Jedno i wielozmienna charakterystyka rodów jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.) wyhodowanych w HR Smolice i badanych w zespołowych doświadczeniach hodowlanych w roku 2016

Tadeusz Śmiałowski

t.smialowski@ihar.edu.pl
Pracownia Ekonomiki Nasiennictwa i Hodowli Roślin Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie (Poland)

Anna Cieplicka


Hodowla Roślin Smolice Sp. z o. o. Grupa IHAR, Oddział Bąków (Poland)

Dariusz R. Mańkowski


Pracownia Ekonomiki Nasiennictwa i Hodowli Roślin Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016

Abstrakt

Celem pracy była ocena zróżnicowania wartości cech poprzez charakterystykę badanych rodów i odmian jęczmienia jarego. Materiałem badawczym były rody jęczmienia jarego wyhodowane w Hodowli Roślin Smolice oddział Bąków. Obiekty te badane były w 2 seriach doświadczeniach zespołowych w 6 miejscowościach (Bąków, Nagradowice, Polanowice, Radzików, Smolice i Strzelce) a uzyskane wyniki polowe i laboratoryjne stanowiły podstawę do przeprowadzenia analiz statystycznych. Do analizy zróżnicowania badanych obiektów pod względem plonu, wysokości roślin, podatności na wyleganie i choroby zastosowano, dla obydwu serii, analizę wariancji w układzie hierarchiczno-krzyżowym. Na tej podstawie wyznaczono estymatory BWLUE do oceny efektów badanych odmian i rodów. W celu opracowania wielocechowej charakterystyki badanych rodów i odmian wykorzystano samoorganizującą się sieć neuronową Kohonena. Przeprowadzona jednozmienna analiza wariancji dla uzyskanych plonów w dwóch seriach doświadczeń pozwoliła na stwierdzenie, że w obydwu seriach występowały różnice w przeciętnych plonach uzyskiwanych w poszczególnych lokalizacjach. Stwierdzono również istotne zróżnicowanie przeciętnych plonów dla badanych rodów i odmian. Interakcja pomiędzy rodami i odmianami oraz lokalizacjami również była istotna statystycznie.


Słowa kluczowe:

doświadczenia porównawcze, estymatory BWLUE, hodowla roślin, jęczmień jary, plonowanie

Andersson A. A. M., Lampi A-M., Nyström L., Piironen V., Li Li., Ward J., Gebruers K., Courtin C. M., Delcour J. A., Boros D., Fraś A., Dynkowska W., Rakszegi M., Bedo Z., Shewry P. R., Åman P. 2008. Phytochemical and fibre components in barley varieties in the HEALTHGRAIN diversity screen. J. Agric. Food Chem. 56: 9767 — 9776.
Google Scholar

Bichoński A., Śmiałowski T. 2004. Relationships and correlations between brewery traits of the spring barley varieties. EJPAU. Vol. 7. s. Food Science and Technology.
Google Scholar

Boros D., Rek-Ciepły B., Cyran M. 1996. A note on the composition and nutritional value of hulless barley. J. Anim. Feed Sci. 5:417 — 424.
Google Scholar

Cyran M., Izydorczyk M., MacGregor W. 2002. Structural characteristics of water-extractable nonstarch polysaccharides from barley malt. Cereal Chem. 79: 359 — 366.
Google Scholar

Dell Inc. 2016. Dell Statistica (data analysis software system), version 13. software.dell.com.
Google Scholar

Gołębiewski D., Kamińska B., Burek J., Boros D. 2014. Wpływ genotypu i miejscowości na cechy determinujące wartość browarną ziarna nowych linii jęczmienia jarego. Biul. IHAR. 274: 3 — 14.
Google Scholar

Gołębiewski D., Myszka K., Fraś A., Boros D., Burek J., Mańkowski D. R. 2013. Zróżnicowanie genotypowe i środowiskowe cech wartości browarnej rodów jęczmienia jarego z doświadczeń przedrejestrowych z roku 2012. Biul. IHAR 268: 47 — 58.
Google Scholar

Grzywa M., Śmiałowski T. 2002. Zastosowanie translokacji do lokalizacji genów krótkoźdźbłowości u mutanta jęczmienia odmiany Delisa. Biul. IHAR 221: 57 — 67.
Google Scholar

Janaszek M. A., Trajer J. 2011. Method of evaluating diversity of carrot roots using a self-organizing map and image data. Computers and Electronics in Agriculture, Vol. 79, Issue 1: 75 — 81.
Google Scholar

