The effect of some agrotechnical factors on grain yield and amino acid composition of protein of oat
Maria Ralcewicz
biuro.dziekana.wrib@pbs.edu.plKatedra Chemii Rolnej, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)
Tomasz Knapowski
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz (Poland)
Abstract
A field experiment was performed with the oat cultivar German in the Agricultural Research Station in Minikowo near Bydgoszcz in the years 1995–1997. The effects were studied of sowing date (optimal and two weeks delayed) and nitrogen fertilization level (0, 60, 120 kg·ha-1) on grain yield, total protein content and yield, as well as on amino acid composition of the protein. The grain yield was significantly influenced by both sowing date and N-fertilization. The two weeks delay of seeding caused a 37.2% mean reduction of grain yield. Application of the 60 kg N-dose significantly raised grain yield. Significant increases of total protein content were parallel to the increasing N-fertilization, but the protein yield grew significantly only after application of the 60 kg N dose. The amino acid composition did not change significantly when sowing was late, however concentration decrease tendencies were observed for phenyloalanine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, threonine, valine, alanine and glutamic acid. The 60 kg N dose caused a significant increase of concentration of arginine and leucine, and decrease of that for histidine, lysine, threonine and glutamic acid. The doubled N-dose, 120 kg·ha-1, resulted in farmer small rise of the arginin level, but the concentrations of phenyloalanine, methionine, alanine, glycine and aspartic acid significantly dropped below the 0 kg N·ha-1 control level.
Keywords:
amino acids, grain yield, nitrogen fertilization, oat, sowing date, total protein content, total protein yieldReferences
Adamiak E., Adamiak J. 1994. Plonotwórcza i plonochronna rola owsa w płodozmianach zbożowych. Pam. Puł. 114: 15 — 21.
Google Scholar
Adamiak J., Adamiak E. 1999. Reakcja owsa na udział zbóż w płodozmianie i na monokulturze. Zesz. Nauk. ATR Bydgoszcz, Roln. 35: 53 — 60.
Google Scholar
Brinkman M. A., Rho Y. D. 1984. Response of three oat cultivars to N fertilizer. Crop Sci. 24 (5): 973 — 977.
DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci1984.0011183X002400050035x
Google Scholar
Budzyński W. 1999. Reakcja odmian owsa na czynniki agrotechniczne, przegląd wyników badań krajowych. Żywność, Nauka, Technologia, Jakość. Suplement 1 (18): 11 — 25.
Google Scholar
Darwinkel A., Rops A. H., Wijnholds K. 1995. Nitrogen, seed rate and growth regulation in oats. Proefst. voor Acker. En. Groent 188: 4 — 52.
Google Scholar
Gąsiorowski H. (red.). 1995. Owies. Chemia i technologia. PWR i L. Poznań.
Google Scholar
Idziak R., Michalski T. 2004. Skład chemiczny oraz wartość paszowa jęczmienia jarego i owsa uprawianych w mieszankach w zależności od nawożenia azotem. Annales UMSC, Sec. E, 59, 1: 75 — 82.
Google Scholar
Kączkowski J. 1995. Białka owsa. W: Owies. Chemia i technologia. (red. H. Gąsiorowski). PWR i L, Poznań: 68 — 77.
Google Scholar
Klupczyński Z. 1986. Wpływ nawożenia azotem na jakość plonów. IUNG Puławy, Mat. Symp. Olsztyn 24 — 25. 06. 1986., zesz. I: 82 — 102.
Google Scholar
Koziara W. 2004. Reakcja trzech odmian owsa na deszczowanie i nawożenie azotem. Biul. IHAR 231: 397 — 403.
Google Scholar
Kozłowska-Ptaszyńska Z., Pawłowska J. 1997. Reakcja nowych odmian owsa na nawożenie azotem. Pam. Puł. 109: 7 — 18.
Google Scholar
Kozłowska-Ptaszyńska Z., Pawłowska J., Woch J. 2000. Wpływ dawek azotu na plon i jego strukturę u nowych polskich odmian owsa. Biul. IHAR 215: 239 — 244.
Google Scholar
Kozłowska-Ptaszyńska Z., Pawłowska J., Woch J. 2001. Wpływ terminu i gęstości siewu na plonowanie nowych odmian owsa. Biul. IHAR 217: 121 — 125.
