Wpływ dolistnego nawożenia mikroelementami roślin ziemniaka na skład frakcyjny białka bulw
Wojciech Kozera
biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.plKatedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, Bydgoszcz (Poland)
Bożena Barczak
Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, Bydgoszcz (Poland)
Abstrakt
W pracy przedstawiono wyniki badań nad wpływem dolistnego nawożenia mikroelementami w formie wieloskładnikowego nawozu Mikrochelat Gama oraz soli technicznych Cu, Zn, Mn, Mo i B, na zawartość azotu ogólnego i skład frakcyjny białka bulw ziemniaka odmiany Mila. Wykazano oddziaływanie zastosowanego nawożenia, a w szczególności cynku, miedzi, molibdenu oraz badanego wieloskładnikowego nawozu na wzrost zawartości azotu ogólnego w suchej masie bulw ziemniaka. Stwierdzono wyraźny wzrost udziału albumin w bulwach pod wpływem zastosowanego nawożenia. Stosowanie dolistne roztworów miedzi oraz cynku powodowało wzrost udziału białek konstytucyjnych (albuminy+globuliny) w suchej masie bulw. Nawożenie miedzią, molibdenem, nawozem wieloskładnikowym, a także cynkiem, powodowało istotny wzrost udziału azotu nierozpuszczalnego w suchej masie bulw. Globuliny i gluteliny były frakcjami, których zawartość w bulwach ziemniaka w niewielkim stopniu zmieniała się pod wpływem zastosowanego nawożenia.
Słowa kluczowe:
mikroelementy, azot ogólny, frakcje białka, bulwy ziemniakaBibliografia
Barczak B. 1999. Rola nawożenia azotem w kształtowaniu wartości biologicznej białka ziarna jęczmienia ozimego. Rocz. Nauk Rol. A, 114 (1/2): 205 — 218.
Google Scholar
Boligłowa E. 1995. Wpływ dolistnego dokarmiania na plonowanie i jakość bulw ziemniaka. Rozpr. Nauk. 41, WSR-P Siedlce: 79 ss.
Google Scholar
Cakmak I. 2000. Possible roles of zinc in protecting plant cells from damage by reactive oxygen species. New Phytol. 146: 185 — 205.
Google Scholar
Czuba R. 1996. Celowość i możliwości uzupełnienia niedoborów mikroelementów u roślin. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 434: 55 — 64.
Google Scholar
Dexter J. E., Dronzek B. L. 1975. Note on the amino acid composition of protein fractions from a developing triticale and its rye and wheat parents. Cereal Chem. 52 (4): 587 — 596.
Google Scholar
Gorlach E., Mazur T. 2002. Chemia rolna. PWN, Warszawa: 348 ss.
Google Scholar
Henriques F. S. 2003. Gas exchange, chlorophyll a fluorescence kinetics and lipid peroxidation of pecan leaves with varying manganese concentrations. Plant Sci. 165: 239 — 244.
Google Scholar
Leszczyński W. 1994. Ziemniak jako produkt spożywczy. Post. Nauk Rol. 1: 15 — 29.
Google Scholar
Łoginow W., Gulewicz K., Klupczyński Z. 1971. Analiza frakcji białek i perspektywy jej stosowania. Pam. Puł. 50: 117 — 126.
Google Scholar
Matoh T. 1997. Boron in plant cell walls. Plant and Soil 193: 59 — 70.
Google Scholar
Mazur T., Frieske J. 1984. Wpływ nawożenia obornikiem oraz wapniem, magnezem i mikroelementami na plon i skład chemiczny plonu sześciu odmian ziemniaka. Zesz. Nauk. ART Olsztyn 40: 65 — 77.
Google Scholar
Michael G., Blume B. 1960. Über den Einfluss der Stickstoffdüngung auf die Eisweißzusammensetzung des Gerstenkornes. Zeit. Pflernäh. Düng. Bodenk. 88, 3: 237 — 250.
Google Scholar
Mondy N. I., Munshi C. B. 1993. Effect of soil and foliar application of molybdenum on the glycoalkaloid and nitrate concentration of potatoes. J. Agric. Food Chem. 41: 256 — 258.
Google Scholar
Munck L. 1972. Improvement of nutritional value in cereals. Hereditas 72 (1):1 — 128.
Google Scholar
Nowacki E. 1976. Fizjologia i biochemia wysokich plonów. Post. Nauk Rol. (3): 37 — 56.
Google Scholar
Nowak K., Majcherczak E. 2002. Skład aminokwasowy białka plonu roślin uprawnych w 4-letnim cyklu zmianowania w zależności od nawożenia i wapnowania. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln. 484: 441 — 449.
Google Scholar
Puzina T. I. 2004. Effect of zinc sulfate and boric acid on the hormonal status of potato plants in relation to tuberization. Rus. J. Plant Physiol. 51 (2): 209 — 214.
Google Scholar
Rastovski A. 1981. Storage of potatoes. Centre for Agricultural Publishing and Documentation, Wageningen, 462 pp.
Google Scholar
Ruiz J. M., Baghour M., Bretones G., Belakbir A., Romero L. 1998. Nitrogen metabolism in tobacco plants (Nicotiana tabacum L.): role of boron as possible regulatory factor. Int. J. Plant Sci. 159: 121 — 126.
Google Scholar
Roztropowicz S. 1989. Środowiskowe, odmianowe i nawozowe źródła zmienności składu chemicznego bulw ziemniaka. Fragm. Agron. 6: 33 — 75.
Google Scholar
Ruszkowska M., Wojcieska-Wyskupajtys U. 1996. Mikroelementy — fizjologiczne i ekologiczne aspekty ich niedoborów i nadmiarów. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 434: 1 — 11.
Google Scholar
Ryser J. P. 1991. Fumure foliare en grandes cultures. Rev. Suisse Agric., 23 (6): 317 — 320.
Google Scholar
Sacała E., DemczukA., Grzyś E., Parylak D. 2004. Wpływ boru na aktywność reduktazy azotanowej oraz wzrost siewek pszenżyta. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 502: 333 — 339.
Google Scholar
Sienkiewicz-Cholewa U., Wróbel S. 2004. Rola miedzi w kształtowaniu wielkości i jakości plonów roślin uprawnych. Post. Nauk Rol. 5: 39 — 54.
Google Scholar
Szewczuk C., Michałojć Z. 2003. Praktyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agroph. 85: 19 — 29.
Google Scholar
White P. J., Broadley M. R. 2001. Chloride in soils and its uptake and movement within the plant: A review. Ann. Bot., 88: 967 — 988.
Google Scholar
Wiater J. 2002. Wpływ współdziałania niektórych odpadów z roślinami motylkowymi na ilość i jakość białka ziemniaka Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 484: 743 — 752.
Google Scholar
Autorzy
Wojciech Kozerabiuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Katedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, Bydgoszcz Poland
Autorzy
Bożena BarczakKatedra Chemii Rolnej, Wydział Rolniczy, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, Bydgoszcz Poland
Statystyki
Abstract views: 109PDF downloads: 27
Licencja
Prawa autorskie (c) 2007 Wojciech Kozera, Bożena Barczak
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.