Wykorzystanie roślin wydmuchrzycy pontyjskiej Elymus elongatus var. ponticus (Podp.) Dorn jako źródła energii odnawialnej

Włodzimierz Majtkowski

w.majtkowski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Ogród Botaniczny w Bydgoszczy (Poland)

Jarosław Piłat


Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej w Bydgoszczy (Poland)

Abstrakt

W sezonie wegetacyjnym 2007 roku określono skład chemiczny i przydatność do zakiszania 3-letnich roślin gatunku Elymus elongatus var. ponticus w różnych fazach wegetacji. Dominującym składnikiem suchej masy było włókno surowe. Zawartość tego składnika była najniższa w fazie wegetatywnej (średnio 31,8%); w kolejnych fazach rozwojowych przewyższała 40%. Białko surowe stanowiło przeciętnie 19,2% suchej masy na początku sezonu wegetacyjnego, po czym systema¬tycznie spadało aż do poziomu 5,2% w fazie dojrzałości nasiennej. Wartość współczynnika fermen¬tacji zielonek w okresie od początku kłoszenia do fazy pełnej dojrzałości nasion była wyższa niż 35, co gwarantuje prawidłowy przebieg fermentacji i pozwala zakwalifikować wydmuchrzycę pontyjską do roślin łatwo zakiszających się. Biomasa z tej trawy może stanowić potencjalny substrat dla biogazowni oraz dla kotłowni wykorzystujących słomę w postaci nieprzetworzonej lub w formie przetworzone (np. brykiety, pelety).


Słowa kluczowe:

Elymus elongatus var. ponticus, faza wegetacji, skład chemiczny, współczynnik fermentacji, rośliny energetyczne

AOAC. 1990. Official methods of analysys.15th Ed. Assoc. Office Anal. Chem., Arlington, Virginia, USA.
Google Scholar

Duke J. 1983. Handbook of energy crops. www.hort.purdue.edu/newcrop/duke_energy/dukeindex. html.
Google Scholar

Goering H. K., Van Soest P. J. 1970. Forage fibre analyses, apparatus, reagents, procedures and some applications, Agriculture Handbook No. 379. Agricultural Research Service, United States Department of Agriculture.
Google Scholar

Janicki B., Piłat J. 1998. Wpływ różnych dodatków do zakiszania na wartość pH kiszonek sporządzonych z traw i motylkowatych oraz kukurydzy o zróżnicowanej zawartości suchej masy. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 462: 403 — 408.
Google Scholar

Ochęduszko S. 1967. Termodynamika stosowana. WNT, Warszawa: 358 ss.
Google Scholar

Piłat J. 2008. Pora na C-4. Agroenergetyka 2: 23 — 26.
Google Scholar

Polska Norma. 1994. Pasze. Oznaczanie zawartości cukrów. PN-R-64784, 4 ss.
Google Scholar

Weiland P. 2001. Grundlagen der Methangärung-Biologie und Substrate, VDI Berichte, Nr. 1620 “Biogas als regenerative Energie-Stand und Perspektive”, VDI Verlag: 19 — 32.
Google Scholar

Weissbach F. 1992. Bestimmung der Pufferkapazität. Institut für Grünland und Futterpflanzenforschung FAL, Braunschweig: 3 ss.
Google Scholar

Weissbach F. 1998. Über der Einfluss von verschiedenen Kräutern in Aufwuchs extensive genutzter Wiesen auf den Gärungsverlauf bei Bereitung von Grassilage. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 462: 297 — 313.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2009

Cited By / Share

Majtkowski, W. i Piłat, J. (2009) „Wykorzystanie roślin wydmuchrzycy pontyjskiej Elymus elongatus var. ponticus (Podp.) Dorn jako źródła energii odnawialnej”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (253), s. 323–329. doi: 10.37317/biul-2009-0048.

Autorzy

Włodzimierz Majtkowski 
w.majtkowski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Ogród Botaniczny w Bydgoszczy Poland

Autorzy

Jarosław Piłat 

Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej w Bydgoszczy Poland

Statystyki

Abstract views: 28
PDF downloads: 30


Licencja

Prawa autorskie (c) 2009 Włodzimierz Majtkowski, Jarosław Piłat

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

Podobne artykuły

<< < 16 17 18 19 20 21 22 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.