Systems of sugar beet cultivation on different soils

Part III. Processing quality

Mirosław Nowakowski

m.nowakowski@ihar.edu.pl
Zakład technologii Produkcji Roślin Korzeniowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Bydgoszcz (Poland)

Damrawa Kostka-Gościniak


Zakład technologii Produkcji Roślin Korzeniowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Bydgoszcz (Poland)

Jadwiga Szymczak-Nowak


Zakład Chorób i Szkodników, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Bydgoszcz (Poland)

Izydor Gutmański


Zakład technologii Produkcji Roślin Korzeniowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Bydgoszcz (Poland)

Abstract

The assessment of technological quality of sugar beet cultivated with traditional method and on white mustard mulch as well as on oil radish mulch was done in 1996–1999. The field experiments were carried at three locations of the kujawsko-pomorskie voivodship: Minikowo — on grey podsolic soil. Lipie — on chernozem soil and Kokocko — on alluvial soil. Sugar beet cultivation on mulch from white mustard and oil radish had no effect on sugar, K and Na content in roots and alkalinity coefficient as wells. Trials localization significantly modified content of sugar, α-NH2-N, K and Na content in roots and alkalinity coefficient. Significantly higher sugar content was observed in beet cultivated on grey-podsolic soil (Minikowo). In 1999 sugar content was higher than in other years. α-NH2-N and K+ content in beet roots cultivated on alluvial soil (Kokocko) and Na+ content on grey-podsolic soil (Minikowo) were higher in comparison to others habitats of experiments.

 

Supporting Agencies

The work was carried out as part of research project No. 5PO 6BO 2511 financed by the State Committee for Scientific Research

Keywords:

catch crop, melassigenic components, mulch, soil type, sugar beet, sugar content

Becker C. 1997. Zuckerrübenbau ohne Pflug. Zuckerrübe, 4: 198 — 201.
Google Scholar

Becker C., Märländer B. 1998. Ertrag und Qualität von Zuckerrüben in dauerhaft pfluglosen Boden-bearbeitungssystemen — Ergebnisse einer Versuchsserie auf Großfläschen. Pflanzenbauwissenschaften, 2 (1): 7 — 15.
Google Scholar

Becker C., Miller H., Koch H. J. 1997. Anbau von Zuckerrüben ohne Pflug — eine. umweltschonende und ökonomisch effiziente Alternative für die moderne Landwirtschaft. 60 Winter Congress IIRB, Cambridge: 91 — 103.
Google Scholar

Brunotte J., Sommer C. 1996. Gute fachliche Praxis bei der Bodennutzung. Zuckerrübe 6: 278 — 281.
Google Scholar

Dzienia S.1999. Zachowawcza uprawa roli pod burak cukrowy. Fol. Univ. Agric. Stetin. 195 Agricultura (74): 131 — 134.
Google Scholar

Gutmański I., Nowakowski M., Symczak-Nowak J., Kostka-Gościniak D., Banaszak H. 1997. Wpływ uprawy z siewu bezpośredniego na plony, jakość technologiczną i zdrowotność buraka cukrowego. Mat. Konfer. „Postęp w uprawie buraka cukrowego i w jakości korzeni”. SGGW Warszawa: 118 — 119.
Google Scholar

Gutmański I., Kreft K. 1998. Organizacyjne i ekonomiczne warunki wysoko wydajnej produkcji buraka cukrowego w gospodarstwach mało- i wielkoobszarowych. Konferencja naukowa, Ekonomika technologii produkcji roślinnej, Bonin 25–26 czerwca: 64 — 73.
Google Scholar

Merkes R. 1989. Möglichkeiten zur Verhütung von Bodenerosion durch Wasser. 52 Winter Congress IIRB, Bruxelles: 27 — 37.
Google Scholar

Nowakowski M., Szymczak-Nowak J., Kostka-Gościniak D., Gutmański J. 2002. Systemy uprawy buraka cukrowego na różnych glebach. Część I. Wybrane właściwości fizyczne gleby. Biul. IHAR 222: 309 — 316.
Google Scholar

Stephan C., Thelen M., Kromer K.-H. 1995. Mulchsaat von Zuckerrüben im 7 jähringen Vergleich. Zuckerrübe 44. 1: 16 — 21.
Google Scholar

Szymczak-Nowak J., Wąsacz E., Sitarki A., Kostka-Gościniak D., Nowakowski M., Gutmański J., Dąbrowski W.,Banaszak H., Redo L., Ojczyk K. 1998. Wpływ uprawy buraka cukrowego na mulczu z gorczycy białej i rzodkwi oleistej na jego zdrowotność i plon. Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 38 (2): 433 — 436.
Google Scholar


Published
2002-06-28

Cited by

Nowakowski, M. (2002) “Systems of sugar beet cultivation on different soils : Part III. Processing quality”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (222), pp. 325–331. doi: 10.37317/biul-2002-0079.

Authors

Mirosław Nowakowski 
m.nowakowski@ihar.edu.pl
Zakład technologii Produkcji Roślin Korzeniowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Bydgoszcz Poland

Authors

Damrawa Kostka-Gościniak 

Zakład technologii Produkcji Roślin Korzeniowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Bydgoszcz Poland

Authors

Jadwiga Szymczak-Nowak 

Zakład Chorób i Szkodników, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Bydgoszcz Poland

Authors

Izydor Gutmański 

Zakład technologii Produkcji Roślin Korzeniowych, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Bydgoszcz Poland

Statistics

Abstract views: 10
PDF downloads: 4


License

Copyright (c) 2002 Mirosław Nowakowski, Damrawa Kostka-Gościniak, Jadwiga Szymczak-Nowak, Izydor Gutmański

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>