Wpływ nawożenia azotowego na plon ziarna, zawartość białka i elementy struktury plonu owsa

Renata Tobiasz-Salach

ekpr@ur.edu.pl
Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów (Poland)

Dorota Bobrecka-Jamro


Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów (Poland)

Abstrakt

W latach 1998–2000 przeprowadzono doświadczenia, w których określono wpływ nawożenia azotowego na plon, jego strukturę oraz zawartość białka i azotu w ziarniakach nowych odmian owsa oplewionego i nagoziarnistego. Stwierdzono, że odmiany dodatnio reagowały wzrostem na stosowane dawki azotu. Po zastosowaniu maksymalnej dawki azotu 90 kg·ha-1 odmiany Sławko i Akt uzyskały plony ziarna w wysokości 5,02 t·ha-1 i 3,85 t·ha-1. Wzrastające dawki azotu najsilniej determinowały liczbę kłosków i masę ziarna z wiechy. Liczba ziarniaków z wiechy oraz masa 1000 ziaren nie uległa zmianie pod wpływem zastosowanych dawek nawozów.


Słowa kluczowe:

nawożenie azotem, owies nagi, plon, elementy struktury plonu, plon białka

Budzyński W. 1999. Reakcja odmian owsa na czynniki agrotechniczne, przegląd wyników badań krajowych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Supl. 1 (18): 11 — 25.
Google Scholar

Budzyński W., Wróbel E., Dubis B. 1999. Reakcja owsa nagiego na czynniki agrotechniczne. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. Supl. 1 (18): 97 — 103.
Google Scholar

Darwinkel A., Rops A, Wijnholds K. 1995. Nitrogen, seed rate and growth regulation in oats. Proefst. voor Akker. En. Groent. 188: 4 — 52.
Google Scholar

Fotyma E. 1988. Reakcja roślin uprawnych na nawożenie azotem. Cz. I. Zboża. Pam. Puł. 93: 37 — 59.
Google Scholar

Hołubowicz-Kliza G., Wierzbicka-Kukułowa A., Król M. 1991. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie kilku odmian owsa na glebach kompleksów żytnich i zbożowo-pastewnych. W: Niektóre zagadnienia technologii uprawy owsa. IUNG Puławy R (275): 35 — 50.
Google Scholar

Kozłowska-Ptaszyńska Z., Pawłowska J., Woch J. 2000. Wpływ dawek azotu na plon i jego strukturę u nowych polskich odmian owsa. Biul. IHAR 215: 239 — 243.
Google Scholar

Mazurek J. 1993. Biologia i agrotechnika owsa. IUNG, Puławy.
Google Scholar

Mazurek J. Grabiński J. 1989. Produkcyjne wykorzystanie nawożenia azotem i plonowanie odmian zbóż jarych. Biul. IHAR 171/172: 273 — 276.
Google Scholar

Nawrocki S. Mazurek J. Król M. 1999. Produkcja zbóż na cele paszowe” Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 305: 101 — 118.
Google Scholar

Pawłowska J, Kozłowska-Ptaszyńska Z. 1999. Charakterystyka i technologia uprawy odmian owsa. IUNG, IHAR, COBORU, Puławy, Radzików, Słupia Wielka.
Google Scholar

Piech M., Nita Z., Maciorowski R. 2001. Reakcja owsa nieoplewionego i oplewionego na nawożenie azotem. Biul. IHAR 217: 111 — 119.
Google Scholar

Szukalska-Gołąb W. 1992. Możliwości zwiększania zawartości plonów białka zbóż. Post. Nauk Roln. 2: 57 — 67.
Google Scholar

Wróbel E. 1993. Wpływ nawożenia azotem na plonowanie i jakość białka ziarna jęczmienia jarego i owsa uprawianych na paszę. Acta Academiae Agriculture ac Technicae Olstenensis 58: 4 — 47.
Google Scholar

Wróbel E. 1989. Reakcja odmian owsa na poziom i termin stosowania azotu. Acta Academiae Agriculture ac Technicae Olstenensis 49: 119 — 125.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2006

Cited By / Share

Tobiasz-Salach, R. i Bobrecka-Jamro, D. (2006) „Wpływ nawożenia azotowego na plon ziarna, zawartość białka i elementy struktury plonu owsa”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (239), s. 41–47. doi: 10.37317/biul-2006-0073.

Autorzy

Renata Tobiasz-Salach 
ekpr@ur.edu.pl
Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów Poland

Autorzy

Dorota Bobrecka-Jamro 

Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów Poland

Statystyki

Abstract views: 25
PDF downloads: 9


Licencja

Prawa autorskie (c) 2006 Renata Tobiasz-Salach, Dorota Bobrecka-Jamro

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora