Plonowanie i jakość ziarna pszenicy jarej uprawianej w zmianowaniach o różnym jej udziale

Andrzej Woźniak

andrzej.wozniak@up.lublin.pl
Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Dariusz Gontarz


Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Michał Staniszewski


Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Marek Gos


Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie (Poland)

Abstrakt

Przedstawiono plon i jakość ziarna pszenicy jarej w zależności od jej udziału w zmianowaniu. Wykazano, że zwiększony udział pszenicy jarej w zmianowaniu do 100% istotnie obniżał plon ziarna, w odniesieniu do zmianowania z 25–75% udziałem pszenicy. Zniżka ta powodowana była głównie mniejszą liczbą kłosów na 1 m2 oraz mniejszą masą ziarna z kłosa i masą 1000 ziaren. Drugim czyn-nikiem doświadczenia były poziomy agrotechniki. Wykazano, że intensywny poziom agrotechniki zwiększał plon ziarna pszenicy jarej, w porównaniu z poziomem zminimalizowanym. Czynnik ten korzystnie wpływał także na zawartość białka i glutenu mokrego w ziarnie, wartość wskaźnika sedymentacyjnego Zeleny’ego, liczbę opadania, a także gęstość i wyrównanie ziarna, w stosunku do poziomu zminimalizowanego.


Słowa kluczowe:

cechy jakościowe ziarna, struktura plonu, pszenica jara, agrotechnika, zmianowanie roślin

Achremowicz B., Zając J., Styk B. 1993. Wpływ podwyższonego nawożenia azotem na wartość technologiczną niektórych odmian pszenicy jarej i ozimej. Rocz. Nauk Rol., ser. A, 110 (1–2): 149 — 157.
Google Scholar

Brzozowska I., Brzozowski J., Jastrzębska M. 1997. Wpływ zabiegów ochronno-nawozowych na plonowanie, zawartość i jakość białka ziarna pszenicy ozimej. Fragm. Agron. 2: 32 — 39.
Google Scholar

Budzyński W., Borysewicz J., Bielski S. 2004. Wpływ poziomu nawożenia azotem na plonowanie i jakość technologiczną ziarna pszenicy ozimej. Pam. Puł. 135: 33 — 44.
Google Scholar

Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Haber T. 1999. Wartość technologiczna wybranych odmian pszenicy ozimej w zależności od zróżnicowanego nawożenia azotowego. Pam. Puł. 118: 45 — 55.
Google Scholar

Chrzanowska-Drożdż B., Gil Z., Liszewski M., Malarz W. 2004. Wysokość i jakość plonu pszenicy ozimej w zależności od dawki i sposobu nawożenia azotem. Biul. IHAR 233: 29 — 38.
Google Scholar

Drzewiecki S., Pietryga J. 2004. Wpływ mieszanin regulatora wzrostu Terpal C 460 SL z nawozami dolistnymi na redukcję długości źdźbeł oraz cechy technologiczne ziarna pszenicy. Acta Agrophis. 85: 45 — 53.
Google Scholar

Johansson E., Prieto-Linde M. L., Jonsson J. O. 2001. Effects of wheat cultivar and nitrogen application on storage protein composition and breadmaking quality. Cereal Chemistry 78: 19 — 25. DOI: https://doi.org/10.1094/CCHEM.2001.78.1.19
Google Scholar

Klimont K., Osińska A. 2004. Wpływ herbicydów na wartość siewną i zawartość niektórych składników w ziarnie pszenicy ozimej, jęczmienia jarego i pszenżyta jarego. Biul. IHAR 233: 49 — 58.
Google Scholar

Lopez-Bellido L., Fuentes M., Castillo J., Lopez-Garrido F. 1998. Effects of tillage, crop rotation, and nitrogen fertilization on wheat grain quality grown under rainfed Mediterranean conditions. Field Crop Res. 57: 265 — 276. DOI: https://doi.org/10.1016/S0378-4290(97)00137-8
Google Scholar

Małecka I., Blecharczyk A. 2004. Wpływ systemów uprawy roli na jakość ziarna pszenicy ozimej. Pam. Puł., 135: 181 — 187.
Google Scholar

Narkiewicz-Jodko M., Gil Z., Urban M. 2000. Herbicydy a zgorzel podstawy źdźbła i wartość technologiczna ziarna pszenicy ozimej. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Rośl. 40 (2): 751 — 753.
Google Scholar

Podolska G., Sułek A. 2003. Główne elementy technologii produkcji decydujące o wysokiej jakości ziarna pszenicy. Pam. Puł. 130: 597 — 605.
Google Scholar

Rachoń L. 2001. Studia nad plonowaniem i jakością pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Rozpr. Nauk. 248, wyd. AR w Lublinie.
Google Scholar

Rothkaehl J., Filipiak K., Podolska G. 2004. Jakość ziarna pszenicy w zależności od rejonu uprawy. Pam. Puł. 135: 269 — 277.
Google Scholar

Urban M., Gil Z., Narkiewicz-Jodko M. 2001. Wpływ herbicydów na plonowanie i jakość ziarna kilku odmian pszenicy ozimej. Prog. Plant Protection/ Post. Ochr. Roślin, 41 (2): 826 — 829.
Google Scholar

Wooding A. R., Kavale S., MacRitchie F., Stoddard F. L., Wallace A. 2000. Effects of nitrogen and sulphur fertilizer on protein composition, mixing requirements, and dough strength of four wheat cultivars. Cereal Chemistry 77: 798 — 807. DOI: https://doi.org/10.1094/CCHEM.2000.77.6.798
Google Scholar

Woźniak A. 2003. Wpływ zróżnicowanego udziału pszenicy jarej w zmianowaniu na plon i jakość ziarna. Biul. IHAR 228: 41 — 50.
Google Scholar

Woźniak A. 2004. Wpływ przedplonu na wybrane cechy jakościowe ziarna pszenicy jarej. Pam. Puł. 135: 325 — 330.
Google Scholar

Woźniak A. 2005. Wpływ przedplonów na plon i jakość technologiczną ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Ann. UMCS, Sec. E, 60: 103 — 112.
Google Scholar

Woźniak A., Gontarz D. 2003. Wpływ przedplonów i sposobów zróżnicowanego pielęgnowania na jakość ziarna pszenicy jarej. Biul. IHAR 228: 33 — 39.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2006

Cited By / Share

Woźniak, A. (2006) „Plonowanie i jakość ziarna pszenicy jarej uprawianej w zmianowaniach o różnym jej udziale”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (242), s. 45–55. doi: 10.37317/biul-2006-0005.

Autorzy

Andrzej Woźniak 
andrzej.wozniak@up.lublin.pl
Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Autorzy

Dariusz Gontarz 

Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Autorzy

Michał Staniszewski 

Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Autorzy

Marek Gos 

Katedra Ogólnej Uprawy Roli i Roślin, Akademia Rolnicza w Lublinie Poland

Statystyki

Abstract views: 15
PDF downloads: 5


Licencja

Prawa autorskie (c) 2006 Andrzej Woźniak, Dariusz Gontarz, Michał Staniszewski, Marek Gos

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.