Zróżnicowanie genetyczne cech użytkowych pszenicy twardej

Zbigniew Segit

zbigniew.segit@up.lublin.pl
Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (Poland)

Krystyna Szwed-Urbaś


Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (Poland)

Abstrakt

W latach 2002–2005 przeprowadzono doświadczenia z 20 liniami Triticum durum Desf., wyselekcjo¬nowanymi z kilku kombinacji krzyżowań. Doświadczenie założono w GD Czesławice k. Nałęczowa w układzie losowanych bloków w trzech powtórzeniach. Powierzchnia poletek wynosiła 2 m2. Wzorcem była pszenica zwyczajna cv. Torka. Przedmiotem obserwacji i pomiarów były następujące cechy: porażenie roślin chorobami i odporność na wyleganie, długość okresu wegetacji, wysokość roślin, długość osadki kłosowej i liczba kłosków w kłosie, zbitość kłosa, liczba i masa ziaren z kłosa, masa 1000 ziaren, masa hektolitra, zawartość białka ogółem w ziarnie. Otrzymane dane opracowano statystycznie analizą wariancji, a najmniejsze istotne różnice obliczono wg Tukeya przy poziomie istotności  = 0,05. Obliczono również współczynniki zmienności fenotypowej i współczynniki korelacji pomiędzy analizowanymi cechami ilościowymi. Stwierdzono dość duże zróżnicowanie badanych linii pod względem analizowanych cech. Linie pszenicy twardej odznaczały się krótszym okresem wegetacji, krótszym i bardziej zbitym kłosem oraz mniejszą liczbą ziaren w kłosie w porównaniu do pszenicy zwyczajnej. Natomiast większość badanych linii miała wyższą masę ziaren z kłosa i MTZ oraz wyższą zawartość białka w ziarnie od odmiany Torka. Plon z m2 był dla wszystkich linii T. durum istotnie niższy od wzorca, przy czym trzy linie miały dość zadawalający plon ziarna, na poziomie 70% cv. Torka. Plon ziarna był istotnie dodatnio skorelowany jedynie ze zbitością kłosa i masą ziaren z kłosa. Korelacje z pozostałymi cechami są nieistotne.


Słowa kluczowe:

pszenica twarda, jakość ziarna, plon

Jurga R. 2004. Produkcja pszenicy durum i jej jakość w Unii Europejskiej. Przegl. Zboż. Młyn. 4: 34 — 35.
Google Scholar

Kostecki Z. 2003. Światowa sytuacja na rynkach pszenicy durum. Przegl. Zboż. Młyn. 5: 26 — 28.
Google Scholar

Obuchowski W. 1997. Technologia przemysłowej produkcji makaronu. Wyd. AR Poznań.
Google Scholar

Rachoń L., Szumiło G. 2002. Plonowanie i jakość niektórych polskich i zagranicznych odmian i linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf ). Pam. Puł. 130: 619 — 624.
Google Scholar

Seibel W., Sievart D. 1997. Internationale Durumweizensituation in den Getreidewirtschaftsjahren 1994/1995 i 1995/1996. Getreide Mehl und Brot. 51.1: 10 — 14.
Google Scholar

Szwed-Urbaś K., Segit Z. 1996. Wartość ważniejszych elementów plonowania Triticum durum z uwzględnieniem interakcji genotypowo-środowiskowej. Biul. IHAR 200: 291 — 297.
Google Scholar

Szwed-Urbaś K. 1997. Wyniki oceny materiałów kolekcyjnych Triticum durum Desf. w 1996 r. Biul. IHAR. 203 : 115 — 127.
Google Scholar

Szwed-Urbaś K., Segit Z. 2004. Charakterystyka wybranych cech ilościowych u mieszańców pszenicy twardej. Annales UMCS. Sec. E,59,1: 101 — 113.
Google Scholar

Tyburcy A. 2006. Charakterystyka zbiorów pszenicy i żyta w 2006 r. w wybranych krajach Europy. Przegl. Zboż. Młyn. 12: 8 — 9
Google Scholar

Wojas T., Węgrzyn S. 2001. Źródła genetyczne cech użytkowych pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.) w kolekcji roboczej Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin. Biul. IHAR. 218/219: 39 — 48.
Google Scholar

Zawadzki K. 2007. Wpływ zawartości białka w pszenicy durum na jej własności przemiałowe. Przegl. Zboż. Młyn. 2: 9 — 10.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2008

Cited By / Share

Segit, Z. i Szwed-Urbaś, K. (2008) „Zróżnicowanie genetyczne cech użytkowych pszenicy twardej”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (250), s. 117–124. doi: 10.37317/biul-2008-0009.

Autorzy

Zbigniew Segit 
zbigniew.segit@up.lublin.pl
Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Poland

Autorzy

Krystyna Szwed-Urbaś 

Instytut Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Poland

Statystyki

Abstract views: 52
PDF downloads: 31


Licencja

Prawa autorskie (c) 2008 Zbigniew Segit, Krystyna Szwed-Urbaś

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.