Ocena cech jakościowych ziarna wybranych linii pszenicy twardej

Zbigniew Segit

genetyka.roslin@up.lublin.pl
Instytut Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Krystyna Szwed-Urbaś


Instytut Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Abstrakt

Materiał badawczy stanowiło ziarno 18 linii T. durum ze zbioru 2003 i 2004 roku. Ocenie poddano następujące wyróżniki fizyko-chemiczne ziarna i mąki: masa 1000 ziaren, masa hektolitra, barwa ziarna, szklistość ziarna, zawartość popiołu, zawartość białka, ilość glutenu, liczba opadania. W próbkach mlewa całoziarnowego przesianego przez sito 230 oznaczono barwę mąki. Stwierdzono wpływ lat na wartość analizowanych cech. Większość ocenianych linii miała w 2004 roku wyższą zawartość białka w ziarnie, średnio 15,7% w porównaniu do roku 2003 (14,8%). Wyższa była również zawartość popiołu — 1,86% w 2004 roku, 1,73% w 2003 roku. Ilość glutenu wahała się od 30 do 38% i wynosiła średnio 34% w 2003 r. i 35% w 2004 r. Największe różnice pomiędzy latami dotyczyły liczby opadania (442 s — 2003 r., 222 s — 2004 r.). Również barwa mąki zależała nie tylko od linii, ale także od roku uprawy, przy czym mąka uzyskana z ziarna dwóch linii miała w obu latach barwę zbliżoną do wymagań przemysłu makaronowego.


Słowa kluczowe:

pszenica twarda, jakość ziarna

Bojarczuk J., Zalewski D. 2002. Efektywność stosowania mutagenezy w polepszaniu cech ilościowych w pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) jarej. VI Ogólnopolskie Sympozjum „Genetyka ilościowa roślin uprawnych, Duszniki Zdrój: 16 — 17.
Google Scholar

Ceglińska A., Cacak-Pietrzak G., Romanowski H., Nita Z. 2004. Wartość technologiczna polskiej pszenicy twardej (Triticum durum). Przegląd Zbożowo-Młynarski 8: 4 — 7.
Google Scholar

Crop Quality Report. 2003.: 22 — 25.
Google Scholar

Chudoba Ł., Szajner P. 2001. Krajowy rynek makaronu w połowie 2001 roku. Przegląd Zbożowo-Młynarski 12: 10 — 12.
Google Scholar

Gąsiorowski H., Kołodziejczyk P., Obuchowski W. 1999. Twardość ziarna pszenicy. Przegląd Zbożowo-Młynarski 7: 6 — 8.
Google Scholar

Gąsiorowski H. 2004. Pszenica, chemia i technologia. PWRiL, Poznań.
Google Scholar

Jurga R. 2003. Przemiał ziarna pszenicy. Cz. 27. Wymagania jakościowe pszennych surowców makaronowych. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 4: 37 — 39.
Google Scholar

Jurga R. 2004. Jakość makaronu i jego charakterystyka żywieniowa. Przegląd Zbożowo- Młynarski 10: 29 — 31.
Google Scholar

Kostecki Z. 2003. Światowa sytuacja na rynkach pszenicy durum. Przegląd Zbożowo-Młynarski 5: 26 — 28.
Google Scholar

Kuczyński A., Grundas S., Szwed-Urbaś K., Segit Z. 2000. Metoda oceny barwy semoliny otrzymanej z wybranych linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Acta Agrophysica 7: 105 — 112.
Google Scholar

Miedwiediew G. M. 1998. Główne problemy teorii i praktyki produkcji makaronów. Cz. I. Własności produktów przemiału pszenicy jako podstawowego surowca makaronowego. Przegląd Zbożowo-Młynarski 6: 42-44
Google Scholar

Norma Branżowa. BN-88/9131-04. Ziarno zbóż. Pszenica.
Google Scholar

Muenzig K., Zwingelberg H. 2000. Bewertung von Durumweizengriessen durch unterschiedliche Verfahren der Teigwarenherstellung. Getreide, Mehl und Brot 54, 2: 132 — 139.
Google Scholar

Obuchowski W. 1997. Barwniki jako substancje dodatkowe w produkcji makaronu. Przegląd Zbożowo-Młynarski 6: 19 — 22.
Google Scholar

Obuchowski W. 2000. Ocena jakości surowców zbożowych wykorzystywanych do produkcji makaronu. Przegląd Zbożowo-Młynarski 1: 32 — 34.
Google Scholar

Polska Norma. PN-92/A-74021. Przetwory zbożowe. Mąka makaronowa durum.
Google Scholar

Szwed-Urbaś K., Segit Z., Grundas S. 1995. Wstępna ocean jakości ziarna pszenicy twardej w warunkach Lubelszczyzny. Biul. IHAR 194: 149 — 154.
Google Scholar

Szwed-Urbaś K., Grundas S., Segit Z. 1996. Wartość ważniejszych cech technologicznych ziarna pszenicy twardej. Biul. IHAR 200: 299 -305.
Google Scholar

Szwed-Urbaś K., Segit Z., Mazurek H. 1997. Parametry jakościowe ziarna krajowych linii pszenicy twardej. Biul. IHAR 204: 129 — 140.
Google Scholar

Urban R. 2001. Stan finansowy przemysłowego przetwórstwa zbóż. Przegląd Zbożowo- Młynarski 12: 2 — 4.
Google Scholar

Urban R. 2003. Stan przemysłowego przetwórstwa zbóż w Polsce. Przegląd Zbożowo- Młynarski 9: 13 — 15.
Google Scholar

Zwingelberg H. 1996. Mahleigenschaften von Durumweizenprovenienzen. Getreide, Mehl und Brot 50, 6: 328-332.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/29/2006

Cited By / Share

Segit, Z. i Szwed-Urbaś, K. (2006) „Ocena cech jakościowych ziarna wybranych linii pszenicy twardej”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (240/241), s. 75–82. doi: 10.37317/biul-2006-0036.

Autorzy

Zbigniew Segit 
genetyka.roslin@up.lublin.pl
Instytut Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Autorzy

Krystyna Szwed-Urbaś 

Instytut Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Statystyki

Abstract views: 10
PDF downloads: 9


Licencja

Prawa autorskie (c) 2006 Zbigniew Segit, Krystyna Szwed-Urbaś

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.