Ocena odporności odmian miejscowych jęczmienia na mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis)

Urszula Piechota

u.piechota@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-8599-1071

Grzegorz Czajowski


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy (Poland)
https://orcid.org/0000-0003-2766-5371

Paweł Czembor


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy (Poland)
https://orcid.org/0000-0003-2076-7586

Abstrakt

Zestaw 478 linii jęczmienia (Hordeum vulgare L.) był badany pod kątem odporności na mączniaka prawdziwego. Badane linie wyprowadzono z odmian miejscowych jęczmienia jarego pochodzących głównie z Basenu Morza Śródziemnego. W badaniach wykorzystano trzy izolaty Blumeria graminis o znanym profilu wirulencji. Ocenę odporności wykonano na siewkach w warunkach kontrolowanych. Badanie pozwoliło wyselekcjonować 111 odpornych linii jęczmienia, w tym dziewięć – na trzy izolaty B. graminis. Wyselekcjonowane linie mogą być źródłem odpornosci na mączniaka prawdziwego przydatnej w programach hodowli odpornościowej.    

Instytucje finansujące

Dotacja Celowa Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na lata 2021 i 2022, Zadanie 3.4 Nowe źródła genetyczne i celowane markery molekularne dla hodowli odpornościowej jęczmienia.

Słowa kluczowe:

Hodeum vulgare, mączniak prawdziwy, testy fitopatologiczne

Akem, C., Ceccarelli, S., Erskine, W., Lenne, J. (2000). Using genetic diversity for disease resistance in agricultural production. Outlook on Agric 29:25-30.
Google Scholar

Camacho Villa, T.C., Maxted, N., Scholten, M.A., Ford-Lloyd, B.V. (2005). Defining and identifying crop landraces. Plant Genet Resour 3(3):373-384.
Google Scholar

Czembor, J.H. (2000). Resistance to powdery mildew in barley landraces from Morocco. J Plant Pathol 82(3):187-200.
Google Scholar

Czembor, J.H. (2002). Resistance to powdery mildew in selections from Moroccan barley landraces. Euphytica 125:397-409.
Google Scholar

Dreiseitl, A. (2017). Heterogeneity of powdery mildew resistance revealed in accessions of the ICARDA wild barley collection. Front Plant Sci 8:202.
Google Scholar

Jørgensen, J.H., Wolfe, M. (1994). Genetics of powdery mildew resistance in barley. Crit Rev Plant Sci 13(1):97-119.
Google Scholar

Mains, E.B., Dietz, S.M. (1930). Physiologic forms of barley mildew, Erysiphe graminis hordei Marchal. Phytopathology 20:229-239
Google Scholar

McCouch, S., Baute, G.J., Bradeen, J., Bramel, P., Bretting, P.K., Buckler, E. i in. (2013). Agriculture: feeding the future. Nature 499:499023a.
Google Scholar

Piechota, U., Czembor, P., Słowacki, P., Czembor, J. H. (2019). Identifying a novel powdery mildew resistance gene in a barley landrace from Morocco. J Appl Genetics 60 (3–4): 243-254.
Google Scholar

Piechota, U., Słowacki, P., Czembor, P. (2020). Identification of a novel recessive gene for resistance to powdery mildew (Blumeria graminis f. sp. hordei) in barley (Hordeum vulgare). Plant Breed.139 (4): 730-742.
Google Scholar

Savary, S., Ficke, A., Aubertot, J.N., Hollier, C. (2012). Crop losses due to diseases and their implications for global food production losses and food security. Food Sec 4:519-537.
Google Scholar

Singh, B., Mehta, S., Aggarwal, S.K., Tiwari, M., Bhuyan, S.I., Bhatia, S., Islam, M.A. (2019). Barley, disease resistance and molecular breeding approaches. W: Wani SH (Ed) Disease resistance in crop plants. Springer Nature, Switzerland. pp. 261-299.
Google Scholar

Tratwal, A., Weber, A. (2006). Virulence frequency of Blumeria graminis f. sp. hordei and the occurrence of powdery mildew on four winter barley cultivars. J Plant Prot Res 46(3):221-230.
Google Scholar

Walters, D.R., Avrova, A., Bingham, I.J., Burnett, F.J., Fountaine, J., Havis, N.D., Hoad, S.P., Hughes, G., Looseley, M., Oxley, S.J.P., Renwick, A., Topp, C.F.E., Newton, A.C. (2012). Control of foliar diseases in barley: towards an integrated approach. Eur J Plant Pathol 133(1)33-73.
Google Scholar

Zadoks, J.C., Chang, T.T., Konzak, C.F. (1974). A decimal code for the growth stages of cereals. Weed Res 14:415-421.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/30/2022

Cited By / Share

Piechota, U., Czajowski, G. i Czembor, P. (2022) „Ocena odporności odmian miejscowych jęczmienia na mączniaka prawdziwego (Blumeria graminis)”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (297/298), s. 27–30. doi: 10.37317/biul-2022-0004.

Autorzy

Urszula Piechota 
u.piechota@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy Poland
https://orcid.org/0000-0002-8599-1071

Autorzy

Grzegorz Czajowski 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy Poland
https://orcid.org/0000-0003-2766-5371

Autorzy

Paweł Czembor 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy Poland
https://orcid.org/0000-0003-2076-7586

Statystyki

Abstract views: 107
PDF downloads: 106


Licencja

Prawa autorskie (c) 2022 Urszula Piechota, Grzegorz Czajowski, Paweł Czembor

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Podobne artykuły

1 2 3 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.