Response of spring wheat to varied intensity of crop production technology

Aneta Jarecka


Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)

Dorota Bobrecka-Jamro


Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-1740-0911

Jan Buczek

jbuczek@ur.edu.pl
Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-9760-3603

Wacław Jarecki


Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)
https://orcid.org/0000-0003-0628-4190

Abstract

The study assessed response of spring wheat to two different intensity levels in crop production technology. The experiment was conducted from 2013 to 2015 in the fields of the Research Facility for Cultivar Assessment in Skołoszów. The obtained test results showed that the intense level of production technology resulted in an increase in wheat grain yield by 1,6 t·ha-1, compared to the yield obtained in medium-intensity technology. The increase in grain yield of wheat cultivated according to the intensive technology in relation to medium-intensity technology resulted from a larger number of ears per surface unit. Varieties of spring wheat differed in the level of yield and the value of the components of the crop. The highest grain yield was given to KWS Torridon and the smallest to Izera. The Izera, KWS Torridon and Tybalt variety obtained the largest spike casting on the surface unit, while the Parabola variety obtained the largest mass of 1000 grains, and the largest number of grains per ear was KWS Torridon.


Keywords:

grain yield, yield components, chemical composition of grain

Ali A., Khaliq T., Ahmad A., Ahmad S., Malik A. U., Rasul F. 2012. How wheat responses to nitrogen in the field? A review. Crop and Environment 3 (1–2): 71 — 76.
Google Scholar

Biskupski A., Kaus A., Włodek S., Pabin J. 2007. Zróżnicowanie nawożenia azotem a plonowanie i wybrane wskaźniki architektury łanu kilku odmian pszenicy jarej. Inżynieria Rolnicza. 3 (91): 29 — 36.
Google Scholar

Boczar P. 2015. Konkurencyjność w produkcji pszenicy na świecie — wybrane elementy. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego 4: 68 — 84.
Google Scholar

Buczek J., Bobrecka-Jamro D., Jarecki W. 2011. Plon i jakość ziarna wybranych odmian pszenicy jarej w zależności od dawki i terminu stosowania azotu. Fragmenta Agronomica 28 (4): 7 — 15.
Google Scholar

Dmowski Z., Dzieżyc H. 2009. Potrzeby opadowe pszenicy jarej na glebach kompleksów pszennego dobrego i żytniego bardzo dobrego w północno-wschodniej Polsce. Acta Agrophysica. 13 (1): 39 — 48.
Google Scholar

Góral T., Ochodzki P., Walentyl-Góral D., Nielsen L., Justesen A., Jorgensen L. 2012. Wpływ przedplonu oraz warunków pogodowych na porażenie kłosów pszenicy jarej przez grzyby z rodzaju Fusarium oraz zawartość mikotoksyn w ziarnie. Biul. IHAR 265: 11 — 21.
Google Scholar

Horoszkiewicz-Janka J., Korbas M., Mrówczyński M. (pod red.). 2013. Metodyka integrowanej ochrony pszenicy ozimej i jarej dla producentów. IOR — PIB Poznań. 74.
Google Scholar

Kołodziejczyk M., Szmigiel A. 2014. Wpływ intensywności technologii uprawy na plonowanie wybranych odmian pszenicy jarej. Fragmenta Agronomica 31 (3): 75 — 84.
Google Scholar

Kołodziejczyk M., Szmigiel A., Oleksy A. 2007. Wpływ intensywności uprawy na plonowanie wybranych odmian pszenicy jarej. Acta Scientiarum Polonorum, Agricultura 6 (4): 5 — 14.
Google Scholar

Korbas M., Mrówczyński M. (pod red.) 2009. Integrowana produkcja pszenicy ozimej i jarej. IOR — PIB Poznań. ss. 168.
Google Scholar

Korbas M., Mrówczyński M. (red.) 2014. Metodyka integrowanej produkcji pszenicy ozimej i jarej. IOR — PIB Poznań: 90 ss.
Google Scholar

Łozowicka B., Kaczyński P., Rutkowska E. 2007. Pozostałości środków ochrony roślin w ziarnach zbóż. Postępy w Ochronie Roślin. 47 (4): 70 — 74.
Google Scholar

Mrówczyński M. (red.) 2013. Integrowana ochrona upraw rolniczych. Tom II. Zastosowanie integrowanej ochrony. PWRiL, Poznań: 286 ss.
Google Scholar

Nowak W., Zbroszyczyk T. 2003. Wpływ poziomu intensywności uprawy na zawartość składników mineralnych w ziarnie pszenicy. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych. 493: 439 — 445.
Google Scholar

Oleksy A., Szmigiel A., Kołodziejczyk M. 2008. Wpływ intensywności uprawy na zawartość i plon białka odmian pszenicy ozimej. Acta Scientiarum Polonorum, Agricultura. 7 (1): 47 — 56.
Google Scholar

Rachoń L., Szumiło G., Kurzydłowska I. 2013. Wpływ intensywności technologii produkcji na jakość ziarna pszenicy zwyczajnej, twardej, orkiszu i jednoziarnistej. Annales UMCS, Sec. E, Agricultura. 68 (2): 60 — 68.
Google Scholar

Rachoń L., Szumiło G., Bobryk-Mamczarz A. 2017. Ocena porażenia przez choroby grzybowe wybranych gatunków pszenicy jarej w zależności od intensyfikacji technologii uprawy. Fragmenta Agronomica 34 (2): 75 — 83.
Google Scholar

Staniszewski N., Woźniak A. 2007. Wpływ warunków pogodowych na jakość technologiczną ziarna pszenicy jarej i pszenicy ozimej. Acta Agrophysica 9 (2): 525 — 540.
Google Scholar

Sułek A., Cacak-Pietrzak G. 2008. Kształtowanie się cech jakościowych ziarna odmian pszenicy jarej w zależności od nawożenia azotem. Fragmenta Agronomica 25 (1): 400 — 409.
Google Scholar

Szempliński W. (red.). 2012. Rośliny rolnicze. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie: 407 ss.
Google Scholar

Velasco J.L., Rozas H.S., Echeverrı ́a H.E. Barbieri P.A. 2012. Optimizing fertilizer nitrogen use efficiency by intensively managed spring wheat in humid regions: Effect of split application. Canadian Journal of Plant Science. 92: 847 — 856.
Google Scholar

Woźniak A., Gontarz D. 2003. Wpływ przedplonów i sposobów zróżnicowanego pielęgnowania na jakość ziarna pszenicy jarej. Biul. IHAR. 228: 33 — 39.
Google Scholar


Published
2019-11-30

Cited by

Jarecka, A. . (2019) “Response of spring wheat to varied intensity of crop production technology”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (287), pp. 59–65. doi: 10.37317/biul-2019-0114.

Authors

Aneta Jarecka 

Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland

Authors

Dorota Bobrecka-Jamro 

Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland
https://orcid.org/0000-0002-1740-0911

Authors

Jan Buczek 
jbuczek@ur.edu.pl
Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland
https://orcid.org/0000-0002-9760-3603

Authors

Wacław Jarecki 

Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland
https://orcid.org/0000-0003-0628-4190

Statistics

Abstract views: 249
PDF downloads: 216


License

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

<< < 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.