Wpływ działania gorącej wody, chemicznej skaryfikacji i czasu przechowywania na kiełkowanie nasion ślazowca pensylwańskiego (Sida hermaphrodita (L.) Rusby)

Romuald Doliński

romuald.dolinski@up.lublin.pl
Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (Poland)

Abstrakt

Ze świeżo zebranych, ręcznie młóconych nasion ślazowca pensylwańskiego pobrano 9 próbek po 6 gram. Nasiona sześciu próbek zanurzano na 20 sekund w gorącej wodzie (50–100°C), ochładzano i suszono na bibule. Pozostałe próbki trzymano przez 10, 20 i 30 minut w stężonym H2SO4, płukano w wodzie i również suszono. Kombinacją kontrolną były nasiona nieskaryfikowane. Następnego dnia część nasion każdej kombinacji (4 × 50) wysiano w szalkach Petriego, na bibule zwilżonej wodą, pozostałe przechowywano do dalszych badań. Co pół roku (5 terminów) badano kiełkowanie nasion kontrolnych, przechowywanych po skaryfikacji i świeżo skaryfikowanych. Skaryfikację powtarzano na 1-gramowych próbkach nasion pobieranych z rezerwy kontrolnej. Tuż po zbiorze wykiełkowało 3% nasion kontrolnych, po 6 miesiącach ich kiełkowanie wzrosło do 14,5%, po 1,5 roku do 35,5%, a potem malało. Twarde nasiona S. hermaphrodita przerywały spoczynek pod wpływem krótkiego działania gorącej wody. Świeże nasiona najlepiej kiełkowały (73%) po zanurzeniu we wrzącej wodzie, wraz z obniżaniem temperatury wody kiełkowanie malało. Na nasiona roczne najkorzystniej działała woda o temperaturze 70 do 90°C, a na 2,5 letnie temp. 70°C. Wrząca woda nie uszkadzała zarodków świeżych nasion, ale w kolejnych terminach badań coraz więcej nasion pęczniało i nie kiełkowało. Przy skaryfikacji chemicznej świeże nasiona najlepiej kiełkowały (68,5%) po najdłuższym działaniu kwasu. Kiełkowanie nasion rocznych i starszych było podobne po 10, 20 i 30 minutach skaryfikacji. Jednak, część nasion 2 i 2,5 letnich po dłuższej skaryfikacji opóźniała kiełkowanie, obserwowano też uszkodzenia korzeni. Badania wykazały, że nasiona S. hermaphrodita skaryfikowane przy pomocy gorącej wody i stężonego H2SO4 można długo przechowywać bez obawy o szybką utratę zdolności kiełkowania. W kolejnych terminach przechowywania najlepszym kiełkowaniem wyróżniały się nasiona, które po zbiorze zanurzano we wrzącej wodzie i nasiona po najdłuższym działaniu stężonego H2SO4.


Słowa kluczowe:

gorąca woda, kwas siarkowy, przechowywanie skaryfikowanych nasion, Sida hermaphrodita, skaryfikacja, twarde nasiona

Borkowska-Królik H. 1988 a. Wpływ czasu przechowywania na kiełkowanie nasion sidy (Sida hermaphrodita Rusby). Ann. UMCS. s. E. XLIII, 6: 45 — 49.
Google Scholar

Borkowska-Królik H. 1988 b. Zróżnicowanie zdolności kiełkowania nasion sidy pod wpływem kwasu siarkowego. Ann. UMCS. s. E. XLIII, 7: 51 — 54.
Google Scholar

Borkowska H. 1994. Zróżnicowanie zdolności kiełkowania nasion sidy pod wpływem statycznych obciążeń mechanicznych. Ann. UMCS, s. E, XLIX, 7: 43 — 46.
Google Scholar

Borkowska H., Styk B. 2006. Ślazowiec pensylwański (Sida hermaphrodita Rusby). Uprawa i wykorzystanie. Wyd. AR. Lublin, ss. 69.
Google Scholar

Brant R. E., McKee G. W., Cleveland R. W. 1971. Effect of chemical and physical treatment of hard seed of penngift crownvetch. Crop Sci. 11, 1: 1 — 6.
Google Scholar

Das B., Saha P. K. 1999. Effect of dormancy breaking treatments on test a ultra structures and water uptake patterns of Albiza procera seed. Seed Sci. Technol., 27: 615 — 625.
Google Scholar

Daws M. I., Orr D., Burslem D. F. R. P., Mullins C. E. 2006. Effect of high temperature on chalazal plug removal and germination in Apeibea tibourbou Aubl. Seed Sci. Technol. 34: 221 — 225.
Google Scholar

Doliński R., Kociuba W., Kramek A. 2006. Wpływ krótkiego działania gorącej wody, chemicznej skaryfikacji i kwasu giberelinowego na kiełkowanie nasion ślazowca pensylwańskiego (Sida hermaphrodita Rusby). Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. z. 517: 139 — 147.
Google Scholar

Duran J. M. Tortosa M. E. 1985. The effect of mechanical and chemical scarification on germination of charlock (Sinapis arvensis L.) seeds. Seed Sci. Technol. 13: 155 — 163.
Google Scholar

ISTA. 1993. Rules for testing seeds. Seed Sci. Technol. 21, Supplement: 1 — 259.
Google Scholar

Mackay W. A., Davis T. D., Sankhla D. 1995. Influence of scarification and temperature treatments on seed germination of Lupinus havardiiv. Seed Sci. Technol. 23: 815 — 821.
Google Scholar

Martin I., De la Caudra C. 2004. Evaluation of different scarification methods to remove hard-seediness in Trifolium subterraneum and Medicago polimorpha accessions of the Spanish base genebank. Seed Sci. Technol. 32: 671 — 681.
Google Scholar

Nan Z. B., Hanson J., Yeshi W. M. 1998. Effect of sulphuric acid and hot water treatments on seedborne fungi and germination of Stylosanthes hamata, S, guianensis and S. scabra. Seed Sci Technol. 26: 33 — 43.
Google Scholar

Russi L., Cocks P. S., Roberts E. H. 1992. Coat thickness and hardseedness in some Medicago and Trifolium species. Seed Sci. Technol. 2: 239 — 249.
Google Scholar

Seal S., Gupta K. 2000. Chalazal regulation of seed coat imposed dormancy of sida species. Journal of Medicinal and Aromatic Plant Sciences. 22, 2/3: 200 — 205.
Google Scholar

Tworkowski J., Szczukowski S., Jakubiuk P. 1999. Skaryfikacja a wartość siewna nasion rutwicy wschodniej (Galega orientalis Lam.). Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 468: 233 — 240.
Google Scholar

Zeng L. W., Cocks P. S., Kailis S. G., Kuo J. 2005. Structure of the seed coat and its relationship of seed softening in Mediterranean annual legumes. Seed Sci. Technol., 33: 351 — 362.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2009

Cited By / Share

Doliński, R. (2009) „Wpływ działania gorącej wody, chemicznej skaryfikacji i czasu przechowywania na kiełkowanie nasion ślazowca pensylwańskiego (Sida hermaphrodita (L.) Rusby)”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (251), s. 293–303. doi: 10.37317/biul-2009-0103.

Autorzy

Romuald Doliński 
romuald.dolinski@up.lublin.pl
Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Poland

Statystyki

Abstract views: 24
PDF downloads: 36


Licencja

Prawa autorskie (c) 2009 Romuald Doliński

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.