Czynniki warunkujące poziom plonowania pszenicy ozimej w produkcji towarowej. Część II. Zróżnicowanie w zależności od rejonu i wielkości gospodarstw

Tadeusz Oleksiak

t.oleksiak@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin PIB — Radzików (Poland)

Abstrakt

Na podstawie wyników badań ankietowych gospodarstw, przedstawiono zmiany plonowania pszenicy ozimej w warunkach produkcji towarowej. Przedstawiono główne czynniki wpływające na wielkość uzyskiwanych plonów. Chemiczna ochrona przed chorobami, nawożenie azotowe i jakość gleby przeznaczanej pod uprawę to główne czynniki agrotechniczne decydujące o plonie pszenicy ozimej. Przedstawiono także czynniki decydujące o praktycznym wykorzystaniu postępu biologicznego oraz różnice między regionami.


Słowa kluczowe:

pszenica ozima, plony, agrotechnika, postęp biologiczny

Feyerham A. M., Kemp K. E., Paulsen G. M. 1989. Genetic contribution to increased wheat yields in the USA between 1979 and 1984 Agron. J. 81: 242 — 245.
Google Scholar

Harasim A., Matyka M. 2009. Zmiany technologii produkcji pszenicy ozimej w ujęciu długookresowym. Journal of Agrobusiness and Rural Development 2 (12): 61 — 66.
Google Scholar

Harasim A., Matyka M. 2005. Ważniejsze elementy technologii produkcji wpływające na poziom plonowania pszenicy ozimej oraz ich zmiana w ujęciu długookresowym. Pamiętnik Puławski. Z. 140: 59 — 68.
Google Scholar

Kopiński J. 2006. Zróżnicowanie nawożenia jako miara intensywności produkcji roślinnej w regionach. Wieś Jutra 6 (95): 15 — 17.
Google Scholar

Kopiński J., Krasowicz S. 2010. Regionalne zróżnicowanie polskim warunków produkcji rolniczej w Polsce. Studia i Raporty IUNG — PIB, Z. 22: 9 — 29.
Google Scholar

Krasowicz S., Kuś J. 2006. Regionalne zróżnicowanie produkcji roślinnej w Polsce na tle warunków przyrodniczych i ekonomiczno-organizacyjnych. Wieś Jutra 6 (95): 3 — 8.
Google Scholar

Krzymuski J. Laudański Z. 1992. Próba oceny działania i współzależności czynników plonowania w warunkach produkcyjnych. Fragm. Agron. 4: 27 — 34.
Google Scholar

Krzymuski J. Laudański Z., Oleksiak T. 1993. Poziom i działanie czynników plonowania gospodarstwach indywidualnych i państwowych. Biul. IHAR 185: 15 — 32.
Google Scholar

Oleksiak T. 2011. Czynniki warunkujące poziom plonowania pszenicy ozimej w produkcji towarowej. Część I. Zmiany w latach 1986–2010. Biul. IHAR 260/261: 43 — 55.
Google Scholar

Oleksiak T. 2011. Rynek środków produkcji dla rolnictwa. Analizy Rynkowe. Rynek Nasion Nr 38: 27 — 33.
Google Scholar

Oleksiak T., Mańkowski D. R., Laudański Z. 2004. Metoda oceny postępu hodowlanego w warunkach produkcyjnych. Colloquium Biometryczne 34a: 109 — 121.
Google Scholar

Roczniki Statystyczne GUS z lat 1987 — 2010. Wydawnictwa Statystyczne, Warszawa.
Google Scholar

SAS Institute Inc. 2004. SAS/ETS 9.1 Users guide. SAS Publishing, SAS Institute Inc., Cary, NC, USA.
Google Scholar

Syntezy wyników doświadczeń rejestrowych 1970–2000, COBORU.
Google Scholar

Witek T. (red.) 1981. Waloryzacja rolniczej przestrzeni produkcyjnej Polski według gmin. Puławy, IUNG.
Google Scholar

Wyniki Porejestrowych Doświadczeń Odmianowych COBORU 2001–2010.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2011

Cited By / Share

Oleksiak, T. (2011) „Czynniki warunkujące poziom plonowania pszenicy ozimej w produkcji towarowej. Część II. Zróżnicowanie w zależności od rejonu i wielkości gospodarstw”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (260/261), s. 55–68. doi: 10.37317/biul-2011-0023.

Autorzy

Tadeusz Oleksiak 
t.oleksiak@ihar.edu.pl
Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin PIB — Radzików Poland

Statystyki

Abstract views: 73
PDF downloads: 45


Licencja

Prawa autorskie (c) 2011 Tadeusz Oleksiak

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora