Identyfikacja QTL wybranych cech morfologicznych związanych z wyleganiem u żyta (Secale cereale L.)

Paweł Milczarski

pawel.milczarski@zut.edu.pl
Katedra Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza w Szczecinie (Poland)

Abstrakt

Celem niniejszych badań było rozpoznanie dziedzicznego podłoża wybranych cech morfologicznych związanych z odpornością roślin żyta na wyleganie. Do badań wykorzystano 100 osobników populacji F4 mieszańca Ds2 × RXL10. Wykonano pomiary biometryczne długości i grubości II międzywęźla (ISL, IST), oraz w oparciu o opublikowane wcześniej wyniki dla wysokości roślin wyliczono współczynnik wylegania (Lc) obliczany jako stosunek grubości II międzywęźla do wysokości roślin. Zidentyfikowano dwa QTL dla długości i trzy QTL dla grubości drugiego międzywęźla oraz 3 QTL dla współczynnika wylegania. Otrzymane QTL zmapowano na chromosomach 2R, 3R, 5R, 6R i 7R. Rozkład QTL na chromosomach wskazuje na różne podłoże genetyczne grubości II międzywęźla i pozostałych cech.


Słowa kluczowe:

długość drugiego międzywęźla (SIT), grubość drugiego międzywęźla (SIL), QTL (Loci cechy ilościowej), współczynnik wylegania (Lc), żyto

Bednarek P. T., Masojć P., Lewandowska R., Myśków B. 2003. Saturating rye genetic map with amplified fragment length polymorphism (AFLP) and random amplified polymorphic DNA (RAPD) markers. J. Appl. Genet. 44 (1): 21 — 33.
Google Scholar

Börner A., Korzun V., Voylokov A.V., Weber W. E. 1999. Detection of quantitative trait loci on chromosome 5R of rye (Secale cereale L.). Theor. Appl. Genet. 98: 1087 — 1090.
Google Scholar

Börner A., Korzun V., Voylokov A. V., Worland A. J., Weber W. E. 2000. Genetic mapping of quantitative trait loci in rye (Secale cereale L.) Euphytica 116: 203 — 209.
Google Scholar

Keller M., Karutz Ch., Schmid J. E., Stamp P., Winzeler M., Keller B., Messmer M. M. 1999. Quantitative trait loci for lodging resistance in a segregating wheat × spelt population Theor. Appl. Genet. 98: 1171 — 1182.
Google Scholar

Kelbert A. J., Spaner D., Briggs K. G. & King J. R. 2004. The association of culm anatomy with lodging susceptibility in modern spring wheat genotypes. Euphytica 136: 211 — 221.
Google Scholar

Milczarski P., Masojć P. 2003. Interval mapping of genes controlling growth of rye plants. Plant Breed. Seed Sci. 48: 135 — 142.
Google Scholar

Pinthus, M. J. 1973. Lodging in wheat, barley, and oats: The phenomenon, its causes, and preventative measures. Adv Agron 25: 210 — 256.
Google Scholar

Verma V., Worland A. J., Sayers E. J., Fish L., Caligari P. D. S., Snape J. W. 2005. Identification and characterization of quantitative trait loci related to lodging resistance and associated traits in bread wheat. Plant Breeding 124. 234 — 241.
Google Scholar

Wang S. C, Basten C. J, Zeng Z. B. 2006. Windows QTL Cartographer 2.5, Department of Statistics, North Carolina State University, Relaigh, NC http://statgen.ncsu.edu/qtlcart/WQTLCart.htm).
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2008

Cited By / Share

Milczarski, P. (2008) „Identyfikacja QTL wybranych cech morfologicznych związanych z wyleganiem u żyta (Secale cereale L.)”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (250), s. 211–216. doi: 10.37317/biul-2008-0018.

Autorzy

Paweł Milczarski 
pawel.milczarski@zut.edu.pl
Katedra Genetyki i Hodowli Roślin, Akademia Rolnicza w Szczecinie Poland

Statystyki

Abstract views: 21
PDF downloads: 13


Licencja

Prawa autorskie (c) 2008 Paweł Milczarski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

Podobne artykuły

<< < 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.