Przydatność badań mrozoodporności w przewidywaniu zimotrwałości odmian pszenicy ozimej - Witkowski, Edward; Witkowska, Krystyna; Woźna-Pawlak, Urszula; Rubrycki, Krzysztof; Matysik, Przemysław; Bogacka, Maria; Bielerzewska, Helena; Konieczny, Marcin; Łagodzka-Gola, Małgorzata; Drzazga, Tadeusz; Śmiałowski, Tadeusz (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2013)
Celem badań było porównanie wyników oceny mrozoodporności i zimotrwałości 426 rodów i odmian pszenicy ozimej badanych w latach 2010–2012. Stwierdzono wysoce istotną korelację pomiędzy wynikami ocen obu metod wynoszącą w 2010 roku, r = 0,683, w 2011 roku, r=0,561, a w 2012 roku r=0,614. Ważnymi czynnikami w ocenie mrozoodporności i zimotrwałości okazały sie warunki środowiska, które należy uwzględnić w trakcie prowadzenia badań oraz podczas analizy otrzymanych wyników.