Ocena przydatności linii rodzicielskich żyta do hodowli mieszańców odpornych na porastanie

Irena Kolasińska

i.kolasinska@ihar.edu.pl
Zakład Genetyki i Hodowli Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Lucjan Madej


Zakład Genetyki i Hodowli Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików (Poland)

Stanisław Węgrzyn


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie (Poland)

Andrzej Cygankiewicz


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie (Poland)

Abstrakt

Materiał badań stanowiły pojedyncze mieszańce F1 żyta pochodzące z krzyżowania linii męskosterylnych (linie P) z restorerami płodności (R) oraz ich komponenty rodzicielskie, wyhodowane w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie. Badania prowadzono w Radzikowie (RAH) w latach 1999 i 2000 oraz w Smolicach (SMH) w 2000 roku. Analizowane ziarno pochodziło z doświadczeń polowych (3 powtórzenia, siew siewnikowy, wielkość poletka 5 m2). Liczbę opadania (L.O.) oznaczano metodą Hagberga-Pertena w aparacie Falling Number 1800. Obliczenia statystyczne wyników wykonano za pomocą programów komputerowych "AGRO" oraz "WAKOMBK — (TP)" w Zakładzie Roślin Zbożowych IHAR Kraków. Przeprowadzono analizę wariancji dla genotypów oraz dla zdolności kombinacyjnej. Obliczono współczynniki odziedziczalności w szerokim h2(s) i w wąskim sensie h2(w) i ich błędy standardowe. Ponadto obliczono współczynniki korelacji między liczbą opadania linii rodzicielskich a ich zdolnością kombinacyjną oraz między liczbą opadania linii rodzicielskich a liczbą opadania ich mieszańców F1. Badania wykazały istotne zróżnicowanie linii rodzicielskich oraz mieszańców F1 pod względem liczby opadania w obu latach badań. Stwierdzono wyraźny wpływ warunków pogodowych miejscowości i lat na liczbę opadania. Mieszańce F1 żyta charakteryzowały się istotnie wyższą liczbą opadania od linii rodzicielskich we wszystkich warunkach środowiska. Nie wykazano istotnej zależności między wartością linii rodzicielskich per se a ich zdolnością kombinacyjną oraz między liczbą opadania linii rodzicielskich a L.O. ich mieszańców. Wyodrębniono linie rodzicielskie przekazujące potomstwu wysoką liczbą opadania. Linie te mogą być wykorzystane w programie hodowli mieszańców żyta o podwyższonej odporności na porastanie i polepszonej wartości wypiekowej ziarna. Współczynnik odziedziczalności w szerokim sensie h2(s) wynosił 0,8366 ± 0,2539, a w wąskim sensie h2(w) wynosił 0,0034 ±0,0436. Wydaje się, iż w dziedziczeniu liczby opadania badanych obiektów odgrywały rolę zarówno addytywne, jak i nieaddytywne formy działania genów ze znaczną przewagą tych ostatnich.


Słowa kluczowe:

hodowla mieszańców, liczba opadania, linie wsobne, odporność na porastanie, wartość wypiekowa, zdolność kombinacyjna, żyto

Cygankiewicz A. 1995. Wartość wypiekowa nowych rodów żyta. Biul. IHAR 195/196: 323 — 328.
Google Scholar

Geiger H. H., Morgenstern K. 1979. Stand der Hybridzüchtung bei Roggen. Getreide, Mehl und Brot 33: 225 — 231.
Google Scholar

Hagberg S. 1960. A rapid method for determining alpha-amylase activity. Cereal Chem. 37: 218 — 222.
Google Scholar

Hallauer A.R., Miranda J.B. 1995. Quantitative genetics in maize breeding. Iowa State Univ.Press, Ames.
Google Scholar

Kolasińska I., Madej L., Cygankiewicz A. 1998 a. Zmienność liczby opadania w liniach wsobnych i mieszań-cach żyta. Biul. IHAR 205/206: 51 — 58.
Google Scholar

Kolasińska I., Osiński R., Osińska A. 1998 b. Zmienność cech związanych z wartością żywieniową w liniach wsobnych żyta. Biul. IHAR 205/206: 59 — 69.
Google Scholar

Kolasińska I., Madej L., Cygankiewicz A. 1999. Zmienność liczby opadania w komponentach rodzicielskich mieszańców żyta. Biul. IHAR 211: 281 — 292.
Google Scholar

Köhler K. L.,Geiger H. H., Wilde P. 1985. Analysis of inbreeding effects on falling number in diploid winter rye. Proc. Eucarpia Meeting of the Cereal Section on Rye, Part 2 Svalöv, Sweden: 525 — 536.
Google Scholar

Loock A., Geiger H. H., Wehmann F. 1990. Recurrent selection for falling number in rye. In: Proc. 5th Int. Symp. on Pre-Harvest Sprouting in Cereals. K. Ringlund et al. (eds.). Westview Press, Boulder, Colorado.
Google Scholar

Perten H.1964. Application of the falling number method of evaluating alpha-amylase activity. Cereal Chem. 41: 127 — 128.
Google Scholar

Presterl T., Spanakakis F., Loock A., Rattunde F., Miedaner T., Geiger H. H. 1996. Improving falling number in rye: Genetic basis and selection strategies. Vortr. Pflanzenzüchtg. 35: 121 — 128.
Google Scholar

Rattunde H. F., Geiger H. H., Weipert D. 1994. Variation and covariation of milling-and baking-quality characteristics among winter rye single cross hybrids. Plant Breeding 113: 287 — 293. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-0523.1994.tb00738.x
Google Scholar

Wehmann F., Geiger H. H., Loock A. 1991. Quantitative-genetic basis of sprouting resistance in rye. Plant Breeding 106: 196 — 203. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-0523.1991.tb00501.x
Google Scholar

Wolski T., Pietrusiak A. 1988. Breeding of rye for high falling number. Hod. Rośl. Aklim. 32: 305 — 309.
Google Scholar

Wricke G., Weber W.E. 1986. Quantitative genetics and selection in plant breeding. Walter de Gruyter, Berlin, New York. DOI: https://doi.org/10.1515/9783110837520
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/28/2001

Cited By / Share

Kolasińska, I. (2001) „Ocena przydatności linii rodzicielskich żyta do hodowli mieszańców odpornych na porastanie”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (218/219), s. 361–370. doi: 10.37317/biul-2001-0071.

Autorzy

Irena Kolasińska 
i.kolasinska@ihar.edu.pl
Zakład Genetyki i Hodowli Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Autorzy

Lucjan Madej 

Zakład Genetyki i Hodowli Roślin, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Radzików Poland

Autorzy

Stanisław Węgrzyn 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie Poland

Autorzy

Andrzej Cygankiewicz 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddział w Krakowie Poland

Statystyki

Abstract views: 5
PDF downloads: 3


Licencja

Prawa autorskie (c) 2025 Irena Kolasińska, Lucjan Madej, Stanisław Węgrzyn, Andrzej Cygankiewicz

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 4 > >>