Google Scholar
Lásztity R. 1998. Oat grain — a wonderful reservoir of natural nutriens and biologically active substances. Food Rev. Int. 14: 99 — 119.
DOI: https://doi.org/10.1080/87559129809541150
Google Scholar
Leszczyńska D. 2002. Uprawa owsa nieoplewionego — stan obecny i przyszłość. Pam. Puł., z. 130: 463 — 469.
Google Scholar
Maciejewicz-Ryś J., Sokół K. 1999. Wartość pokarmowa ziarna owsa oplewionego (Avena sativa var. nuda). Żywność. Nauka Technologia Jakość. Kwartalnik PTTŻ 6, (suplement 1): 273 — 279.
Google Scholar
Nowak K., Barczak B. 1991. Wpływ dawek nawożenia azotowego na jakość białka ziarna owsa odmiany Markus. Zesz. Nauk. AR Kraków, 262: 81 — 86.
Google Scholar
Peltonen-Sanio P. 1997. Grain yield and plant stand structure of naked and hulled oat under different nitrogen fertilizer and seeding rates. Agron. J. 89: 510 — 513.
DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1997.00021962008900010021x
Google Scholar
Sułek A., Leszczyńska D. 2004. Stan aktualny i perspektywy uprawy owsa w Polsce. Biul. IHAR 231: 387 — 395.
Google Scholar
Sułek A., Leszczyńska D., Cyfert R. 2005. Charakterystyka i technologia uprawy odmian owsa. IUNG, IHAR, COBORU, Puławy-Radzików-Słupia Wielka: 33 ss.
Google Scholar
Szafrański W. 1995 a. Wpływ poziomu i sposobu nawożenia azotowego na plonowanie wybranych odmian jęczmienia jarego i owsa w zróżnicowanych warunkach siedliskowych Pogórza. Cz. I. Współczynnik zbioru i wysokość plonu ziarna. Zesz. Nauk. AR Kraków 300, Roln. 32: 99 — 111.
Google Scholar
Szafrański W. 1995 b. Wpływ poziomu i sposobu nawożenia azotowego na plonowanie wybranych odmian jęczmienia jarego i owsa w zróżnicowanych warunkach siedliskowych Pogórza. Cz. II. Komponenty struktury plonu oraz jakość ziarna. Zesz. Nauk. AR Kraków 300, Roln. 32: 113 — 124.
Google Scholar
Śmiałowski T. 2003. Zmienność oraz zależność między plonem a cechami użytkowymi owsów oplewionych, nieoplewionych i wczesnych. Biul. IHAR 230: 399 — 407.
Google Scholar
Świderska-Ostapiak M., Stankowski S. 2002. Wpływ nawożenia azotem i siarką na plonowanie i komponenty plonu owsa nieoplewionego i oplewionego. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 484: 711 — 717.
Google Scholar
Völker T. 1975. Untersuchungen über den Einfluss der Stickstoffdüngung auf die Zusammensetzung der Weizen und Haferprotein. Arch. Acker u Pflanzenbau. u. Bodenkd., 19 (4): 267 — 276.
Google Scholar
Wróbel E. 1993. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie i jakość białka ziarna jęczmienia jarego i owsa uprawianych na paszę. Zesz. Nauk. ART. Olsztyn, Agriculturae, supl. B., 56: 29 — 46.
Google Scholar
Authors
Maria Ralcewiczbiuro.dziekana.wrib@pbs.edu.pl
Katedra Chemii Rolnej, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland
Authors
Tomasz KnapowskiKatedra Chemii Rolnej, Akademia Techniczno-Rolnicza, Bydgoszcz Poland
Statistics
Abstract views: 57PDF downloads: 28
License
Copyright (c) 2006 Maria Ralcewicz, Tomasz Knapowski

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:
- Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
- Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
- Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
- Including the article in a collective work.
- Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
- Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
- Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.
Authors by sending a request for publication:
- They consent to the publication of the article in the journal,
- They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
- They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
- They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.
Most read articles by the same author(s)
- Tomasz Knapowski, Wojciech Kozera, The The yield and grain quality of winter wheat grown under conditions of differentiated nitrogen and sulfur fertilization , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 303/304 (2025): Regular Issue
- Maria Ralcewicz, Tomasz Knapowski, The influence of some agrotechnical factors on grain yield and total protein content in the Almari winter wheat , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 233 (2004): Regular issue








