The estimation of qualitative traits of some durum wheat lines

Zbigniew Segit

genetyka.roslin@up.lublin.pl
Instytut Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Krystyna Szwed-Urbaś


Instytut Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Abstract

The analyzed material consisted of grain of 18 lines of T. durum, harvested in 2003 and 2004. The following physical and chemical properties of grain and flour have been estimated: 1000 grains weight, test weight, color of grain, grain vitreosity, ash and protein content, quantity of gluten, falling number. Color of the flour has been determined in samples of full grain grist sifted through the 230 sieve. The influence of cultivation year on the value of the analyzed traits has been stated. In 2004, majority of the tested lines had high protein content, with the average of 15.7% compared with 14.8% in 2003. Ash content was also higher — 1.86% in 2004; 1.73% in 2003. The amount of gluten ranged from 30% to 38% and the average was 34% in 2003 and 35% in 2004. The biggest differences between the years have been observed in the falling number (442 s — in the year 2003; 222 s — in the year 2004). The color of the flour depended also on the year of cultivation and on the tested line. The flour obtained from two tested lines had the color suitable for pasta production.

 

Keywords:

durum wheat, grain quality

Bojarczuk J., Zalewski D. 2002. Efektywność stosowania mutagenezy w polepszaniu cech ilościowych w pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) jarej. VI Ogólnopolskie Sympozjum „Genetyka ilościowa roślin uprawnych, Duszniki Zdrój: 16 — 17.
Google Scholar

Ceglińska A., Cacak-Pietrzak G., Romanowski H., Nita Z. 2004. Wartość technologiczna polskiej pszenicy twardej (Triticum durum). Przegląd Zbożowo-Młynarski 8: 4 — 7.
Google Scholar

Crop Quality Report. 2003.: 22 — 25.
Google Scholar

Chudoba Ł., Szajner P. 2001. Krajowy rynek makaronu w połowie 2001 roku. Przegląd Zbożowo-Młynarski 12: 10 — 12.
Google Scholar

Gąsiorowski H., Kołodziejczyk P., Obuchowski W. 1999. Twardość ziarna pszenicy. Przegląd Zbożowo-Młynarski 7: 6 — 8.
Google Scholar

Gąsiorowski H. 2004. Pszenica, chemia i technologia. PWRiL, Poznań.
Google Scholar

Jurga R. 2003. Przemiał ziarna pszenicy. Cz. 27. Wymagania jakościowe pszennych surowców makaronowych. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 4: 37 — 39.
Google Scholar

Jurga R. 2004. Jakość makaronu i jego charakterystyka żywieniowa. Przegląd Zbożowo- Młynarski 10: 29 — 31.
Google Scholar

Kostecki Z. 2003. Światowa sytuacja na rynkach pszenicy durum. Przegląd Zbożowo-Młynarski 5: 26 — 28.
Google Scholar

Kuczyński A., Grundas S., Szwed-Urbaś K., Segit Z. 2000. Metoda oceny barwy semoliny otrzymanej z wybranych linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Acta Agrophysica 7: 105 — 112.
Google Scholar

Miedwiediew G. M. 1998. Główne problemy teorii i praktyki produkcji makaronów. Cz. I. Własności produktów przemiału pszenicy jako podstawowego surowca makaronowego. Przegląd Zbożowo-Młynarski 6: 42-44
Google Scholar

Norma Branżowa. BN-88/9131-04. Ziarno zbóż. Pszenica.
Google Scholar

Muenzig K., Zwingelberg H. 2000. Bewertung von Durumweizengriessen durch unterschiedliche Verfahren der Teigwarenherstellung. Getreide, Mehl und Brot 54, 2: 132 — 139.
Google Scholar

Obuchowski W. 1997. Barwniki jako substancje dodatkowe w produkcji makaronu. Przegląd Zbożowo-Młynarski 6: 19 — 22.
Google Scholar

Obuchowski W. 2000. Ocena jakości surowców zbożowych wykorzystywanych do produkcji makaronu. Przegląd Zbożowo-Młynarski 1: 32 — 34.
Google Scholar

Polska Norma. PN-92/A-74021. Przetwory zbożowe. Mąka makaronowa durum.
Google Scholar

Szwed-Urbaś K., Segit Z., Grundas S. 1995. Wstępna ocean jakości ziarna pszenicy twardej w warunkach Lubelszczyzny. Biul. IHAR 194: 149 — 154.
Google Scholar

Szwed-Urbaś K., Grundas S., Segit Z. 1996. Wartość ważniejszych cech technologicznych ziarna pszenicy twardej. Biul. IHAR 200: 299 -305.
Google Scholar

Szwed-Urbaś K., Segit Z., Mazurek H. 1997. Parametry jakościowe ziarna krajowych linii pszenicy twardej. Biul. IHAR 204: 129 — 140.
Google Scholar

Urban R. 2001. Stan finansowy przemysłowego przetwórstwa zbóż. Przegląd Zbożowo- Młynarski 12: 2 — 4.
Google Scholar

Urban R. 2003. Stan przemysłowego przetwórstwa zbóż w Polsce. Przegląd Zbożowo- Młynarski 9: 13 — 15.
Google Scholar

Zwingelberg H. 1996. Mahleigenschaften von Durumweizenprovenienzen. Getreide, Mehl und Brot 50, 6: 328-332.
Google Scholar


Published
2006-09-29

Cited by

Segit, Z. and Szwed-Urbaś, K. (2006) “The estimation of qualitative traits of some durum wheat lines”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (240/241), pp. 75–82. doi: 10.37317/biul-2006-0036.

Authors

Zbigniew Segit 
genetyka.roslin@up.lublin.pl
Instytut Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Authors

Krystyna Szwed-Urbaś 

Instytut Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Statistics

Abstract views: 13
PDF downloads: 11


License

Copyright (c) 2006 Zbigniew Segit, Krystyna Szwed-Urbaś

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.