Wielkość plonu i komponentów plonu u nagoziarnistej formy owsa karłowego w zależności od gęstości siewu i dawki nawożenia azotem

Grażyna Podolska

iung@iung.pulawy.pl
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa — Państwowy Instytut Badawczy w Puławach (Poland)

Leszek Maj


Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa — Państwowy Instytut Badawczy w Puławach (Poland)

Zygmunt Nita


Hodowla Roślin Strzelce Sp. z o.o. (Poland)

Abstrakt

W latach 2003–2004 w SD Osiny przeprowadzono ścisłe dwuczynnikowe doświadczenie nad określeniem reakcji nieoplewionej krótkosłomej formy owsa STH 6503 na gęstość siewu (3,0; 4,5; 6,0; 7,5 mln ziaren·ha-1) oraz na dawkę nawożenia azotem (20, 40, 60, 80 kg N·ha-1). Określono plon ziarna i komponenty plonu: MTN, liczbę roślin ha·m-1, liczbę wiech·ha-1, plon ziarna z rośliny, plon ziarna z wiechy, współczynnik plonowania. Badany ród reagował odmiennie na czynniki doświadczenia w zależności od lat. W roku 2003 ród STH 6503 plonował najwyżej przy zastosowaniu 7,5 mln ziaren·ha-1 i 40 kg azotu. W roku 2004 przy gęstości 6,0 mln ziaren/ha i 60 kg N. Średnio w dwuleciu nie stwierdzono istotnej zależności plonowania owsa od gęstości siewu. O dodatniej reakcji owsa na gęstość siewu zadecydowała głównie liczba roślin i wiech na jednostce powierzchni.


Słowa kluczowe:

gęstość siewu, nawożenie azotem, owies nieoplewiony krótkosłomy, plon, komponenty plonu

Bartnikowska E., Lange E., Rakowska M. 2000. Ziarno owsa-niedocenione źródło składników odżywczych i biologicznie czynnych. Cz. I. Biul. IHAR 215: 223 — 237.
Google Scholar

Dubis B., Budzyński W., Szempliński W. 2003. Reakcja owsa nagoziarnistego na termin i gęstość siewu. Biul. IHAR 229: 139 — 146.
Google Scholar

Čermak B., Moudrý J. 1998. Comparison of grain yield and nutritive value of naked and husked oats. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Agricult. 66: 89 — 98.
Google Scholar

Dzieżyc J. 1993. Czynniki plonotwórcze — plonowanie roślin. PWN Warszawa-Wrocław.
Google Scholar

Gąsiorowski H. 2000. Wartość odżywcza owsa nagiego, Wieś Jutra, 6 (23): 36 — 37.
Google Scholar

Kozłowska Ptaszyńska Z., Pawłowska J., Woch J. 2001. Wpływ terminu i gęstości siewu na plonowanie nowych odmian owsa. Biuletyn IHAR, 217: 121 — 126.
Google Scholar

Koziara W. 2004. Reakcja trzech odmian owsa na deszczowanie i nawożenie azotem. Biul. IHAR 231: 397 — 403.
Google Scholar

Kozłowska-Ptaszyńska Z., Pawłowska J., Woch J. 2000. Wpływ dawek azotu na plon i jego strukturę u nowych polskich odmian owsa. Biul. IHAR 215: 239 — 244.
Google Scholar

Nita Z. T. 1999. Stan aktualny i nowe kierunki hodowli owsa w Polsce, Żywność. Nauka. Technologa. Jakość 6 (Supl. 1): 186 — 192.
Google Scholar

Nita Z. T. 2003. Współczesne osiągnięcia i perspektywy hodowli owsa w Polsce. Biul. IHAR 229: 13 — 20.
Google Scholar

Panek K. 1989. Potrzeby wodne roślin zbożowych. Rozdział W: Potrzeby wodne roślin uprawnych. Praca zbior. J. Dzieżyc, PWN, Warszawa: 50 — 85.
Google Scholar

Peltonen-Sainio P. 1994. Yield components differences between naked and conventional oat. Agron. J. 86: 510 — 513. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1994.00021962008600030010x
Google Scholar

Peltonen-Sainio P. 1997. Groat yield and plant stand structure of naked and hulled oat under different nitrogen fertilizer and seeding rates. Agron. J. 89: 140 — 147. DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1997.00021962008900010021x
Google Scholar

Piech M., Maciorowski R., Petkov K. 2003. Plon ziarna i składników pokarmowych owsa nieoplewionego i oplewionego uprawianego przy dwóch poziomach nawożenia azotem. Biul. IHAR 229: 103 — 113.
Google Scholar

Piech M., Nita Z., Maciorowski R. 1999. Porównanie plonowania dwóch odmian owsa nieoplewionego z oplewionym przy dwóch poziomach nawożenia azotem. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. (Supl. 1): 137 — 141.
Google Scholar

Rudnicki F., Wasilewski P. 1993. Wpływ doboru gatunków i ilości opadów na wydajność jarych mieszanek zbożowych. Fragm. Agron. 4 (40): 95 — 96.
Google Scholar

Wróbel E., Krajewski T., Krajewski W. 2003. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie i strukturę plonu owsa oplewionego i nagoziarnistego. Biul. IHAR 229: 95 — 102.
Google Scholar

Walens M. 2003. Wpływ nawożenia azotowego i gęstości siewu na wysokość i jakość plonu ziarna odmian owsa oplewionego i nagoziarnistego. Biul. IHAR 229: 115 — 124.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2006

Cited By / Share

Podolska, G., Maj, L. i Nita, Z. (2006) „Wielkość plonu i komponentów plonu u nagoziarnistej formy owsa karłowego w zależności od gęstości siewu i dawki nawożenia azotem”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (239), s. 49–59. doi: 10.37317/biul-2006-0074.

Autorzy

Grażyna Podolska 
iung@iung.pulawy.pl
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa — Państwowy Instytut Badawczy w Puławach Poland

Autorzy

Leszek Maj 

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa — Państwowy Instytut Badawczy w Puławach Poland

Autorzy

Zygmunt Nita 

Hodowla Roślin Strzelce Sp. z o.o. Poland

Statystyki

Abstract views: 31
PDF downloads: 17


Licencja

Prawa autorskie (c) 2006 Grażyna Podolska, Leszek Maj, Zygmunt Nita

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>