Eksploracyjna analiza czynnikowa w badaniach struktury zespołu zmiennych obserwowanych - Laudański, Zbigniew; Mańkowski, Dariusz R.; Flaszka, Małgorzata (Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, 2012)
W pracy przedstawiono podstawy i zastosowania praktyczne w naukach rolniczych eksplora¬cyjnej analizy czynnikowej, EFA. Opisano zagadnienia numeryczne związane z prowadzeniem niezbędnych obliczeń. Na przykładach przedstawiono sposób interpretacji wyników EFA oraz przykłady jej wykorzystania w badaniach rolniczych.