The estimation of qualitative traits of some durum wheat lines
Zbigniew Segit
genetyka.roslin@up.lublin.plInstytut Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)
Krystyna Szwed-Urbaś
Instytut Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)
Abstract
The analyzed material consisted of grain of 18 lines of T. durum, harvested in 2003 and 2004. The following physical and chemical properties of grain and flour have been estimated: 1000 grains weight, test weight, color of grain, grain vitreosity, ash and protein content, quantity of gluten, falling number. Color of the flour has been determined in samples of full grain grist sifted through the 230 sieve. The influence of cultivation year on the value of the analyzed traits has been stated. In 2004, majority of the tested lines had high protein content, with the average of 15.7% compared with 14.8% in 2003. Ash content was also higher — 1.86% in 2004; 1.73% in 2003. The amount of gluten ranged from 30% to 38% and the average was 34% in 2003 and 35% in 2004. The biggest differences between the years have been observed in the falling number (442 s — in the year 2003; 222 s — in the year 2004). The color of the flour depended also on the year of cultivation and on the tested line. The flour obtained from two tested lines had the color suitable for pasta production.
Keywords:
durum wheat, grain qualityReferences
Bojarczuk J., Zalewski D. 2002. Efektywność stosowania mutagenezy w polepszaniu cech ilościowych w pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) jarej. VI Ogólnopolskie Sympozjum „Genetyka ilościowa roślin uprawnych, Duszniki Zdrój: 16 — 17.
Google Scholar
Ceglińska A., Cacak-Pietrzak G., Romanowski H., Nita Z. 2004. Wartość technologiczna polskiej pszenicy twardej (Triticum durum). Przegląd Zbożowo-Młynarski 8: 4 — 7.
Google Scholar
Crop Quality Report. 2003.: 22 — 25.
Google Scholar
Chudoba Ł., Szajner P. 2001. Krajowy rynek makaronu w połowie 2001 roku. Przegląd Zbożowo-Młynarski 12: 10 — 12.
Google Scholar
Gąsiorowski H., Kołodziejczyk P., Obuchowski W. 1999. Twardość ziarna pszenicy. Przegląd Zbożowo-Młynarski 7: 6 — 8.
Google Scholar
Gąsiorowski H. 2004. Pszenica, chemia i technologia. PWRiL, Poznań.
Google Scholar
Jurga R. 2003. Przemiał ziarna pszenicy. Cz. 27. Wymagania jakościowe pszennych surowców makaronowych. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 4: 37 — 39.
Google Scholar
Jurga R. 2004. Jakość makaronu i jego charakterystyka żywieniowa. Przegląd Zbożowo- Młynarski 10: 29 — 31.
Google Scholar
Kostecki Z. 2003. Światowa sytuacja na rynkach pszenicy durum. Przegląd Zbożowo-Młynarski 5: 26 — 28.
Google Scholar
Kuczyński A., Grundas S., Szwed-Urbaś K., Segit Z. 2000. Metoda oceny barwy semoliny otrzymanej z wybranych linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Acta Agrophysica 7: 105 — 112.
Google Scholar
Miedwiediew G. M. 1998. Główne problemy teorii i praktyki produkcji makaronów. Cz. I. Własności produktów przemiału pszenicy jako podstawowego surowca makaronowego. Przegląd Zbożowo-Młynarski 6: 42-44
Google Scholar
Norma Branżowa. BN-88/9131-04. Ziarno zbóż. Pszenica.
Google Scholar
Muenzig K., Zwingelberg H. 2000. Bewertung von Durumweizengriessen durch unterschiedliche Verfahren der Teigwarenherstellung. Getreide, Mehl und Brot 54, 2: 132 — 139.
Google Scholar
Obuchowski W. 1997. Barwniki jako substancje dodatkowe w produkcji makaronu. Przegląd Zbożowo-Młynarski 6: 19 — 22.
Google Scholar
Obuchowski W. 2000. Ocena jakości surowców zbożowych wykorzystywanych do produkcji makaronu. Przegląd Zbożowo-Młynarski 1: 32 — 34.
Google Scholar
Polska Norma. PN-92/A-74021. Przetwory zbożowe. Mąka makaronowa durum.
Google Scholar
Szwed-Urbaś K., Segit Z., Grundas S. 1995. Wstępna ocean jakości ziarna pszenicy twardej w warunkach Lubelszczyzny. Biul. IHAR 194: 149 — 154.
Google Scholar
Szwed-Urbaś K., Grundas S., Segit Z. 1996. Wartość ważniejszych cech technologicznych ziarna pszenicy twardej. Biul. IHAR 200: 299 -305.
Google Scholar
Szwed-Urbaś K., Segit Z., Mazurek H. 1997. Parametry jakościowe ziarna krajowych linii pszenicy twardej. Biul. IHAR 204: 129 — 140.
Google Scholar
Urban R. 2001. Stan finansowy przemysłowego przetwórstwa zbóż. Przegląd Zbożowo- Młynarski 12: 2 — 4.
Google Scholar
Urban R. 2003. Stan przemysłowego przetwórstwa zbóż w Polsce. Przegląd Zbożowo- Młynarski 9: 13 — 15.
Google Scholar
Zwingelberg H. 1996. Mahleigenschaften von Durumweizenprovenienzen. Getreide, Mehl und Brot 50, 6: 328-332.
Google Scholar
Authors
Zbigniew Segitgenetyka.roslin@up.lublin.pl
Instytut Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland
Authors
Krystyna Szwed-UrbaśInstytut Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland
Statistics
Abstract views: 13PDF downloads: 11
License
Copyright (c) 2006 Zbigniew Segit, Krystyna Szwed-Urbaś

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:
- Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
- Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
- Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
- Including the article in a collective work.
- Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
- Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
- Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.
Authors by sending a request for publication:
- They consent to the publication of the article in the journal,
- They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
- They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
- They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.
Most read articles by the same author(s)
- Aneta Kramek, Krystyna Szwed-Urbaś, Zbigniew Segit, The estimation of variability and correlation of quantitative traits in spring durum wheat collection of Afghan origin , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 264 (2012): Regular issue
- Wanda Kociuba, Zbigniew Segit, Władysław Kadłubiec, Rafał Kuriata, Estimation of combining ability of chosen T. durum Desf. cultivars and lines , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 264 (2012): Regular issue
- Romuald Doliński, Zbigniew Segit, Agnieszka Surmacz-Magdziak, Evaluation of sprouting resistance and post-harvest grain dormancy of durum wheat , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 250 (2008): Regular issue
- Zbigniew Segit, Krystyna Szwed-Urbaś, Genetic differentiation of some utility traits of spring durum wheat , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 250 (2008): Regular issue
- Roman Prażak, Wanda Kociuba, Zbigniew Segit, Aneta Kramek, Evaluation of the tolerance to salt stress of selected genotypes of spring durum wheat (Triticum durum Desf.) , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 283 (2018): Special issue
- Zbigniew Segit, Tomasz Kurzyp, Krystyna Szwed-Urbaś, Geometrical parameters and mechanical properties of stem of durum wheat (T. durum Desf.) , Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute: No. 235 (2005): Regular issue