Wartość przechowalnicza pszenżyta ozimego oceniana testami wigorowymi

Elżbieta Małuszyńska

e.maluszynska@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie (Poland)

Abstrakt

Badano nasiona 7 odmian pszenżyta ozimego przechowywane od 2004 roku. Co 6 miesięcy część nasion poddawano zabiegowi sztucznego starzenia stosując dwa warianty (testy SSAA i AA), oceniano zdolność kiełkowania i wigor mierzony suchą masą siewki oraz długością pierwszego liścia i najdłuższego korzenia siewki. Na podstawie wyników testu SSAA wykazano, że podczas przechowywania następuje stopniowe obniżanie się wigoru. Po 2 latach przechowywania nasiona poddane sztucznemu starzeniu kiełkowały około 10–30%. Nie stwierdzono zależności pomiędzy wynikami wigoru nasion i wschodami roślin w polu.


Słowa kluczowe:

pszenżyto ozime, test przyśpieszonego starzenia nasion, wigor, zdolność przechowalnicza

Basu S., Sharma S.P., Dadlani M. 2004. Storability studies on maize (Zea mays L.) parental line seeds under natural and accelerated ageing conditions. Seed Sci. & Technol., 32: 239 — 245.
Google Scholar

Bennett M. A., Evans A. F., Grassbaugh E. M. 2001. Saturated salt accelerated ageing (SSAA) test for assessing and comparing sh2 and se sweet corn seedlots. 26 International Seed testing Congress — Seed Symposium Angers, France, June 18–20, 2001 Abstracts, Appendix: 11.
Google Scholar

Deluche J. C., Baskin C.C. 1973. Accelerated aging techniques for predicting the relative storability of seed lots. Seed Sci.& Technol. 1:427 — 452.
Google Scholar

Dutra A., Vieira R. 2004. Accelerated ageing as a vigor test for squash and pumpkin seeds. ISTA Seed Symposium 17–19 May 2004 Budapest, Hungary, Abstracts: 84.
Google Scholar

Gabińska K., Narkiewicz-Jodko M., Schneider J. 1991. Wpływ wieloletniego przechowywania na wartość siewną pszenżyta ozimego. Biul. IHAR 180:43 — 51.
Google Scholar

Hampton J. G., TeKrony D. M. 1995. Handbook of vigour test methods. ISTA, Zurich, Switzerland.
Google Scholar

Jianhua Z., McDonald M. B. 1996. The saturated salt accelerated aging test for small-seeded crops. Seed Sci.& Technol. 25,:123 — 131.
Google Scholar

Korona A., Wiwart M. 1997. Mikoflora różnych frakcji ziarniaków pszenżyta ozimego. Zesz. Nauk. AR Szczec. Rolnictwo 65: 195 — 202.
Google Scholar

Kwiatkowski J., Szczukowski S., Tworkowski J. 1997. Wpływ długości okresu przechowywania ziarna pszenżyta ozimego na jego wartość siewną i plon oraz zdolność kiełkowania pokolenia potomnego. Zesz. Nauk. AR Szczecin. Rolnictwo 65: 229 — 233.
Google Scholar

Lityński M. 1982. Biologiczne podstawy nasiennictwa. PWRiL, Warszawa.
Google Scholar

Mazurek J. 1987. Wartość siewna i reprodukcyjna ziarna pszenżyta ozimego w zależności od czasu przechowywania. Pam. Puł. 89:165 — 172.
Google Scholar

Meriaux B., Ladonne F., Fougereux J.A. 2004 a. Accelerated ageing test for wheat (Triticum aestivum), reproducibility of two ageing methods. ISTA Seed Symposium, 17–19 May 2004 Budapest, Hungary, Abstracts: 83.
Google Scholar

Meriaux B., Fougereux J. A, Ladonne F. 2004 b. Determination of storage potential of wheat seeds: relevance of an accelerated ageing test using NaCl. ISTA Seed Symposium 17–19 May 2004 Budapest, Hungary, Abstracts: 84.
Google Scholar

Międzynarodowe Przepisy Oceny Nasion ISTA – wersja polska 2004, 2005, 2006. Opracowanie IHAR Radzików.
Google Scholar

Moś M. 2000. Reakcja ziarniaków pszenżyta ozimego na warunki przyśpieszonego starzenia. Biul. IHAR 216: 145 — 150.
Google Scholar

Narkiewicz-Jodko M., Schneider J. 1988. Wpływa warunków przechowywania na wartość siewną i zdrowotność ziarna pszenżyta ozimego. Hod. Rośl.Aklim. 32, 5–6:1 — 23.
Google Scholar

Naylor R. E.L. 1993. The effect of parent plant nutrition on seed size, viability and vigour and on germination of wheat and triticale at different temperatures. Ann. Appl. Biol. 123: 379 — 390.
Google Scholar

SAS Institute Inc. 2004 a. SAS 9.1 Companion for Windows. Cary, NC, USA, SAS Publishing, SAS Institute Inc.
Google Scholar

SAS Institute Inc. 2004 b. SAS/STAT 9.1 User's Guide. Cary, NC, USA, SAS Publishing, SAS Institute Inc.
Google Scholar

Strzelecki A. W. 1991. Wartość siewna i przechowalnicza pszenżyta ozimego w zależności od warunków zbioru. Biul. IHAR 180:23 — 31.
Google Scholar

Strzelecki A. W., Urbaniak Z. 1990. Przechowywanie materiału siewnego roślin rolniczych i ogrodniczych – wymagania nasion i warunki składowania. Opracowanie IHAR nr 21/1500/90.
Google Scholar

Szczukowski S., Tworkowski J., Kwiatkowski J. 1993. Wpływ długości okresu przechowywania ziarna pszenżyta ozimego na jego wartość siewną, plon i zdolność kiełkowania pokolenia potomnego. Mat. Konf. „ Znaczenie jakości materiału siewnego w produkcji roślinnej„ Warszawa 1993: 91 — 97.
Google Scholar

TeKrony D. M. 2003. Precision is an essential component in seed vigour testing. Seed Sci.& Technol., 31:435 — 447.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2007

Cited By / Share

Małuszyńska, E. (2007) „Wartość przechowalnicza pszenżyta ozimego oceniana testami wigorowymi”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (245), s. 101–112. doi: 10.37317/biul-2007-0027.

Autorzy

Elżbieta Małuszyńska 
e.maluszynska@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie Poland

Statystyki

Abstract views: 29
PDF downloads: 26


Licencja

Prawa autorskie (c) 2007 Elżbieta Małuszyńska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora