Wpływ zaprawiania na wartość siewną ziarna jęczmienia jarego

Barbara Wiewióra

b.wiewiora@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Abstrakt

Badano wartość siewną ziarna pięciu odmian jęczmienia jarego: dwóch browarnych: oplewione Rasbet i Scarlett oraz trzech pastewnych: oplewione Rataj, Rodion i nieoplewiona Rastik. Analizy laboratoryjne dotyczyły zdrowotności, zdolności kiełkowania i wigoru ziarniaków ze zbioru w latach 1999–2001. Badano ziarno zaprawiane przy użyciu dwóch zapraw: Raxil (s.a. tebukonazol) i Vitavax (s.a. karboksyna i tiuram), zaś kontrolę stanowiły ziarniaki niezaprawiane. Analiza mikologiczna wykazała liczne zasiedlenie ziarna jęczmienia przez grzyby i bakterie. Spośród wyosobnionych grzybów najczęściej występowały: Alternaria alternata, Bipolaris sorokiniana, Penicillium spp., Mucor spp. i Fusarium spp. Stwierdzono, że więcej mikroorganizmów zasiedlało ziarniaki niezaprawiane oraz zaprawiane zaprawą Raxil w porównaniu do zaprawianych zaprawą Vitavax. Ponadto zaprawianie spowodowało spadek porażenia ziarna przez groźnego patogena jęczmienia B. sorokiniana. W przypadku grzybów z rodzaju Fusarium po zastosowanym zaprawianiu spadek porażenia obserwowano tylko dla ziarna zebranego w roku 2000 i 2001. Badania laboratoryjne wykazały istotny wpływ zaprawiania na zdolność kiełkowania oraz wigor. Najwyższymi wartościami zdolności kiełkowania i wigoru charakteryzowały się ziarniaki zaprawione zaprawą Vitavax, o działaniu systemiczno-kontaktowym.


Słowa kluczowe:

grzyby, jęczmień, wartość siewna, zaprawy, zdrowotność

Barnett H. L. 1960. Illustrated genera of imperfect fungi. Burgess Pub. Company. Minneapolis: 1 — 225.
Google Scholar

Baturo-Czajkowska A. 2000. Composition on spring barley seeds in ecological and conventional farm. International Seed Health Conference PTFiT, Seed Health as Quality Criterion; Radzików 9–11 October 2000: 33.
Google Scholar

Błaszkowski J., Piech M. 2002. Comparison of seed-borne fungal communities of naked and husked oats and barley. Phytopathologia Polonica 24: 73 — 76.
Google Scholar

Chidambaram S.B., Matur S.B., Neergaard P. 1972. Handbook on seed health testing. The International Seed Testing Association As-NLH. Norway: 1 — 207.
Google Scholar

Dziennik Ustaw RP. 2004. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 marca 2004 r. w sprawie szczegółowych wymagań dotyczących wytwarzania oraz jakości materiału siewnego. Nr 59 poz. 565: 3347 — 3403.
Google Scholar

Ellis M. B. 1971. „Dematiaceous Hyphomycetes“. Commonwealth Mycological Institute. Kew, Surrey, England.
Google Scholar

Eng-Chong-Pua R. R., Pelletier H. R., Klinck H. R. 1985. Seedling blight, spot blotch and common root rot in Quebec and their effect on grain yield in barley. Can. J. Pl. Path. 7: 395 — 401.
Google Scholar

International Seed Testing Association. 1995. Handbook of Vigour Test Methods. ISTA edited by J. G. Hampton and D. M. TeKrony. 3rd Edition, Zurich, Switzerland.
Google Scholar

International Rules for Seed Testing. Edition 2004. Published by The International Seed Testing Association (ISTA), P. O. BOX 308, 8303 Bassersdorf, CH-Switzerland.
Google Scholar

Knudsen I. B. M., Hockenhull J., Jensen D. F. 1995. Biocontrol of seedling disease of barley and wheat caused by Fusarium culmorum and Bipolaris sorokiniana: Effects of selected fungal antagonists on growth and yield components. Plant Pathol. 44: 467 — 477.
Google Scholar

Kolasińska K. 1992. Germination and vigour of encrusted cereal seeds. Biul. IHAR 184: 11 — 16.
Google Scholar

Kwaśna H., Chełkowski J., Zajkowski P. 1991. Flora Polska T. XXII. Grzyby niedoskonałe. Strzępczakowe. Gruzełkowate. Sierpik (Fusarium) PAN Warszawa-Kraków: 1 — 158.
Google Scholar

Lipa J. J. 1999. Nowoczesna ochrona zbóż. Pamiętnik Puławski — Materiały Konferencji, Z. 114: 241 — 259.
Google Scholar

Lipa J. J., Korbas M. 2002. Nowoczesna ochrona zbóż przed chorobami i szkodnikami. Wieś Jutra 5(46): 40 — 44
Google Scholar

Łacicowa B. 1990. Mikoflora ziarna jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.) wzrastającego w warunkach zagrożenia chorobowego przez Drechslera sorokiniana (Sacc.) Subram. et Jain. (=Helminthosporium sativum P.K. et B.). Rocz. Nauk Rol. s. E, 20, 1/2: 17 — 23.
Google Scholar

Łacicowa B., Orlikowski L. 1973. Próba oceny zagrożenia chorobowego zbóż przez grzyby z rodzaju Fusarium w niektórych województwach Polski – na podstawie analizy ziarna. Biul. IHAR 3–4: 29 — 38.
Google Scholar

Łacicowa B., Pięta D. 1990. Skuteczność grzybobójcza niektórych zapraw nasiennych w zwalczaniu Fusarium spp. szkodliwych dla jęczmienia jarego. Rocz. Nauk Roln. s. E, 20, 1/2: 25 — 30.
Google Scholar

Łacicowa B., Pięta D. 1998. Skuteczność niektórych zapraw chemicznych w zapobieganiu chorobom podsuszkowym jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.). Annales UMCS, Sec. EEE, Horticultura, 6: 185 — 198.
Google Scholar

Malone J. P., Muskett A. E. 1997. Seed-borne fungi. Description of 77 fungus species. 3rd Edition. Sheppard J. W. (ed.). ISTA, Zurich: 1 — 191.
Google Scholar

Narkiewicz-Jodko M. 1979. Wpływ wilgotności na zdolność kiełkowania i mikoflorę ziarna zbóż przechowywanego bez wymiany powietrza oraz w atmosferze dwutlenku węgla. Biul. IHAR 135: 133 — 141.
Google Scholar

Truszkowska W., Dorenda M., Janiak M., Kutrzeba M., Milewska M. 1983. Badania zagrożenia jęczmienia (Hordeum sativum L.) zgorzelą podstawy źdźbła w zależności od uprawy. Rocz. Nauk Rol. s. E 13 (1 — 2): 85 — 99.
Google Scholar

Verma S. S., Verma U. Dahiya O.S., Saini S. L. 1998. Studies on seed quality parameters in hulled and huskless barley. Annals of Agr. Bio Research 3, 1: 27 — 33.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/30/2007

Cited By / Share

Wiewióra, B. (2007) „Wpływ zaprawiania na wartość siewną ziarna jęczmienia jarego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (243), s. 83–96. doi: 10.37317/biul-2007-0073.

Autorzy

Barbara Wiewióra 
b.wiewiora@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Statystyki

Abstract views: 33
PDF downloads: 31


Licencja

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>