Wpływ uprawy o różnej intensywności na wielkość i skład chemiczny bulw ziemniaka odmiany Ania

Franciszek Borówczak

agro@up.poznan.pl
Katedra Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu (Poland)

Katarzyna Rębarz


Katedra Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu (Poland)

Abstrakt

W doświadczeniach przeprowadzonych w latach 1997–2000 badano wpływ deszczowania, technologii uprawy i nawożenia azotem na wielkość i skład chemiczny bulw ziemniaków. Stwierdzono, że deszczowanie i technologie uprawy o wyższych nakładach zwiększyły w plonie udział bulw o średnicy powyżej 6 cm. Plony frakcji bulw o średnicy powyżej 4 cm i 6 cm w warunkach deszczowania przyrastały w miarę zwiększania dawek azotu do 120 kg/ha, a w warunkach bez tego zabiegu do dawki 60 kg/ha. Najwyższe plony tych frakcji uzyskano z uprawy technologią wysokonakładową. Stwierdzono ponadto, że analizowane czynniki miały wpływ na zawartość skrobi, białka, azotu, włókna, popiołu i potasu w bulwach.


Słowa kluczowe:

deszczowanie, nawożenie azotem, skład chemiczny, technologie uprawy, wielkość bulw, ziemniaki

Borówczak F. 1981. Zmiany w składzie chemicznym ziemniaków pod wpływem deszczowania i zróżnicowanego nawożenia mineralnego. Rocz. AR w Poznaniu. CXXVIII: 17 — 28.
Google Scholar

Borówczak F. 1982. Efekty deszczowania ziemniaków w warunkach Wielkopolski. Rocz. AR w Poznaniu, CXXXVIII: 13 — 23.
Google Scholar

Borówczak F., Rębarz K. 2006. Produkcyjne i ekonomiczne efekty różnej intensywności uprawy ziemniaka odmiany Ania. Biul. IHAR 242: 175 — 184. DOI: https://doi.org/10.37317/biul-2006-0016
Google Scholar

Fotyma M., Grześkiewicz H. 1979. Wpływ nawożenia azotem i fosforem na plon i zawartość skrobi ziemniaków odmiany Nysa. Inst. Ziem. Bonin, Ziemniak: 157 — 182.
Google Scholar

Głuska A. 1997. Wpływ nawadniania na jakość plonu ziemniaków. Ziem. Pol. 3: 7 — 10.
Google Scholar

Głuska A., Szutkowska M. 1993. Wpływ opadów i nawadniania na plon i udział bulw dużych (o średnicy powyżej 5 cm) w plonie kilkunastu odmian ziemniaka. Biul. Inst. Ziem. 43: 35 — 42.
Google Scholar

Goc K., Roztropowicz S. 1986. Reakcja odmian ziemniaka na nawadnianie. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 268: 647 — 662.
Google Scholar

Grześkiewicz H., Wierzejska A. 1980. Wpływ nawadniania i nawożenia azotem na plon i niektóre cechy jakości ziemniaków. Biul. Inst. Ziem. 25: 77 — 93.
Google Scholar

Mitrus J., Stankiewicz Cz., Steć E., Kamecki M. 2002. Zawartość wybranych składników żywieniowych w bulwach ziemniaka w zależności od cech odmianowych i zabiegów agrotechnicznych. Cz. I. Zawartość skrobi i witaminy C. Rocz. Nauk Roln. Ser. A 116/ (1–4): 169 — 175.
Google Scholar

Prośba-Białczyk U. 1992. Wpływ terminu sadzenia i nawożenia azotem na jakość plonu ziemniaka. Rocz. Nauk Roln. Ser. A 109/3: 133 — 141.
Google Scholar

Roztropowicz S. 1989. Środowiskowe, odmianowe i nawozowe źródła zmienności składu chemicznego bulw ziemniaka. Fragm. Agron. 1 (21): 33 — 75.
Google Scholar

Sawicka B. 1998. Próba ustalenia wpływu czynników środowiska i nawożenia azotem na bulwy ziemniaka w rejonie bialskopodlaskim. Rocz. Nauk Roln. Ser. A 106/4: 7 — 19.
Google Scholar

Zgórska K., Frydecka-Mazurczyk A. 1985. Warunki agrotechniczne i przechowalnicze a cechy użytkowe bulw ziemniaka. Biul. Inst. Ziem. 33: 109 — 120.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2006

Cited By / Share

Borówczak, F. i Rębarz, K. (2006) „Wpływ uprawy o różnej intensywności na wielkość i skład chemiczny bulw ziemniaka odmiany Ania”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (242), s. 185–193. doi: 10.37317/biul-2006-0017.

Autorzy

Franciszek Borówczak 
agro@up.poznan.pl
Katedra Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu Poland

Autorzy

Katarzyna Rębarz 

Katedra Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu Poland

Statystyki

Abstract views: 8
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2006 Franciszek Borówczak, Katarzyna Rębarz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.