Factors determining yield level of winter wheat in commercial production. Part II. Differentiation depending on region and farm size

Tadeusz Oleksiak

t.oleksiak@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin PIB — Radzików (Poland)

Abstract

Based on the results of surveys of farms, changes of winter wheat yielding in the conditions of commercial production were shown. The main factors affecting the size of obtained yields are presented. Chemical protection against diseases, nitrogen fertilization and soil quality allocated under cultivation are the main agronomic technology factors determining the yield of winter wheat. The factors that determine the practical use of biological progress and the differences between regions are also presented.


Keywords:

winter wheat, yields, production technology, biological progress

Feyerham A. M., Kemp K. E., Paulsen G. M. 1989. Genetic contribution to increased wheat yields in the USA between 1979 and 1984 Agron. J. 81: 242 — 245.
Google Scholar

Harasim A., Matyka M. 2009. Zmiany technologii produkcji pszenicy ozimej w ujęciu długookresowym. Journal of Agrobusiness and Rural Development 2 (12): 61 — 66.
Google Scholar

Harasim A., Matyka M. 2005. Ważniejsze elementy technologii produkcji wpływające na poziom plonowania pszenicy ozimej oraz ich zmiana w ujęciu długookresowym. Pamiętnik Puławski. Z. 140: 59 — 68.
Google Scholar

Kopiński J. 2006. Zróżnicowanie nawożenia jako miara intensywności produkcji roślinnej w regionach. Wieś Jutra 6 (95): 15 — 17.
Google Scholar

Kopiński J., Krasowicz S. 2010. Regionalne zróżnicowanie polskim warunków produkcji rolniczej w Polsce. Studia i Raporty IUNG — PIB, Z. 22: 9 — 29.
Google Scholar

Krasowicz S., Kuś J. 2006. Regionalne zróżnicowanie produkcji roślinnej w Polsce na tle warunków przyrodniczych i ekonomiczno-organizacyjnych. Wieś Jutra 6 (95): 3 — 8.
Google Scholar

Krzymuski J. Laudański Z. 1992. Próba oceny działania i współzależności czynników plonowania w warunkach produkcyjnych. Fragm. Agron. 4: 27 — 34.
Google Scholar

Krzymuski J. Laudański Z., Oleksiak T. 1993. Poziom i działanie czynników plonowania gospodarstwach indywidualnych i państwowych. Biul. IHAR 185: 15 — 32.
Google Scholar

Oleksiak T. 2011. Czynniki warunkujące poziom plonowania pszenicy ozimej w produkcji towarowej. Część I. Zmiany w latach 1986–2010. Biul. IHAR 260/261: 43 — 55.
Google Scholar

Oleksiak T. 2011. Rynek środków produkcji dla rolnictwa. Analizy Rynkowe. Rynek Nasion Nr 38: 27 — 33.
Google Scholar

Oleksiak T., Mańkowski D. R., Laudański Z. 2004. Metoda oceny postępu hodowlanego w warunkach produkcyjnych. Colloquium Biometryczne 34a: 109 — 121.
Google Scholar

Roczniki Statystyczne GUS z lat 1987 — 2010. Wydawnictwa Statystyczne, Warszawa.
Google Scholar

SAS Institute Inc. 2004. SAS/ETS 9.1 Users guide. SAS Publishing, SAS Institute Inc., Cary, NC, USA.
Google Scholar

Syntezy wyników doświadczeń rejestrowych 1970–2000, COBORU.
Google Scholar

Witek T. (red.) 1981. Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej Polski według gmin. Puławy, IUNG.
Google Scholar

Wyniki Porejestrowych Doświadczeń Odmianowych COBORU 2001–2010.
Google Scholar


Published
2011-09-30

Cited by

Oleksiak, T. (2011) “Factors determining yield level of winter wheat in commercial production. Part II. Differentiation depending on region and farm size”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (260/261), pp. 55–68. doi: 10.37317/biul-2011-0023.

Authors

Tadeusz Oleksiak 
t.oleksiak@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin PIB — Radzików Poland

Statistics

Abstract views: 73
PDF downloads: 45


License

Copyright (c) 2011 Tadeusz Oleksiak

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)