Hydroliza nieskleikowanej skrobi ziemniaczanej preparatami enzymów amylolitycznych

Lucyna Słomińska

zk@ibprs.pl
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Oddział Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych, Poznań (Poland)

Roman Zielonka


Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Oddział Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych, Poznań (Poland)

Leszek Jarosławski


Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Oddział Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych, Poznań (Poland)

Marek Buszka


Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Oddział Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych, Poznań (Poland)

Abstrakt

Prowadzono badania celem określenia wpływu upłynniających i scukrzających preparatów enzymatycznych na wydajność procesu hydrolizy skrobi ziemniaczanej w temperaturze poniżej jej temperatury kleikowania. Hydrolizę skrobi prowadzono w wodnej zawiesinie o różnych stężeniach, tj. 5, 10, 20 i 30%, na którą działano preparatami enzymatycznymi (Liquozyme Supra — enzym upłynniający oraz Maltogenase 4000 L i AMG 300 L — enzymy scukrzające) użytymi pojedynczo lub w kombinacjach podczas 24 h, w temperaturach 30, 35, 40 i 45°C. W próbach określano wydajność procesu hydrolizy skrobi przez oznaczenie masy i stężenia hydrolizatu, cukrów redukujących oraz obliczenie wskaźnika uzysku. Badania wykazały, że podwyższenie temperatury reakcji z 30 do 45°C, podczas hydrolizy prowadzonej z zastosowaniem preparatu Liquozyme Supra, powoduje prawie sześciokrotne zwiększenie wskaźnika uzysku składników rozpuszczalnych, tj. od 2,9 do 17,1%. Ten najwyższy wskaźnik uzysku otrzymano, stosując zawiesinę skrobi o stężeniu 20%. Uwzględniając wszystkie zastosowane kombinacje enzymów, najwyższy wynik uzysku osiągnięto podczas hydrolizy prowadzonej w kombinacji preparatów Liquozyme Supra + AMG 300 L — 20,6%. Przedstawiona metoda niskotemperaturowej hydrolizy skrobi ziemniaczanej, wykorzystująca handlowe preparaty enzymów amylolitycznych w typowych dawkach przemysłowych, może być z powodzeniem stosowana do otrzymywania różnych rodzajów hydrolizatów skrobiowych o składzie cukrów charakterystycznym dla użytych rodzajów enzymów.


Słowa kluczowe:

enzymy amylolityczne, hydroliza, skrobia ziemniaczana nieskleikowana

Al. Rabadi G. J. S., Gilbert R. G., Gidley M. J. 2009. Effect of particle size on kinetics of starch digestion in milled barley and sorghum grains by porcine alpha-amylase. Journal of Cereal Science 50: 198 — 204.
Google Scholar

Franco C. M. L., Preto S. J. R., Ciacco C. F. 1992. Factors that affect the enzymatic degradation of natural starch granules — effect of the size of the granules. Starch/Stärke 44: 422 — 426.
Google Scholar

Gerard C., Colonna P., Bulѐon A., Planchot V. 2001. Amylolysis of maize mutant starches. Journal o Science and Food Agriculture 81: 1281 — 1287.
Google Scholar

Guraya H.S., James C., Champagne E.T. 2001. Effect of cooling, and freezing on the digestibility of debranched rice starch and physical properties of the resulting material. Starch/Stärke, 53: 64 — 74
Google Scholar

Haska N., Ohta Y. 1992. Mechanism of hydrolysis of treated sago starch granules by starch digesting amylase from Penicillium brunneum. Starch/Stärke 44: 25 — 28.
Google Scholar

Heitmann T., Wenzig E., Mersmann A. 1997. Characterization of three different potato starches and kinetics of their enzymatic hydrolysis by an alpha -amylases. Enzyme and Microbial Technology 20: 259 — 267.
Google Scholar

Juszczak L., Fortuna T., Krok F. 2003 Non - contact atomic force microscopy of starch granules surface: Part I. Potato and tapioca starches. Starch/Stärke 55: 1 — 7.
Google Scholar

Kong B. W., Kim J. I., Kim M. J., Kim J. C. 2003. Porcine pancreatic α-amylase hydrolysis of native starch granules as function of granule surface area. Biotechnol. Prog 19:1162 — 1166.
Google Scholar

Kim J.C., Kong B.W., Kim M.J., Lee S.H. 2008. Amylolitic hydrolysis of native starch granules by granule surface area. Journal of Food Science 73, 9: 621 — 624.
Google Scholar

