Wpływ ilości wysiewu i zaprawiania ziarna na plon i komponenty plonu owsa nagoziarnistego i oplewionego

Magdalena Świderska-Ostapiak

wksir@zut.edu.pl
Katedra Uprawy Roli, Roślin i Doświadczalnictwa, Akademia Rolnicza w Szczecinie (Poland)

Sławomir Stankowski


Katedra Uprawy Roli, Roślin i Doświadczalnictwa, Akademia Rolnicza w Szczecinie (Poland)

Abstrakt

Doświadczenie przeprowadzono w Stacji Doświadczalnej Lipnik k. Stargardu Szczecińskiego, w latach 2000–2002 na glebie kompleksu żytniego dobrego. Badano wpływ 4 ilości wysiewu (400, 530, 660, 790 ziaren kiełkujących na 1 m2), 2 wariantów zapraw nasiennych (Sarfun T450 FS, Dithane 455 S.C. oraz wariant bez zaprawy) na plon, i komponenty plonu 2 odmian owsa (Akt — odmiana nieoplewiona, Bajka — odmiana oplewiona). Wyżej plonującą odmianą była oplewiona odmiana Bajka od odmiany nieoplewionej Akt. Zwiększenie ilości wysiewu z 400 do 790 ziaren na 1 m2 spowodowało istotny wzrost plonu ziarna owsa średnio o 2,6 dt·ha-1. W miarę zwiększania ilości wysiewu wzrastała liczba wiech z 1 m2, a zmniejszała się liczba ziaren w wiesze oraz masa 1000 ziaren, co spowodowało tylko niewielki wzrost plonu ziarna. Nie stwierdzono zróżnicowanej reakcji badanych form owsa na zwiększenie ilości wysiewu. Zastosowanie zapraw nasiennych Sarfun i Dithane, w porównaniu z wariantem kontrolnym, spowodowało istotny wzrost plonu ziarna o 1,0 dt·ha-1. Wskazuje to praktycznie na brak reakcji owsa na zaprawianie ziarna.

Instytucje finansujące

Praca wykonana w ramach grantu nr 2 PO6R 001 26 finansowanego przez KBN

Słowa kluczowe:

owies oplewiony i nieoplewiony, plon ziarna, komponenty plonu, ilości wysiewu, zaprawy nasienne

Čermák B., Moudrý J. 1998. Comparison of grain field and nutritive value of naked and husked oats. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst. Agricultura 66: 89 — 98.
Google Scholar

COBORU 1998. Ocena wartości gospodarczej odmian roślin uprawnych. Rośliny zbożowe. COBORU, Słupia Wielka.
Google Scholar

Dubis B., Budzyński W. 2003. Reakcja owsa nagoziarnistego i oplewionego na termin siewu i gęstość siewu. Biul. IHAR 229: 139 — 145
Google Scholar

Jańczak C. 1999. Zaprawianie ziarna — konieczne w ochronie zbóż jarych. Plon 11: 6 s.
Google Scholar

Korbas M., Kubiak K. 2000. Ochronić ziarno siewne. Top Agrar Polska 1: 44–45.
Google Scholar

Kozłowska-Ptaszyńska Z., Pawłowska J. 1997. Reakcja nowych odmian owsa na gęstość siewu. W: Termin i gęstość siewu nowych odmian owsa, IUNG Puławy.
Google Scholar

Kozłowska-Ptaszyńska Z., Pawłowska J., Woch J. 2001. Wpływ terminu i gęstości siewu na plonowanie nowych odmian owsa. Biul. IHAR 217: 121 — 126.
Google Scholar

Moudrý J. Čermák B. 1996. Comparison of grain yield and nutritive value of naked and husked oats. Rocz. AR Poznań, CCLXXXIX, Zootech. 48, Cz. I.: 95 — 103.
Google Scholar

Moudrý J. 2003. Comparison of Yield and panicle productivity of hulled (Avena sativa L.) and naked (Avena nuda L.) oats. Biul. IHAR 229: 61 — 64.
Google Scholar

Nita Z. 2003. Współczesne osiągnięcia i perspektywy hodowli owsa w Polsce. Biul. IHAR 229: 13 — 21.
Google Scholar

Peltonen-Sainio P. 1994. Yield component differences between naked and conventional oat. Agron. J. 86: 510 — 513. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1994.00021962008600030010x
Google Scholar

Peltonen-Sainio P. 1997. Great yield and plant stand structure of naked and hulled oat under different nitrogen fertilizer and seeding rates. Agron. J. 89: 140 — 147. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1997.00021962008900010021x
Google Scholar

Piech M., Nita Z., Maciorowski R. 1999. Porównane plonowania dwóch odmian owsa nieoplewionego z oplewionym przy dwóch poziomach nawożenia azotem, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 6 (Supl. 1): 137 — 141.
Google Scholar

Piech M, Nita Z., Maciorowski R. 2000. Porównanie przydatności owsa nagiego z oplewionym do uprawy w mieszankach z jęczmieniem. Rocz. AR Pozn. CCCXXV, Roln. 58: 89 — 97.
Google Scholar

Piech M., Nita Z., Maciorowski R. 2001. Reakcja owsa nieoplewionego i oplewionego na nawożenie azotem. Biul. IHAR 217: 11 — 119.
Google Scholar

Podlaska J., Nelken D. 1991. Reakcja odmian pszenżyta jarego na ilość wysiewu i nawożenie azotem. Cz. II. Wielkość i struktura plonu ziarna. Fragm. Agron. 2: 1003 — 109.
Google Scholar

Podolska G., Mazurek J. 2000. Reakcja nowych rodów pszenicy ozimej na gęstość siewu. Biul. IHAR 214: 63 — 67.
Google Scholar

Spiss L. 2003. Historia hodowli owsa w Polsce. Biul. IHAR 229: 7 — 11.
Google Scholar

Stankowski S. 1994. Reakcja pszenżyta jarego na termin siewu, ilość wysiewu, rozstawę rzędów i głębokość siewu w uprawie na glebie lekkiej. Rozprawy Naukowe AR Szczecin nr 159.
Google Scholar

Ścigalska B. 1999. Plonowanie odmian owsa w zależności od gęstości siewu w warunkach regionu południowo-wschodniego. Żywność 1 (18) Supl.: 153 — 160
Google Scholar

Tobiasz-Salach R., Bobrecka-Jamro D. 2002. Wpływ gęstości siewu na plonowanie owsa oplewionego i nagoziarnistego. Fragm. Agron. (XIX) nr 2 (74): 71 — 78.
Google Scholar

Zawiślak K., Adamiak E. 1998. Płodozmian i pestycydy jako czynniki integrowanej uprawy owsa. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst. Agricultura 66: 131 — 142.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2006

Cited By / Share

Świderska-Ostapiak, M. i Stankowski, S. (2006) „Wpływ ilości wysiewu i zaprawiania ziarna na plon i komponenty plonu owsa nagoziarnistego i oplewionego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (239), s. 93–102. doi: 10.37317/biul-2006-0078.

Autorzy

Magdalena Świderska-Ostapiak 
wksir@zut.edu.pl
Katedra Uprawy Roli, Roślin i Doświadczalnictwa, Akademia Rolnicza w Szczecinie Poland

Autorzy

Sławomir Stankowski 

Katedra Uprawy Roli, Roślin i Doświadczalnictwa, Akademia Rolnicza w Szczecinie Poland

Statystyki

Abstract views: 9
PDF downloads: 5


Licencja

Prawa autorskie (c) 2006 Magdalena Świderska-Ostapiak, Sławomir Stankowski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.