The condition and perspectives of seed production of grain legumes in Poland

Tadeusz Oleksiak

t.oleksiak@ihar.edu.pl
Plant Breeding and Acclimatization Institute — National Research Institute, Radzików, 05-870 Błonie, Poland (Poland)
https://orcid.org/0000-0003-3208-2023

Dagmara Pacoń


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy (Poland)
http://orcid.org/0000-0002-3619-9424

Abstract

Based on production data and trends in seed production, the state and prospects of the seed market of grain legumes were analyzed. Changes in the cultivated area and production volume of these plants over the years 1990‒2019 were analyzed, together with an assessment of the potential for their seed production growth.
The share of certified seed (CS) used in the production of grain legumes and the demand for seeds in relation to the development of the domestic production of fodder plant protein were determined. Taking into account the prices of seeds, the actual and potential value of the seed market was assessed. The possibilities of further development of grain legume seed production were estimated depending on the changing demand for domestic legume seeds.


Keywords:

grain legumes, agricultural production, seed market

Augustyńska I., Bębenista A. (2019) Ekonomiczne aspekty uprawy soi i łubinu słodkiego w Polsce. Problemy Rolnictwa światowego tom 19 (XXXIV), zeszyt 2: 256–268 DOI: 10.22630/PRS.2019.19.2.40
Google Scholar

Bartkowiak- Broda I., Boros L., Oleksiak T., Boros D. (2019). Stan badań dla hodowli roślin białkowych w Polsce w celu poprawy bilansu białkowego. Biuletyn IHAR, 285, 13-15.
Google Scholar

Dzwonkowski W., Łopaciuk W. (2019). Popyt krajowy na surowce paszowe i produkcja pasz przemysłowych. Analizy Rynkowe. Rynek pasz - Stan i perspektywy, 42, 20-26.
Google Scholar

Florek J. (2017). Możliwości wykorzystania roślin strączkowych do produkcji pasz w Polsce. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, XIX(4), 40-45.
Google Scholar

Florek J, Czerwińska-Kayzer D. (2018). Uwarunkowania rozwoju rynku rodzimych roślin strączkowych w Polsce, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, XX(5), 55-61.
Google Scholar

GUS (2017) Budżety gospodarstw domowych w 2016 r. Informacje i opracowania statystyczne. ww.stat.gov.pl
Google Scholar

ISAAA (2021) International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications https://www.isaaa.org/search/default.asp
Google Scholar

Jerzak M. A. (2014). Możliwości restytucji rynku rodzimych roślin strączkowych na cele paszowe w Polsce. Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, Roczniki Naukowe, XVI(3), 104-109.
Google Scholar

Jerzak M. A., Krysztofiak P. (2016). Ekonomiczne możliwości rozwoju produkcji i rynku rodzimych roślin białkowych w Polsce. Stowarzyszenie Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, Roczniki Naukowe, XVIII (2), 130-135.
Google Scholar

Kania J., Zając T., Śliwa J. (2017) Efektywność ekonomiczna uprawy soi i rzepaku w zachodniej części Polski. Roczniki Naukowe, tom XVIII, zeszyt 3, 133-138.
Google Scholar

Kapusta F. (2017). Rola roślin strączkowych w rolnictwie polskim. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, 1, 68-78.
Google Scholar

Komisja Europejska (2018). Sprawozdanie Komisji dla Rady i Parlamentu Europejskiego w sprawie rozwoju produkcji białek roślinnych w Unii Europejskiej. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/ALL/?uri=CELEX:52018DC0757
Google Scholar

Kotecki A. (2019). Soja — nowe wyzwania polskiego rolnictwa. Biuletyn IHAR, 285, 49-50.
Google Scholar

Małecka-Jankowiak I., Blecharczyk A., Sawińska Z., Waniorek W. (2018).Wpływ następczy łubinu i grochu na plonowanie pszenicy ozimej w zależności od uprawy roli i nawożenia azotem. Fragm. Agron., 35(4), 67–79. DOI: 10.26374/fa.2018.35.43
Google Scholar

Niwińska B., Szymczyk B., Szczurek W. (2019). Perspektywy krajowej produkcji pasz dla zwierząt gospodarskich oraz żywności pochodzenia zwierzęcego bez GMO. Wiadomości Zootechniczne R.LVII(4), 107-120.
Google Scholar

Oleksiak T. (2020). Rynek nasion. Analizy Rynkowe. Rynek środków produkcji dla rolnictwa – stan i perspektywy. 47, 36-43.
Google Scholar

PIORIN Obrót materiałem siewnym. http://piorin.gov.pl/nasiennictwo/ocena-materialu-siewnego/
Google Scholar

Prusiński J., Kaszkowiak E., Borowska M.. (2008). Wpływ nawożenia i dokarmiania roślin azotem na plonowanie i strukturalne elementy plonu nasion bobiku. Fragm. Agron., 25(4), 111-127.
Google Scholar

Szczebyło A., Halicka E, Łuczyńska K., (2018) Spożycie nasion roślin strączkowych w Polsce jako element modelu zrównoważonej konsumpcji żywności. Prace Naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie, z. XII, s. 35–45 doi.org/10.16926/pto.2018.12.03
Google Scholar


Published
2021-12-14

Cited by

Oleksiak, T. and Pacoń, D. . (2021) “The condition and perspectives of seed production of grain legumes in Poland”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (296), pp. 43–52. doi: 10.37317/biul-2021-0012.

Authors

Tadeusz Oleksiak 
t.oleksiak@ihar.edu.pl
Plant Breeding and Acclimatization Institute — National Research Institute, Radzików, 05-870 Błonie, Poland Poland
https://orcid.org/0000-0003-3208-2023

Authors

Dagmara Pacoń 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy Poland
http://orcid.org/0000-0002-3619-9424

Statistics

Abstract views: 658
PDF downloads: 508


License

Copyright (c) 2021 Tadeusz Oleksiak, Dagmara Pacoń

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >> 

Similar Articles

<< < 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.