Kohonen, T. 1982. Self-organized formation of topologically correct feature maps. Biological Cybernetics, Vol. 48, Issue: 1: 59 — 69.
Google Scholar

Lasek, M., Myzik, A., 2012. Sieci neuronowe Kohonena w przeprowadzaniu analiz danych. Próba wykorzystania w eksploracji danych dotyczących jednostek terytorialnych. Problemy Zarządzania. 3 (38), vol. 10: 124 — 147.
Google Scholar

Laudański Z. 1996. Zastosowanie operatorów rzutowania w analizowaniu danych nieortogonalnych — teoria, algorytmy i przykłady. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
Google Scholar

Mańkowski D. R. 2013. Modele równań strukturalnych SEM w badaniach rolniczych, Monografie i Rozprawy Naukowe IHAR — PIB, Radzików.
Google Scholar

Mańkowski D. R., Śmiałowski T., Laudański Z., Janaszek-Mańkowska M. 2014. Application of cultivar scoring for incomplete data (case study: field experiment with × Triticosecale Witt.). In: Laudański, Z., Mańkowski D. R. (Eds.), International Conference — The 44th International Biometrical Colloquium and IV Polish-Portuguese Workshop on Biometry — Conference Papers. IHAR — PIB, Radzików: 39.
Google Scholar

Marquardt R. R., Boros D., Guenter W., Crow G. 1994. The nutritive value of barley, rye, wheat and corn for young chicks as affected by use of a Trichoderma reesei enzyme preparation. Anim. Feed Sci. Technol. 45: 363 — 378.
Google Scholar

Ploch M., Cyran M., Kasztelowicz K., Boros D., Burek J. 2005. Zmienność i współzależność cech jakości jęczmienia browarnego ze zbioru w 2004 roku. Biul. IHAR 235: 155 — 162.
Google Scholar

Śmiałowski T., Węgrzyn S. 2001. Przydatność punktów doświadczalnych do oceny materiałów hodowlanych żyta ozimego. Biul. IHAR: 218/219. 409 — 417.
Google Scholar

Śmiałowski T. 2013. Analiza zmienność najważniejszych cech rolniczych zbóż badanych w seriach doświadczeń hodowlanych. XLIII Międzynarodowe Colloquium Biometryczne. 8-11.09.2013: 22.
Google Scholar

Śmiałowski. T., Bichoński A. 2003. Zastosowanie analizy ścieżek do oceny współzależności pomiędzy wybranymi cechami jęczmienia jarego browarnego. Biul. IHAR 230: 275 — 284.
Google Scholar

Tadeusiewicz R. 2001. Wprowadzenie do sieci neuronowych, Kraków: StatSoft Polska.
Google Scholar

Trajer J., Świderski A. 2009. Using cluster analysis for examining carrot varieties diversity. Annals of Warsaw University of Life Sciences — SGGW, Agriculture No 54: 71—76.
Google Scholar

Vesanto J. 2000. Using SOM in Data Mining. Helsinki University of Technology, Espoo, Finland.
Google Scholar

Węgrzyn S., Grzywa M., Śmiałowski T. 2002. Ocena zdolności kombinacyjnej odmian i rodów jęczmienia jarego browarnego dla plonu i odporności na mączniaka. Biul. IHAR 221: 45 — 55.
Google Scholar

Wójcik A. R., Laudański Z. 1989. Planowanie i wnioskowanie statystyczne w doświadczalnictwie. PWN, Warszawa.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
08/29/2018

Cited By / Share

Śmiałowski, T., Cieplicka, A. i Mańkowski, D. R. (2018) „Jedno i wielozmienna charakterystyka rodów jęczmienia jarego (Hordeum vulgare L.) wyhodowanych w HR Smolice i badanych w zespołowych doświadczeniach hodowlanych w roku 2016”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (282), s. 63–77. doi: 10.37317/biul-2017-0015.

Autorzy

Tadeusz Śmiałowski 
t.smialowski@ihar.edu.pl
Pracownia Ekonomiki Nasiennictwa i Hodowli Roślin Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie Poland

Autorzy

Anna Cieplicka 

Hodowla Roślin Smolice Sp. z o. o. Grupa IHAR, Oddział Bąków Poland

Autorzy

Dariusz R. Mańkowski 

Pracownia Ekonomiki Nasiennictwa i Hodowli Roślin Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie Poland
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016

Statystyki

Abstract views: 143
PDF downloads: 70


Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 4 5 > >> 

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.