Hodowla oraz właściwości prozdrowotne ziemniaków o fioletowej barwie miąższu
Aleksandra Bech
a.bech@zamarte.comHodowla Ziemniaka Zamarte Sp. z o.o. – Grupa IHAR, ul. Parkowa 1, Zamarte, 89‒430 Kamień Krajeński, (Poland)
Abstrakt
Na podstawie prac hodowlanych prowadzonych w firmie Hodowla Ziemniaka Zamarte Sp. z o.o. – Grupa IHAR, scharakteryzowano strukturę, etapy oraz specyfikę hodowli ziemniaków o fioletowej barwie miąższu. Opisano działanie prozdrowotne antocyjanów zawartych w bulwach o tej barwie miąższu. Przedstawiono dotychczasowe zaawansowanie prac hodowlanych. Rejestracja rodu ziemniaka o fioletowej barwie miąższu, o planowanej nazwie ‘Provita’, przewidywana jest na rok 2021 i, być może, zostanie ona pierwszą polską odmianą o fioletowej barwie miąższu.
Słowa kluczowe:
Hodowla Ziemniaka Zamarte, Provita, ziemniaki o fioletowej barwie miąższu, zawartość antocyjanówBibliografia
Dioxon, R. A., Paiva, N. L. (1995), Stress-induced phenylpropanoid metabolizm. Plant Cell, 7, 1085-1097
Google Scholar
Eppendorfer, W. H., Eggun, B.O.E., (1994). Effect of sulphur, nitrogen, phosphorus, potassium and water stress on dietary fibre fractions, starch, amino acids and on the biological value of potato protein. Plant Foods Hum. Nutr., 45, 299-313
Google Scholar
Feng, R., Ni, M. H., Wang, S.Y., Tourkova, I. L., Shurin, M. R., Harada, H., Yin, X. M., (2007), Cyanidin-3-rutinoside, a natural polyphenol antioxidant, selectively kills leukemic cells by induction of oxidantive stress., J. Biol. Chem., 282, 13468‒13476
Google Scholar
Kudełka, W., Łobaza, D., (2007), Charakterystyka żywności funkcjonalnej. Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie, 743, 91‒120
Google Scholar
Lachamn, J., Hamouz, K., (2005), Red and purple coloured potatoes as a significant antioxidant sourcee in human nutrition – a review. J. Plant Soil Environ., 51, 477-482
Google Scholar
Lewis, C. E., Walter, J. R. L. Lancaster, J. E., Conner, A. J., (1988), Light regulation of anthocyanin, flavonoid and phenolic acid biosynthesis in potato minitubers in vitro. Austr. J. Plant Physiol. 25, 915-922
Google Scholar
Matsumoto, H., Nakamura, Y., Tachibanaki, S., Kawamura, S., Hirayama, M., (2003). Stimulatory effect of cyanidin 3-glycosides on the regeneration of rhodopsin. J. Agric. Food Chem., 51, 3560-3563
Google Scholar
Mulinacci, N., Ieri, F., Giaccherini, C., Innocenti, M., Andrenelli, L., Canova, G., Saracchi, M., Casiraghi, M. C., (2008). Effect of cooking on the anthocyanins, phenolic AIDS, glycoalkaloids, and resistant starch content in two pigmented cultivars of Solanum tuberosum L. J. Agric. Food Chem. 56, 11830‒11837
Google Scholar
Nemś, A., Miedzianka, J., Pęksa, A., Kita, A., (2015), Zawartość związków prozdrowotnych w ziemniakach odmian o różnej barwie miąższu. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. XLVIII, 3, 473‒478
Google Scholar
Piątkowska, E., Kopeć, A., Leszczyńska, T., (2011), Antocyjany – charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 4 (77), 24-35
Google Scholar
Renis, M., Calandra, L., Scifo, C., Tomasello, B., Cardile, V., Vanella, L., Bei, R., Fauci, L. L., Galvano, F., (2007), Response of cell cycle/stress-related protein expression and DNA damage upon treatment of CaCo2 cells with anthocyanins. Br. J. Nutr., 100(1),
Google Scholar
Autorzy
Aleksandra Becha.bech@zamarte.com
Hodowla Ziemniaka Zamarte Sp. z o.o. – Grupa IHAR, ul. Parkowa 1, Zamarte, 89‒430 Kamień Krajeński, Poland
Statystyki
Abstract views: 568PDF downloads: 308
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.