Wpływ dolistnego dokarmiania na plon i skład chemiczny ziarna owsa

Renata Tobiasz-Salach

ekpr@ur.edu.pl
Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)

Dorota Bobrecka-Jamro


Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)

Ewa Szpunar-Krok


Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski (Poland)

Abstrakt

W latach 2003–2005 założono dwuczynnikowe doświadczenie polowe, w którym badano wpływ nawożenia preparatem Bioalgeen na plonowanie i skład chemiczny 5 odmian owsa uprawianych w rejonie Podkarpacia. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, iż zastosowany nawóz spowodował wzrost plonu owsa średnio o 9,6% i zwiększenie zawartości białka średnio o 6,1% w stosunku do kontroli. Nie różnicował zaś zawartości tłuszczu, popiołu i związków bezazotowych wyciągowych.


Słowa kluczowe:

białko, Bioalgeen, nawożenie, plon, popiół, owies, tłuszcz, włókno surowe, związki bezazotowe wyciągowe

Brand T. S., van der Merve J. P. 1996. Naked oats (Avena nuda) as a substitute for maize in diets for weanling and grower — finisher pigs. Anim. Feed Sci. Tech. 113.: 169 — 181.
Google Scholar

Ciepiela A., Jankowski K., Jodełka J. 1999. Dolistne dokarmianie roślin jednoliściennych. Nowoczesne Roln. nr 7: 11.
Google Scholar

Fabijańska M., Kosieradzka I., Sokół J., Bekta M., Bobel B. 2002. Polskie odmiany zbóż nagoziarnistych w żywieniu zwierząt. Zesz. Nauk. PTZ Przegląd Hodowlany 60: 197 — 210.
Google Scholar

Givens D. I., Davies T. W., Laverick R. M. 2004. Effect of variety, nitrogen fertilizer and various agronomic factors on the nutritive value of husked and naked oats grain. Anim. Feed Sci. Tech. 113: 169 — 181.
Google Scholar

Horoszkiewicz-Janka H., Michalski T. 2004.Wpływ biopreparatów Bion 50 WG i Bio-algeen S 90 Plus 2 na zdrowotność i plonowanie jęczmienia jarego uprawianego w siewie czystym i w mieszankach z owsem. Biul. IHAR 231: 347 — 355.
Google Scholar

Jankowski K, Nowak M. 1999. Wady i zalety dolistnego dokarmiania. Nowoczesne Rolnictwo nr 11: 11.
Google Scholar

Mazurek J 1993. Biologia i agrotechnika owsa. IUNG, Puławy.
Google Scholar

Michałojć Z., Szewczuk C 2003.Teoretyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agrophysica nr 85: 9 — 17.
Google Scholar

Nita Z. 1999. Stan aktualny i nowe kierunki hodowli owsa w Polsce. Żywność. Supl.: 273 — 277.
Google Scholar

Normy Żywienia Świń — wartość pokarmowa pasz. 1993. PAN Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt, tab. 12 s: 54.
Google Scholar

Szewczuk C., Michałojć Z. 2003. Praktyczne aspekty dolistnego dokarmiania roślin. Acta Agrophysica nr 85: 18 — 30.
Google Scholar

Tobiasz-Salach R., Bobrecka-Jamro D. 2003. Wpływ wieloskładnikowych nawozów dolistnych na plonowanie i skład chemiczny owsa. Acta Agrophysica nr 85: 89 — 98.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2007

Cited By / Share

Tobiasz-Salach, R., Bobrecka-Jamro, D. i Szpunar-Krok, E. (2007) „Wpływ dolistnego dokarmiania na plon i skład chemiczny ziarna owsa”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (246), s. 55–60. doi: 10.37317/biul-2007-0094.

Autorzy

Renata Tobiasz-Salach 
ekpr@ur.edu.pl
Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland

Autorzy

Dorota Bobrecka-Jamro 

Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland

Autorzy

Ewa Szpunar-Krok 

Katedra Produkcji Roślinnej, Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski Poland

Statystyki

Abstract views: 42
PDF downloads: 18


Licencja

Prawa autorskie (c) 2007 Renata Tobiasz-Salach, Dorota Bobrecka-Jamro, Ewa Szpunar-Krok

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Podobne artykuły

<< < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.