Ocena wartości gospodarczej odmian owsa nagoziarnistego uprawianych w rejonie Podkarpacia

Renata Tobiasz-Salach

rtobiasz@ur.edu.pl
Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)

Dorota Bobrecka-Jamro


Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)

Ewa Szpunar-Krok


Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)

Jan Buczek


Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)

Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki trzyletniego doświadczenia polowego założonego w latach 2001–2003 w Krasnem k. Rzeszowa. Badaniami objęto 6 nowych rodów owsa nagoziarnistego i 2 odmiany Akt i Polar, u których oceniano wielkość plonowania oraz niektóre cechy struktury plonu. Stwier¬dzono przydatność do uprawy owsa nagoziarnistego w rejonie Podkarpacia, szczególnie rodów STH 4770, STH 4659 i odmiany Polar.


Słowa kluczowe:

elementy struktury plonu, owies nagi, odmiany, plon, rody, skład chemiczny ziarna

Brand T. S., van der Merve J. P. 1996. Naked oats (Avena nuda) as a substitute for maize in diets for weanling and grower — finisher pigs. Anim. Feed Sci.Tech. 113: 169 — 181.
Google Scholar

Budzyński W., Wróbel E, Dubis D. 1999. Reakcja owsa nagiego na czynniki agrotechniczne. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Supl. 1 (18): 97 — 104.
Google Scholar

Fabijańska M. Kosieradzka J. 1995. Atuty odmian nagich. Nowoczesne Rolnictwo, nr 3.
Google Scholar

Fabijańska M., Kozieradzka I., Sokół J., Bekta M., Bobel B. 2002. Polskie odmiany zbóż w żywieniu zwierząt. Zesz. Nauk. PTZ Przegląd Hodowlany nr 60: 197 — 210.
Google Scholar

Gąsiorowski H. 1993. Owies jako surowiec dla przemysłu spożywczego. Post. Nauk Roln. nr. 40: 71.
Google Scholar

Kosieradzka I., Fabijańska M. 1995. Wartość biologiczna białka ziarna wybranych odmian owsa. XXV Sesja Nauk. KŻZ KNZ PAN, Poznań nr 37.
Google Scholar

Kozłowska-Ptaszyńska Z. 1999. Zmiany w plonowaniu, strukturze plonu i budowie przestrzennej łanu dwóch odmian owsa w zależności od gęstości siewu. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Supl. 1 (18): 33 — 37.
Google Scholar

Kukuła S. 2001. Charakterystyka i wymagania agrotechniczne odmian owsa. Biul. IHAR 218: 3 — 11.
Google Scholar

Macierewicz-Ryś J, Sokół J. 1999. Wartość pokarmowa ziarna owsa oplewionego (Avena sativa L.) i nagoziarnistego (A. sativa var. nuda). Żywność. Technologia. Jakość. Supl. 1 (18): 273 — 277.
Google Scholar

Michalski T., Idziak R., Menzel L. 1999. Wpływ warunków pogodowych na plonowanie owsa. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Supl., PTTŻ Kraków, 1: 46 — 52.
Google Scholar

Panek K. 1992. Działanie i współdziałanie opadów na plonowanie owsa w różnych rejonach kraju. Biul. Inf. ATR Olsztyn 33: 95 — 104.
Google Scholar

Petkov K., Piech M. 2001. Ocena wartości pokarmowej ziarna owsa nieoplewionego i oplewionego w żywieniu trzody chlewnej” Rocz. Nauk Zootech. 28 (2): 165 — 173.
Google Scholar

Podolska G., Maj L., Nita Z. 2006. Wielkość plonu i komponentów plonu u nagoziarnistej formy owsa karłowego w zależności od gęstości siewu i dawki nawożenia azotem. Biul. IHAR 239: 49 — 59.
Google Scholar

Rudnicki F. Wasilewski P. 1993. Wpływ doboru gatunków i ilości opadów na wydajność jarych mieszanek zbożowych. Fragm. Agron. 4, 40: 95 — 96.
Google Scholar

Szempliński W. 2003. Plonowanie nagich i oplewionych form owsa i jęczmienia jarego w siewie czystym i mieszanym” Biul. IHAR 229: 147 — 156.
Google Scholar

Tobiasz-Salach R., Bobrecka-Jamro D. 2003. Wpływ wieloskładnikowych nawozów dolistnych na plonowanie i skład chemiczny owsa”. Acta Agrophysica 85: 89 — 98.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/29/2007

Cited By / Share

Tobiasz-Salach, R. (2007) „Ocena wartości gospodarczej odmian owsa nagoziarnistego uprawianych w rejonie Podkarpacia”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (244), s. 183–189. doi: 10.37317/biul-2007-0056.

Autorzy

Renata Tobiasz-Salach 
rtobiasz@ur.edu.pl
Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland

Autorzy

Dorota Bobrecka-Jamro 

Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland

Autorzy

Ewa Szpunar-Krok 

Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland

Autorzy

Jan Buczek 

Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland

Statystyki

Abstract views: 173
PDF downloads: 35


Licencja

Prawa autorskie (c) 2007 Renata Tobiasz-Salach, Dorota Bobrecka-Jamro, Ewa Szpunar-Krok, Jan Buczek

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora