Wpływ wielkości masy korzenia buraka cukrowego na wartość technologiczną surowca

Daniela Ostrowska

daniela_ostrowska@sggw.edu.pl
Katedra Agronomii, Zakład Szczegółowej Uprawy Roślin, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa (Poland)

Katarzyna Kucińska


Katedra Agronomii, Zakład Szczegółowej Uprawy Roślin, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa (Poland)

Arkadiusz Artyszak


Katedra Agronomii, Zakład Szczegółowej Uprawy Roślin, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa (Poland)

Abstrakt

Wyniki badań oparto na statycznym doświadczeniu polowym przeprowadzonym w Zakładzie Doświadczalnym Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Chylice, w latach 2000–2001. W pracy przedstawiono wartość technologiczną korzeni buraka wyrażoną zawartością sacharozy, N-α-NH2, K, Na, zawartością cukru oczyszczonego, oraz wydajnością cukru zależnie od wielkości masy korzeni (frakcje: < 200, 201–800, 801–1400, 1401–2000 i > 2000 g.) Uzyskane wyniki badań wskazują, że najwyższa zawartość sacharozy, podobnie jak cukru oczyszczonego i jego wydajność występuje w korzeniach o masie w granicach 201–2000 g. Zdecydowanie niekorzystne właściwości wykazują korzenie duże powyżej 2000 g, a w mniejszym stopniu drobne, poniżej 200 g. Istotnym czynnikiem różnicującym wartość technologiczną korzeni buraka, jest przebieg warunków pogodowych. Zawartość składników melasotwórczych była istotnie wyższa w 2000 roku, ze względu na nierównomierny rozkład opadów w okresie wegetacji. W miesiącach kwiecień — czerwiec panowała susza, a w lipcu wystąpiły nadmierne opady. Taki przebieg pogody w większym stopniu stymulował rozwój liści, co mogło mieć niekorzystny wpływ na wzrost związków melasotwórczych, szczególnie azotu szkodliwego w korzeniu, w porównaniu do 2001 roku.


Słowa kluczowe:

burak cukrowy, cechy jakościowe, masa korzenia

Bornscheuer E. 1979. Der Einfluβ der Bestandesdichte auf die Leistungsmerkmale der Zuckerübe. Zuckerübe 28/2: 14 — 15.
Google Scholar

Dobrzycki. J. 1984. Chemiczne podstawy technologii cukru. Wyd. Nauk.-Tech. Warszawa: 116 — 177.
Google Scholar

Kästner B., Jahns M. 1989. Die form des Rübenkörpers und ihre Bedeutung für die Zuckerrübenernte. Feldwirtschaft 30: 394 — 396.
Google Scholar

Meier U. 1997. Phenological growth stages and BBCH-identification keys of beet. BBCH-Monograph. Blackwell Wissenschafts-Verlag Berlin-Wien: 40 — 44.
Google Scholar

Mitchell A. 1973. Zuckerrübenbau in England heute. Zucker 26: 251 — 252.
Google Scholar

Oltmann W., Burba M., Bolz G. 1984. Die Qualität der Zuckerrübe, Bedeutung, Beurteilungskriterien und züchterische Maβnahmen zur Verbesserung. Fortschritte d. Pflanzenzüchtung. Beihefte zu Zeit. Pflanzenzüchtung 12.
Google Scholar

Ostrowska D. 1988. Einfluβgröβen auf erntemaschinengerechte Zuckerrübenstände unter besondere Berücksichtigung der Scheitelhöhe und ihrer Variabilität bei verschiedenen Genotypen von Zuckerüben. Diss. B. Berlin. H. U.
Google Scholar

Ostrowska D., Kucinska K., Artyszak A. 2001. Technological value of sugar beet related to root mass and level of nitrogen fertilization. Zbornik vedecých prác z konferencie s miedzinárodnou účastou konanej. 7 marca 2001, Nitre.
Google Scholar

Rozbicki J., Kalinowska-Zdun M. 1993. Badania nad wpływem struktury morfologicznej łanu na plon i wartość technologiczną buraka cukrowego na tle sposobu siewu i nawożenia azotem. Rocz. Nauk Rol. s. A. T. 110, Z. 1/2: 77 — 84.
Google Scholar

Smith G. A., Martin S. S. 1978. Einfluss der Bestandesdichte und N-Versorgung auf die Reinheitskomponente der Zuckerrübe. Zuckerind 103: 1085.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
06/28/2002

Cited By / Share

Ostrowska, D., Kucińska, K. i Artyszak, A. (2002) „Wpływ wielkości masy korzenia buraka cukrowego na wartość technologiczną surowca ”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (222), s. 149–154. doi: 10.37317/biul-2002-0058.

Autorzy

Daniela Ostrowska 
daniela_ostrowska@sggw.edu.pl
Katedra Agronomii, Zakład Szczegółowej Uprawy Roślin, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa Poland

Autorzy

Katarzyna Kucińska 

Katedra Agronomii, Zakład Szczegółowej Uprawy Roślin, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa Poland

Autorzy

Arkadiusz Artyszak 

Katedra Agronomii, Zakład Szczegółowej Uprawy Roślin, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa Poland

Statystyki

Abstract views: 6
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Daniela Ostrowska, Katarzyna Kucińska, Arkadiusz Artyszak

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.