roślin kilku odmian kukurydzy na występowanie agrofagów. Badania przeprowadzono na 10 mieszańcach kukurydzy cukrowej: Golda, GSS 1453, GSS 3071, GSS 5829, GSS 8529, Overland, Noa, Shinerock, Sindon i Tessa. Badane odmiany istotnie różniły się pod względem uszkodzeń powodowanych przez ploniarkę zbożową (Oscinella frit L.), omacnicę prosowiankę (Ostrinia nibilalis Hbn.) oraz skrzypionkę zbożową (Oulema melanopa L.) we wszystkich latach badań. Największym procentem uszkodzonych roślin przez ploniarkę zbożową (Oscinella frit L.) w latach 2016 i 2018 charakteryzowała się odmiana Tessa. Porażenie poszczególnych odmian kukurydzy cukrowej było istotnie zróżnicowane w latach badań. Najbardziej wrażliwą na porażenie przez głownię guzowatą (Ustilago maydis) (D.C.) Corda) we wszystkich latach badań była odmiana Tessa. Największy procent uszkodzonych roślin przez ploniarkę zbożówkę (Ostrinia nibilalis Hbn.) odnotowano w roku 2016 i w przypadku odmiany Golda przekraczał on 50%. Średnio dla lat badań odmiana ta była w największym procencie uszkadzana przez tego szkodnika.