Analiza zdolności kombinacyjnych linii DH rzepaku ozimego pod względem zawartości kwasów tłuszczowych

Elżbieta Adamska

office@igr.poznan.pl
Instytut Genetyki Roślin PAN, Poznań (Poland)

Zygmunt Kaczmarek


Instytut Genetyki Roślin PAN, Poznań (Poland)

Laurencja Szała


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Poznaniu (Poland)

Teresa Cegielska-Taras


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Poznaniu (Poland)

Abstrakt

W pracy zaproponowano wielowymiarowe podejście do badania ogólnej i specyficznej zdolności kombinacyjnej linii podwojonych haploidów (linii DH) rzepaku ozimego na podstawie analizy mieszańców otrzymanych w wyniku krzyżowania typu linia × tester. Dla kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych dokonano oceny wielowymiarowych efektów ogólnej zdolności kombinacyjnej (GCA) i specyficznej zdolności kombinacyjnej (SCA) par linii rodzicielskich. Oszacowanie tych efektów przeprowadzono na podstawie analiz zawartości 5 kwasów tłuszczowych: nasyconych — palmitynowego (C16:0) i stearynowego (C18:0) oraz nienasyconych — oleinowego (C18:1), linolowego (C18:2) i linolenowego (C18:3) u mieszańców pochodzących z krzyżowania 7 linii DH rzepaku ozimego z 4 testerami.


Słowa kluczowe:

kwasy tłuszczowe, linia × tester schemat, rzepak ozimy, zdolność kombinacyjna

Adamska E., Cegielska-Taras T., Kaczmarek Z., Szała L. 2007. Multidimensional GCA and SCA effects in doubled haploid lines of winter rape in the analysis of yield structure characters of F1 line x tester crosses. Rośliny Oleiste — Oilseed Crops, XXVIII: 97 — 108.
Google Scholar

Bartkowiak-Broda I. 1979. Dziedziczenie zawartości tłuszczu oraz kwasów: oleinowego, linolowego i linolowego u bezerukowego rzepaku ozimego (Brassica napus L. var. oleifera). Praca doktorska wykonana w Zakładzie Roślin Oleistych IHAR w Poznaniu.
Google Scholar

Brunklaus-Jung E., Röbbelen G. 1987. Genetic and physiological investigations on mutants for polygenic fatty acid in rapeseed (Brassica napus/L.). Plant Breeding, 98: 9 — 16.
Google Scholar

Byczyńska B., Krzymański J. 1969. Szybki sposób otrzymywania estrów metylowych kwasów tłuszczowych do analizy metodą chromatografii gazowej. Tłuszcze Jadalne 13: 108 — 114.
Google Scholar

Caliński T., Dyczkowski A. I., Sitek M. 1979. Procedury testów jednoczesnych w wielozmiennej analizie wariancji. Matematyka stosowana XIV: 5 — 31.
Google Scholar

Kaczmarek Z., Krajewski P. 1994. Wielowymiarowa ocena form rodzicielskich na podstawie doświadczenia z mieszańcami linia × tester. XXIV Colloquium Metodologiczne z Agrobiometrii, PAN: 303 — 320.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2008

Cited By / Share

Adamska, E. (2008) „Analiza zdolności kombinacyjnych linii DH rzepaku ozimego pod względem zawartości kwasów tłuszczowych ”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (249), s. 177–182. doi: 10.37317/biul-2008-0044.

Autorzy

Elżbieta Adamska 
office@igr.poznan.pl
Instytut Genetyki Roślin PAN, Poznań Poland

Autorzy

Zygmunt Kaczmarek 

Instytut Genetyki Roślin PAN, Poznań Poland

Autorzy

Laurencja Szała 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Poznaniu Poland

Autorzy

Teresa Cegielska-Taras 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Poznaniu Poland

Statystyki

Abstract views: 17
PDF downloads: 7


Licencja

Prawa autorskie (c) 2008 Elżbieta Adamska, Zygmunt Kaczmarek, Laurencja Szała, Teresa Cegielska-Taras

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >> 

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.