Wpływ selekcji na częstotliwość występowania podjednostek glutenin kodowanych chromosomem 1A w populacjach mieszańcowych pszenicy ozimej

Edward Witkowski

smolice@hrsmolice.pl
Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. (Poland)

Jacek Waga


Zakład Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż, IHAR w Krakowie (Poland)

Amelia Bielawska


Hodowla Roślin Rolniczych „Nasiona Kobierzyc” Sp. z o.o. (Poland)

Krystyna Witkowska


Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. (Poland)

Helena Luber


Hodowla Roślin Rolniczych „Nasiona Kobierzyc” Sp. z o.o. (Poland)

Abstrakt

Podjęto próbę oceny zmian w częstotliwości alleli (locus Glu A1) warunkujących syntezę glutenin HMW, jakie mogą zachodzić pod wpływem selekcji prowadzonej we wczesnych etapach hodowli. Okazało się, że selekcja intuicyjna ogranicza udział genotypów zawierających warianty kodujące wśród mieszańców o najwyższej masie 1000 ziaren – jednej z podstawowych cech selekcji w procesie hodowlanym. Wynik taki do pewnego stopnia tłumaczy, dlaczego wśród polskich odmian i rodów występuje tak znaczna liczba form zawierających wariant Glu A1-null. Prawdopodobnie obserwowany efekt jest wynikiem sprzężenia pomiędzy genami kontrolującymi gluteniny HMW a genami odpowiedzialnymi za różne cechy rolnicze będące podstawą selekcji w procesie hodowlanym. Zjawisko to utrudnia selekcję form o wysokiej MTZ i zawierających jednocześnie korzystne z punktu widzenia technologii warianty Glu A1-1 i Glu A1-2. Zależności takich nie zaobserwowano w przypadku plonu ziarna z kłosa.

Instytucje finansujące

Praca wykonana w ramach projektu badawczego własnego Nr 3 p06A 022 25 pt: Zmienność podjednostek białek gluteninowych pod wpływem selekcji na wybrane cechy użytkowe w populacjach mieszańcowych pszenicy ozimej (Triticum aestivum L), finansowanego przez Komitet Badań Naukowych PAN

Słowa kluczowe:

pszenica ozima, gluteniny wielkocząsteczkowe, wpływ selekcji, parametry struktury plonu

Branlard G., Dardevet M. 1985. Diversity of grain protein and bread wheat quality. II. Correlation between high molecular subunits and flour quality characteristics. J. Cereal Sci. 3: 345 — 354. DOI: https://doi.org/10.1016/S0733-5210(85)80007-2
Google Scholar

Gianibelli M. C., Larroque O. R., MacRitchie F., Wrigley C. W. 2001. Biochemical, genetic and molecular characterization of wheat glutenin and its component subunits. Cereal Chem. 78 (6): 635 — 646. DOI: https://doi.org/10.1094/CCHEM.2001.78.6.635
Google Scholar

Halford N. G., Field J. M., Blair H., Urwin P., Moore K., Robert L., Thompson R., Flavell R. B., Tatham A. S., Shewry P. R. 1992. Analysis of HMW glutenin subunits encoded by chromosome 1A of bread wheat (Triticum aestivum L.) indicates quantitative effects on grain quality. Theor. Appl. Genet. 83: 373 — 378. DOI: https://doi.org/10.1007/BF00224285
Google Scholar

Kączkowski J. 2002. Nowe poglądy na strukturę i funkcje białek zapasowych zbóż na przykładzie pszenicy (Triticum aestivum L.). Biul. IHAR 223/224: 3 — 31.
Google Scholar

Lafiandra D., Splendido R., Tomassini C., Porceddu E. 1985. Lack of expression of certain storage proteins in bread wheats; distribution and genetic analysis of null forms. In: Laszity R., Bekes F. (eds.). Proceedings from 3rd International Workshop on Gluten Proteins. Singapore: World Scientific Publishing: 71 — 90.
Google Scholar

Laemmli V. K. 1970. Cleavage of structural proteins during assembly of the head of bacteriophage T4. Nature 227: 680 — 685. DOI: https://doi.org/10.1038/227680a0
Google Scholar

MacRitchie F., du Cros D. L., Wrigley C. W. 1990. Flour polypeptides related to wheat quality. Adv. Cereal Sci. Technol. 10: 79 — 145.
Google Scholar

Payne P. I., Lawrence G. J. 1983. Catalogue of alleles for the complex gene loci Glu-A1, Glu-B1, Glu-D1, which code for high-molecular-weight subunits of glutenin in hexaploid wheat. Cereal Res. Commun. 11/1: 29 — 35.
Google Scholar

Payne P. I., Holt L. M., Jackson E. A., Law C. N. 1984. Wheat storage proteins: Their genetics and their potential for manipulation by plant breeding. Phill. Trans. Royal. Soc. London B 304: 259 — 371. DOI: https://doi.org/10.1098/rstb.1984.0031
Google Scholar

Payne P. I., Nightingale M. A., Krattiger A. F., Holt L. M. 1987. The relationship between HMW glutenin subunits composition and the bread-making quality of British-grown wheat varieties. J. Sci. Food Agric. 40: 51 — 65. DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.2740400108
Google Scholar

Popineau Y., Cornec M., Lefebre J., Marchylo B. 1994. Influence of high Mr glutenin subunits on gluten polymers and rheological properties of glutens and gluten sub-fractions of near-isogenic lines of wheat Sicco. J. Cereal Sci. 19: 231 — 241. DOI: https://doi.org/10.1006/jcrs.1994.1030
Google Scholar

Rogers W. J., Sayers E. J., Ru K. L. 2001. Deficiency of individual high molecular weight glutenin subunits affords flexibility in breeding strategies for bread-making quality in wheat Triticum aestivum L. Euphytica 117: 99 — 109.
Google Scholar

Waga J. 1997. Polimorfizm białek gliadynowych i gluteninowych a jakość pszenicy ozimej (Triticum aestivum L.). Biul. IHAR 204: 205 — 218.
Google Scholar

Waga J. 2000. Syntetyczna metoda klasyfikacji białek gliadynowych. Biul. IHAR 215:35 — 60.
Google Scholar

Węgrzyn S., Waga J. 1999. Powiązanie białek gluteninowych ze zmiennością ważniejszych cech użytkowych odmian i rodów pszenicy ozimej. Biul. IHAR 211: 55 — 69.
Google Scholar

Zeleny L., Greenway W. T., Gurney G. M., Fifield C. C., Lebsock K. L. 1960. Sedimentation value as the index of dough mixing characteristics in early-generation wheat selections. Cereal Chem. 37: 67.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/30/2005

Cited By / Share

Witkowski, E. (2005) „Wpływ selekcji na częstotliwość występowania podjednostek glutenin kodowanych chromosomem 1A w populacjach mieszańcowych pszenicy ozimej”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (236), s. 17–24. doi: 10.37317/biul-2005-0031.

Autorzy

Edward Witkowski 
smolice@hrsmolice.pl
Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Poland

Autorzy

Jacek Waga 

Zakład Oceny Jakości i Metod Hodowli Zbóż, IHAR w Krakowie Poland

Autorzy

Amelia Bielawska 

Hodowla Roślin Rolniczych „Nasiona Kobierzyc” Sp. z o.o. Poland

Autorzy

Krystyna Witkowska 

Hodowla Roślin Smolice Sp. z o.o. Poland

Autorzy

Helena Luber 

Hodowla Roślin Rolniczych „Nasiona Kobierzyc” Sp. z o.o. Poland

Statystyki

Abstract views: 21
PDF downloads: 9


Licencja

Prawa autorskie (c) 2005 Edward Witkowski, Jacek Waga, Amelia Bielawska, Krystyna Witkowska, Helena Luber

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>