Analiza statystyczna zależności plonu owoców u porzeczki czarnej (Ribes nigrum L.) od dwóch składowych multiplikatywnych

Stanisław Pluta

io@inhort.pl
Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa, ul. Pomologiczna Skierniewice (Poland)

Wiesław Mądry


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa (Poland)

Edward Żurawicz


Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa, ul. Pomologiczna Skierniewice (Poland)

Marcin Kozak


Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa (Poland)

Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki uwarunkowania plonu owoców na roślinie porzeczki czarnej od dwóch multiplikatywnych składowych plonu (liczby owoców na krzewie (szt.) i średniej masy owocu (g), w obrębie zmienności genetycznej oraz łącznie środowiskowej i osobniczej, przy wykorzystaniu sekwencyjnej analizy składowych plonu (SYCA). Badania przeprowadzono na krzewach 14 genotypów w doświadczeniu polowym, założonym jesienią 1996 roku w Sadzie Doświadczalnym Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa (ISK) w Dąbrowicach /k Skierniewic. Obserwacje plonu owoców na krzewie i jego dwóch multiplikatywnych wykonano w latach 1998–2001. Sekwencyjna analiza składowych plonu wykazała, że liczba owoców na krzewie determinowała od 50 do 90% genotypowej zmienności plonu, zależnie od warunków pogodowych w latach badań. Średnia masa owocu determinowała tylko od 6% do 24% tej zmienności plonu. Stwierdzone relacje w uwarun-kowaniu środowiskowej zmienności plonu owoców na roślinie badanych genotypów przez obie składowe plonu były podobne do tych wykazanych dla genotypowej zmienności plonu owoców. Liczba owoców na roślinie warunkowała od 72 do 96% środowiskowej zmienności plonu, zaś średnia masa owocu warunkowała tylko od 3 do 20% tej zmienności plonu badanych genotypów.


Słowa kluczowe:

Ribes nigrum L., porzeczka czarna, multiplikatywne składowe plonu, sekwencyjna analiza składowych plonu (SYCA), plon owoców na roślinie, liczba owoców na roślinie, średnia masa owocu

Baumann T. E.; Eaton G.W.; Spaner D. 1993. Yield components of day-neutral and short-day strawberry varieties on raised beds in British Columbia. HortScience 28 (9): 891 — 894.
Google Scholar

Board, J. E., Kang, M. S., Bodrero, M. L. 2003. Yield components as indirect selection criteria for late-planted soybean cultivars. Agronomy Journal 95: 420 — 429.
Google Scholar

Bonney G. E., Kissling G. E. 1986. Gram-Schmidt Orthogonalization of Multinormal Variates: Applications in Genetics. Biometrical Journal 28: 417 — 425.
Google Scholar

Bock R. D. 1975. Multivariate statistical methods in behavioural research. Toronto: McGraw-Hill.
Google Scholar

Cortell J. M.; Strik B. C. 1997. Effect of floricane number in 'Marion' trailing blackberry. II. Yield components and dry mass partitioning. Journal-of-the-American-Society-for-Horticultural-Science. 122: 611 — 615.
Google Scholar

Eaton, G. W., Kyte, T. R. 1978. Yield component analysis in strawberry. J. Am. Soc. Horticult. Sci., 103:578 — 583.
Google Scholar

Eaton G. W., McPherson E. A. 1978. Morphological components of yield in cranberry. Horticultural Research 17: 73 — 82.
Google Scholar

Fraser J., Eaton G. W. 1983. Applications of yield component analysis to crop research. Field Crop Abstracts 36:787 — 796.
Google Scholar

Freeman J. A., Eaton G. W., Baumann T. E., Daubeny H. A., Dale A. 1989. Primocane removal enhances yield component of raspfruits. Journal of the American Society of Horticultural Science 114: 6 — 9.
Google Scholar

Gołaszewski J. 1996. A method of yield component analysis. Biometrical Letters 33: 79 — 88.
Google Scholar

Kang M. S. 1994. Applied quantitative genetics. Baton Rouge, LA: M.S. Kang Publication.
Google Scholar

Kang M. S. 2003. Formulas and software for plant geneticists and plant breeders. New York: Food Products Press.
Google Scholar

Kozak M. 2002. Statystyczna analiza uwarunkowania zmienności plonu roślin przez jego składowe. Praca doktorska, SGGW, Warszawa.
Google Scholar

Kozak M., Mądry W. 2006. Note on yield component analysis. Cereal Res. Commun. 34:933 — 940.
Google Scholar

Lacey C. N. D. 1973. Phenotypic correlations between vegetative characters and yield components in strawberry. Euphytica 22: 546 — 554.
Google Scholar

Mądry W., Kozak M. 2000. Analiza ścieżek i sekwencyjna analiza plonu w badaniach zależności plonu od cech łanu. Cz. I. Opis metod. Rocz. N. Roln., Seria A, 115:143 — 157.
Google Scholar

Mądry W., Kozak. M., Pluta S., Żurawicz E. 2003. Zastosowanie sekwencyjnej analizy plonu w badaniach nad uwarunkowaniem zmienności plonu owoców porzeczki czarnej (Ribes nigrum L.) na roślinie przez cechy plonotwórcze. Biul. IHAR 226/227/1: 31 — 40.
Google Scholar

Mądry W., Kozak M., Pluta S., Żurawicz E. 2005. A New approach to sequential yield component analysis (SYCA): Application to fruit yield in blackcurrant (Ribes nigrum L.). Journal of New Seeds, 7: 85 — 107.
Google Scholar

Neter J., Wasserman W., Kutner M. H. 1990. Applied linear statistical models. Regression, analysis of variance and experimental designs. IRWIN, New York.
Google Scholar

Panteyev A. V., Korolenko A. V. 2000. Correlative relationships between the main yield components in black currant. Plodowodstwo. 13:116 — 118.
Google Scholar

Piepho H. P. 1995. A simple procedure for yield component analysis. Euphytica 84: 43 — 48.
Google Scholar

Pluta S. 1994. Analiza dialleliczna cech użytkowych porzeczki czarnej. Praca doktorska, ISK Skierniewice
Google Scholar

Pluta S. 1996. Zeszyty Pomologiczne. Porzeczki i Agrest. Wyd. ISK:1 — 89.
Google Scholar

Pomologia odmianoznawstwo roślin sadowniczych — aneks. 2003. Porzeczka czarna. Porzeczka czerwona. Agrest. Praca zbiorowa pod red. E. Żurawicza, PWRiL, Warszawa 2003: 165 — 173; 175 — 180; 182 — 188.
Google Scholar

Rozbicki J. 1997. Agrotechniczne uwarunkowania wzrostu, rozwoju i plonowania pszenżyta ozimego. Rozprawa habilitacyjna, Fundacja Rozwój SGGW, Warszawa.
Google Scholar

Sparnaaij L.D. and Bos I. 1993. Component analysis of complex characters in plant breeding. I. Proposed method for quantifying the relative contribution of individual components to variation of the complex character. Euphytica 70: 225 — 235.
Google Scholar

Strik B.C. and Proctor J.T.A. 1988. Yield component analysis of strawberry genotypes differing in productivity. Journal of the American Society of Horticultural Science 113: 124 — 129.
Google Scholar

Webb R. A. 1976 a. The components of yield in black currants. Scientia Horticulturae, 4: 247 — 254.
Google Scholar

Webb R. A. 1976 b. The influence of yield components on cultivar differences in black currants. Scientia Horticulture, 5:119 — 126.
Google Scholar

Winer B. J. 1971. Statistical principles in experimental design. New York: McGraw–Hill
Google Scholar

Yadav O. P., Manga V. K., Saxena M. B. L. 1994. Ontogenetic approach to grain production in pearl millet (Pennisetum gluacum L.) based on path-coefficient analysis. Indian J. Agric. Sci. 64: 233 — 236.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2008

Cited By / Share

Pluta, S. (2008) „Analiza statystyczna zależności plonu owoców u porzeczki czarnej (Ribes nigrum L.) od dwóch składowych multiplikatywnych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (249), s. 241–249. doi: 10.37317/biul-2008-0051.

Autorzy

Stanisław Pluta 
io@inhort.pl
Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa, ul. Pomologiczna Skierniewice Poland

Autorzy

Wiesław Mądry 

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa Poland

Autorzy

Edward Żurawicz 

Instytut Sadownictwa i Kwiaciarstwa, ul. Pomologiczna Skierniewice Poland

Autorzy

Marcin Kozak 

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa Poland

Statystyki

Abstract views: 287
PDF downloads: 31


Licencja

Prawa autorskie (c) 2008 Stanisław Pluta, Wiesław Mądry, Edward Żurawicz, Marcin Kozak

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.