Wybrane właściwości fizyczne niskoacetylowanej skrobi estryfikowanej kwasem oleinowym - Boruczkowski, Tomasz; Boruczkowska, Hanna; Bienkiewicz, Maciej; Dróżdż, Wioletta; Tomaszewska-Ciosk, Ewa; Regiec, Piotr (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2012)
W niniejszej pracy przeprowadzono enzymatyczną estryfikację skrobi niskoacetylowanej kwasem tłuszczowym z użyciem enzymów w środowisku rozpuszczalnika organicznego. Analizom zostały poddane zarówno substancje wyjściowe jak i produkty powstałe w reakcji estryfikacji. W wyniku reakcji estryfikacji przy zastosowaniu lipazy z drożdży Candida antarctica oraz dwóch wyodrębnionych na drodze przemysłowej frakcji tego enzymu (A i B) powstały 3 estry skrobi acetylowanej i kwasu oleinowego Ich stopień podstawienia oznaczony za pomocą analizy spektrum 1HNMR wynosił od 0,07 do 0,12 i był zależny od frakcji zastosowanego enzymu. Analiza termiczna przy użyciu różnicowego kalorymetru skaningowego wykazała, że ciepło właściwe przemiany fazowej produktów estryfikacji było wyższe niż ciepło właściwe przemiany fazowej skrobi acetylowanych. Istotny wpływ na zbadane właściwości fizyczne otrzymanych związków miał stopień acetylacji skrobi.