Liakopoulou — Kyriakides M., Karakatsanis A., Stamatoudes M. ,Psomas S. 2001. Synergistic hydrolysis of crude corn starch by α -amylases and glucoamylases of various origins. Cereal Chemistry 78, 5: 603 — 607.
Google Scholar

MacGregor A.W., Balance D. L. 1980. Hydrolysis of large and small starch granules from normal and waxy barley cultivars by alpha- amylase from barley malt. Cereal Chemistry 57: 397 — 402.
Google Scholar

Noda T., Takigawa S., Matsuura-Edo C., Kim S. J., Hashimoto N., Takeda Y. 2005. Physicochemical properties and amylopectin structures of large, small and extremely small potato starch granules. Carbohydrate Polymers 60: 245 — 252.
Google Scholar

Nowotny F. 1972. Technologia Przetwórstwa Ziemniaczanego. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne. Warszawa.
Google Scholar

O’Brien S., Wang Y. J. 2008. Susceptibility of annealed starches to hydrolysis by α-amylase and glucoamylase. Carbohydrate Polymers 72: 597 — 607.
Google Scholar

Puspasari F., Nurachman Z., Noer A., S., Radjasa O.K., van der Maarel M. J. E. C, Dessy N. 2011. Characteristics of raw starch degrading α-amylase from Bacillus aquimaris MKSC 6.2 associated with soft coral Sinularia sp. Starch/Stärke 63, 8: 461 — 467.
Google Scholar

Shariff Y. N., Karim A. A., Fazilah A., ZaidulI S. M. 2009. Enzymatic hydrolysis of granular native and mildly heat — treated tapioca and sweet potato starches at sub- gelatinization temperature. Food Hydrocolloids 23: 434 — 440.
Google Scholar

Sarykaya E., Higasa T., Adachi M., Mikami B. 2000. Comparison of degradability abilities of α- and β -amylases on starch granules. Process Biochemistry 35: 711 — 715.
Google Scholar

Sarian F. D., van der Kaaij R. M., Kralj S., Wijbenga D. J., Binnema D. J., van der Maarel M. J. E. C., Dijkhuizen L. 2012. Enzymatic degradation of granular potato starch by Microbacterium aurum strain B8.A. Appl. Microbiol. Bitechnol. 93: 645 — 654.
Google Scholar

Sarbatly R. 2007. The simultaneous enzymatic hydrolysis of tapioca starch for instant formation of glucose. Journal of Applied Sciences 7, 15: 2057 — 206.
Google Scholar

Tawil G., Vikso-Nielsen A., Rolland-Sabate A., Colonna P., Buleon A. 2012. Hydrolysis of concentrated raw starch: A new very efficient α-amylase from Anoxybacillus flavothermus. Carbohydrate Polymers. 87: 46 — 52.
Google Scholar

Tester R. F., Karkalas J., Qi X. 2004. Starch structure and digestibility enzyme — substrate relationship. World’s Poultry Science Journal 60: 186 — 195.
Google Scholar

Vikso-Nielsen A., Andersen C., Hoff T., Petersen S. 2006. Development of new α-amylases for raw starch hydrolysis. Biocatalysis and Biotransformation. 24, 1/ 2: 121 — 127.
Google Scholar

Vidal Jr. B. C., Rausch K. D., Tumbleson M. E., Singh V. 2009. Kinetics of granular starch hydrolysis in corn dry grind process. Starch/Stärke 61: 448 — 456.
Google Scholar

Zielonka R., Jarosławski L., Słomińska L. 2010. Opracowanie i porównanie metod oznaczania wydajności hydrolizy skrobi. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 557: 423 — 433.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2012

Cited By / Share

Słomińska, L. (2012) „Hydroliza nieskleikowanej skrobi ziemniaczanej preparatami enzymów amylolitycznych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (266), s. 151–161. doi: 10.37317/biul-2012-0015.

Autorzy

Lucyna Słomińska 
zk@ibprs.pl
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Oddział Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych, Poznań Poland

Autorzy

Roman Zielonka 

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Oddział Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych, Poznań Poland

Autorzy

Leszek Jarosławski 

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Oddział Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych, Poznań Poland

Autorzy

Marek Buszka 

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Oddział Koncentratów Spożywczych i Produktów Skrobiowych, Poznań Poland

Statystyki

Abstract views: 20
PDF downloads: 45


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Lucyna Słomińska, Roman Zielonka, Leszek Jarosławski, Marek Buszka

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Podobne artykuły

1 2 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.