Próba opracowania metody syntetycznej oceny odmian ziemniaka jadalnego

Jacek Chotkowski

j.chotkowski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie (Poland)

Tomasz Pilecki


Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie (Poland)

Abstrakt

W pracy zaprezentowano próbę opracowania systemu oceny odmian ziemniaka. Może być on wykorzystany w procesie doboru odmian do uprawy. Proponowany syntetyczny wskaźnik waloryzacji odmian jadalnych uwzględnia łącznie 20 cech ujętych w trzech grupach: morfologia (wygląd) bulw, jakość kulinarna, czynniki technologiczne ułatwiające produkcję. W warunkach rosnącej konkurencji na rynku najważniejsze znaczenie będą miały istotne dla odbiorcy (konsumenta) cechy jakościowe. Opracowany ranking wskazuje, że odmiany jadalne wyhodowane w Polsce pod względem ocenianych cech są porównywalne z odmianami zagranicznymi.


Słowa kluczowe:

dobór do uprawy, jakość, odmiana, ziemniak

Charakterystyka zarejestrowanych odmian ziemniaka. 2004. Pr zbior. pod red. A. Głuskiej i K. Zgórskiej. Wyd. VIII, IHAR Jadwisin: 1 — 32.
Google Scholar

Chotkowski J. 2003. Rynkowe uwarunkowania nasiennictwa ziemniaka. Post. Nauk Rol., 1: 67 — 79.
Google Scholar

Chotkowski J., Wróbel S. 2001. Dobór odmian w nasiennictwie i produkcji ziemniaka w wybranych regionach Polski. Biuletyn IHAR, 220: 207 — 214.
Google Scholar

Chotkowski J., Turska E., Borys J. 2002. Kryteria doboru i charakterystyka skrobiowych odmian ziemniaka W: Ekonomika i technologia produkcji ziemniaków skrobiowych. Pr. zbior. pod red. J. Chotkowskiego. Wieś Jutra, Warszawa: 74 — 84.
Google Scholar

Gacek E. 2003. Zasady wpisu odmian roślin uprawnych do krajowego rejestru i wspólnotowych katalogów w aspekcie akcesji Polski do UE. Hod. Rośl. i Nasien. 3: 6 — 9.
Google Scholar

Heijman W., Krzyżanowska Z., Gędek Z., Kowalski Z. 1997. Ekonomika rolnictwa. Zarys teorii. Fundacja “Rozwój SGGW”, Warszawa.
Google Scholar

Kamasa J. 2004. Ziemniak W: Lista opisowa odmian. Rośliny rolnicze, Cz. II Okopowe, Strączkowe. COBORU Słupia Wielka: 21 — 42.
Google Scholar

Kotler P. 1994. Marketing. Analiza, planowanie, wdrazanie i kontrola. Gebethner i S-ka, Warszawa.
Google Scholar

Nowacki W. 2004. Koncepcja systemu rekomendacji odmian ziemniaka jadalnego w oparciu o ich wartość użytkową i agrotechniczną W: Jakość towarowych surowców roślinnych wyzwaniem dla nauki i praktyki rolniczej. VIII Konf. Nauk IUNG, 31.05-01.06.2004, IUNG, Puławy: 67 — 68.
Google Scholar

Nowacki W., Głuska A., Gruczek T., Lis B., Lutomirska B., Roztropowicz S., Zarzyńska K. 2000. Uprawa ziemniaka a wartość konsumpcyjna i technologiczna bulw (W:) Ziemniak spożywczy i przemysłowy i jego przetwarzanie. Konf. Nauk. Polanica Zdrój, 08-11.05.2000, AR Wrocław, 23 — 32.
Google Scholar

Podlaski S. 1999. Możliwości konkurowania krajowych i zagranicznych odmian na naszym rynku. Hod. Rośl. i Nasien. 3: 4 — 10.
Google Scholar

Podolska G. 2005. Pszenica ozima (W:) Rynki i technologie produkcji roślin uprawnych. Pr. zbior. pod red. J. Chotkowskiego. Wieś Jutra, Warszawa: 99 — 115.
Google Scholar

Świeżyński K. M., Domański L. 1997. Porównanie odmian ziemniaka Polski, Niemiec i Holandii pod względem wczesności i jakości bulw. Biul. Inst. Ziemn., 48/II: 37 — 52.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/30/2005

Cited By / Share

Chotkowski, J. i Pilecki, T. (2005) „Próba opracowania metody syntetycznej oceny odmian ziemniaka jadalnego”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (237/238), s. 99–108. doi: 10.37317/biul-2005-0011.

Autorzy

Jacek Chotkowski 
j.chotkowski@ihar.edu.pl
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie Poland

Autorzy

Tomasz Pilecki 

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Zakład Nasiennictwa i Ochrony Ziemniaka w Boninie Poland

Statystyki

Abstract views: 6
PDF downloads: 5


Licencja

Prawa autorskie (c) 2005 Jacek Chotkowski, Tomasz Pilecki

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.