Diagnostyka latentnej formy bakteriozy pierścieniowej ziemniaka (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus [Spieckermann & Kotthoff] Davies et al.). Test patogeniczności na bakłażanie (Solanum melongena L.)

Teresa Pastuszewska

t.pastuszewska@ihar.edu.pl
Pracownia Chorób i Szkodników Kwarantannowych Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Bydgoszczy (Poland)

Sebastian Brzozowski


Pracownia Chorób i Szkodników Kwarantannowych Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Bydgoszczy (Poland)

Abstrakt

Obserwowano rozwój objawów bakteriozy pierścieniowej na roślinach bakłażana inokulowanych zawiesinami o zróżnicowanej liczebności komórek Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus (Cms) oraz oceniono przydatność testu biologicznego na bakłażanie do potwierdzania pozytywnych wyników testu immunofluorescencyjnego (IFAS). Przez cały okres trwania testu, na roślinach inokulowanych zawiesiną bakterii zawierającą od 101 jtk·ml-1 do 4,8 × 102 jtk·ml-1(jednostki tworzące kolonie·ml-1), nie zaobserwowano żadnych objawów choroby. Natomiast test IFAS potwierdził porażenie latentne roślin (tab. 1 i 2). Objawy obserwowano na roślinach inokulowanych zawiesiną bakterii Cms na i powyżej poziomu 9,1 × 103 jtk·ml-1. Pierwsze objawy porażenia zaobserwowano na roślinach inokulowanych zawiesiną bakterii o najwyższym poziomie inokulum równym 9,1 × 106 jtk·ml-1: po upływie 7 dni od momentu zakażenia, 4 z 10 roślin miały typowe objawy, natomiast po upływie 13 dni objawy wystąpiły na wszystkich roślinach.


Słowa kluczowe:

bakłażan, bakterioza pierścieniowa ziemniaka, test biologiczny, test IFAS

Anonim. 1990. Quarantine procedure. Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus. Inspection and test methods. Bulletin OEPP/EPPO Bulletin 20: 235 — 254. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2338.1990.tb01204.x
Google Scholar

De Boer S. H., McNaughton M. E. 1986. Evaluation of immunofluorescence with monoclonal antibodies for detecting latent bacterial ring rot infections. Am. Potato J. 63: 533 — 542. DOI: https://doi.org/10.1007/BF03044053
Google Scholar

De Boer S. H., Van Vaerenbergh J., Stead D. E., Janse J. D., Mc Kenzie A. R. 1992. A comparative study in five laboratories on detection of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus in potato stems and tubers. Potato Research 35: 217 — 226. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02357618
Google Scholar

De la Cruz A. R., Wiese M. V., Schaad N. W. 1992. A semiselective agar medium for isolation of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus from potato tissues. Plant Diseases 76: 830 — 834. DOI: https://doi.org/10.1094/PD-76-0830
Google Scholar

Dykstra T. P. 1941. Results of experiments in control of bacterial ring rot of potatoes in 1940. Am. Potato J. 18: 27 — 55. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02893261
Google Scholar

Dykstra T. P. 1942. Compilation of results in control of bacterial ring rot in 1941. Am. Potato J. 19: 175 — 196. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02850505
Google Scholar

Dyrektywa EEC Nr 93/85. Officinal Journal L 259.18.10.1993. DOI: https://doi.org/10.1017/S0307883300017247
Google Scholar

Janse J. D., Van Vaerenbergh J. 1987. Interpretation of the EC method for the detection of latent Corynebacterium sepedonicum infections in potato. Bulletin OEPP/EPPO Bulletin 17: 1 — 10. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2338.1987.tb00001.x
Google Scholar

Jansing H., Rudolph K. 1998. Physiological capabilities of Clavibacter michiganensis subsp. Sepedonicus and development of a semi-selective medium. J. Plant Dis. Protection 105 (6): 590 — 601.
Google Scholar

Lelliot R. A., Sellar P. W. 1976. The detection of latent ring rot (Corynebacterium sepedonicum [Spiek. et Kotth.] Skapt. et Burkh.). Bulletin OEPP/EPPO Bulletin 6 (2): 101 — 106. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2338.1976.tb02024.x
Google Scholar

Lopez M. M., Bertolini E., Caruso P., Penyalver R., Marco-Noales E., Gorris M. T., Morente C., Salcedo C., Cambra M., Llop P. 2005. Advantages of integrated approach for diagnosis of quarantine pathogenic bacteria in plant material. Phytopathologia Polonica 35: 49 — 56.
Google Scholar

Łojkowska E. 2001. Wykrywanie obecności czynników chorobotwórczych W: Biotechnologia roślin: diagnostyka molekularna roślin. (red. S. Malepszy), Wyd. PWN SA. Vol. 8: 462 — 485.
Google Scholar

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa I Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2004. W sprawie szczegółowych sposobów postępowania przy zwalczaniu i zapobieganiu rozprzestrzenania się bakterii Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus. Dziennik Ustaw Nr.75, poz. 709.
Google Scholar

Manzer F. E., Gudmestad N. C., Nelson G. A. 1987. Factors affecting infection, disease development and symptom expression of bacterial ring rot. Am. Potato J. 64: 641 — 676. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02853913
Google Scholar

Ollson K. 1976. Experience of ring rot caused by Corynebacterium sepedonicum in Sweden, particularly detection of the disease in its latent form. EPPO Bull. 6: 209 — 219. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1365-2338.1976.tb01547.x
Google Scholar

Slack S. A. 1987. Biology and ecology of Corynebacterium sepedonicum. Am. Potato J. 64: 665 — 669. DOI: https://doi.org/10.1007/BF02853912
Google Scholar

Pastrik K. H. 2000. Detection of Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus in potato tubers by multiplex PCR with coamplification of host DNA. European Journal of Plant Pathology 106: 155 — 165.
Google Scholar

Pastuszewska T. 1999. Badania nad sposobami wykrywania i eliminacji Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus w roślinach ziemniaka. Praca doktorska wykonana w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Bydgoszczy.
Google Scholar

Pastuszewska T., Junosza Kisielewska I., Grzech W., Brzozowski S. 2004. Rozwój bakteriozy pierścieniowej ziemniaka w rozmnożeniach wegetatywnych roślin. Biul. IHAR 233: 277 — 287.
Google Scholar

Zeller W., Xie Y. 1985. Studies on the diagnosis of bacterial ring rot of potatoes. Phytopathologische Zeitschrift 112: 198 — 206. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-0434.1985.tb00796.x
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2006

Cited By / Share

Pastuszewska, T. i Brzozowski, S. (2006) „Diagnostyka latentnej formy bakteriozy pierścieniowej ziemniaka (Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus [Spieckermann & Kotthoff] Davies et al.). Test patogeniczności na bakłażanie (Solanum melongena L.)”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (242), s. 205–215. doi: 10.37317/biul-2006-0019.

Autorzy

Teresa Pastuszewska 
t.pastuszewska@ihar.edu.pl
Pracownia Chorób i Szkodników Kwarantannowych Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Bydgoszczy Poland

Autorzy

Sebastian Brzozowski 

Pracownia Chorób i Szkodników Kwarantannowych Ziemniaka, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Bydgoszczy Poland

Statystyki

Abstract views: 9
PDF downloads: 1


Licencja

Prawa autorskie (c) 2006 Teresa Pastuszewska, Sebastian Brzozowski

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora