Ocena strawności diet zawierających skrobie modyfikowane typu RS w badaniach na szczurach - Le Thanh-Blicharz, Joanna; Anioła, Jacek; Walkowski, Aleksander; Lewandowicz, Grażyna (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2012)
W pracy określono wpływ skrobi opornej na strawność in vivo w badaniach na szczurach outbredowych Wistar. W doświadczeniu wykorzystano 40 samców w wieku 12 tygodni. Zwierzęta karmiono czterema rodzajami diet: kontrolną ze wstępnie kleikowaną skrobią ziemniaczaną suszona na walcach (SW), oraz trzema z dodatkiem różnych preparatów modyfikowanych skrobi opornych (AO, WT, RS). Wykonano oznaczenia parametrów ogólno żywieniowych i wzrostowych oraz oznaczono strawność in vivo metodą klasyczną. Wykazano, że 50% dodatek preparatów opornych na enzymy amylolityczne skrobi modyfikowanych do diet szczurów rasy Wistar spowodował zwiększenie zawartości wody w kale, co świadczy o zdolności tychże preparatów do wiązania wody, a co za tym idzie przyspieszonego pasażu treści pokarmowej czego wynikiem jest jego potencjalne działanie dietetyczne. Oznaczona metodą bilansową strawność diety i jej głównych składników, tzn. białka, tłuszczu oraz węglowodanów (skrobi) była nieznacznie zróżnicowana pomiędzy badanymi grupami. Najniższą strawność in vivo odnotowano w przypadku handlowego preparatu RS3.