Wpływ wielkości sadzeniaków ziemniaka i gęstości sadzenia na plon bulw i jego jakość
Barbara Krzysztofik
iemeipp@urk.edu.plInstytut Eksploatacji Maszyn Ergonomii i Procesów Produkcyjnych, Uniwersytet Rolniczy, Kraków (Poland)
Abstrakt
Celem pracy była ocena wpływu wielkości sadzeniaków i gęstości sadzenia ziemniaków na plon i jego strukturę. Przebadano sześć odmian ziemniaka: Agnes, Asterix, Denar, Fresco, Innovator i Tajfun. Wszystkie odmiany za wyjątkiem Agnes, wysadzono w dwóch stopniach kwalifikacji. Sadzeniaki ziemniaka różniły się między sobą wielkością, zatem dobrano do nich zalecaną gęstość sadzenia. Ocenie podlegała: masa bulwy; liczba oczek na bulwie; liczba pędów wyrastających z jednej bulwy i na powierzchni 1 ha; średnia masa jednego pędu, i na powierzchni 1 ha; plon ziemniaków; struktura zebranego plonu. Uzyskane wyniki i ich analiza wykazały istotną korelację dodatnią pomiędzy: średnią masą pojedynczej bulwy a liczbą oczek na bulwie matecznej, masą pędu, plonem całkowitym; masą bulwy a liczbą pędów; liczbą pędów a masą pędów i plonem bulw.
Słowa kluczowe:
frakcja sadzeniaków, gęstość sadzenia, jakość plonu, ziemniakiBibliografia
Baukema H. P., Zaag van der D. E. 1990. Introduction to potato production. Pudoc Wageningen.
Google Scholar
Gruczek T. 2000. Produkcja ziemniaków przy szerokości międzyrzędzi 75 cm. Ziemn. Pol. 4: 10 — 17.
Google Scholar
Gruczek T. 2001. Technologia produkcji ziemniaka jadalnego i dla przetwórstwa spożywczego przy szerokości międzyrzędzi 75 cm. IHAR w Jadwisinie. 30 — 40.
Google Scholar
Gruczek T., Zarzyńska K. 2000. Technika sadzenia zapewniająca optymalne zagęszczenie łanu dla każdego kierunku użytkowania ziemniaków. Ziemn. Pol. 2: 10 — 16.
Google Scholar
Hołubowicz-Kliza G. 2009. Uprawa ziemniaka. Instrukcja upowszechniona 159: 3 — 9, 26.
Google Scholar
Jabłoński K. 1997. Sadzenie pielęgnacja i ochrona ziemniaków. Fundacja SGGW 99.
Google Scholar
Jabłoński K. 2003. Prawidłowe sadzenie – duża szansa wzrostu plonów ziemniaka w każdym kierunku uprawy. Ziemn. Pol. 1: 20 — 27.
Google Scholar
Morris D. A. 1970. Intersprout competition in the potato. Effect of tuber size, sprout number and temperature on sprout growth during storage. Eur. Potato 9: 68 — 85.
Google Scholar
Nowacki W. 2006. Zasady integrowanej produkcji ziemniaków. Ziemn. Pol. 1: 19 — 22.
Google Scholar
Struik P.C., Havertkort A. J., Vreugdenhil D., Bus C. B., Danker R. 1990. Manipulation of tuber size distribution of potato crop. Potato Res. 33: 417 — 432.
Google Scholar
Szutkowska M. 2005. Przygotowanie sadzeniaków jako czynnik warunkujący plonowanie bardzo wczesnych odmian ziemniaka. Ziemn. Pol. 1: 14 — 17.
Google Scholar
Zaag Van Der D. E. 1973. Potatoes and their cultivation in the Netherlands, Wageningen Publish. No E 108: 1 — 23.
Google Scholar
Zarzecka K. 2006. Uprawa ziemniaka w Polsce warunkująca właściwą jakość plonu. Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. IV Konferencja Naukowa, Szklarska Poręba.
Google Scholar
Zarzyńska K., Gruczek T. 2000. Plonowanie optymalnego zagęszczenia pędów na jednostce powierzchni na podstawie fizjologicznych cech bulw matecznych w uprawie ziemniaka jadalnego. Biul. IHAR 213: 185 — 190.
Google Scholar
Zarzyńska K. 2002. Przygotowanie sadzeniaków ziemniaka z uwzględnieniem produkcji ekologicznej. Zesz. Prob.. Postępów Nauk Roln. z. 489: 103 — 111.
Google Scholar
Zarzyńska K. 2003. Znaczenie cech morfologicznych sadzeniaków w agrotechnice ziemniaka. Ziemn. Pol. 3: 2 — 7.
Google Scholar
Zarzyńska K. 2012. Wpływ wielkości sadzeniaka i gęstości sadzenia na liczbę pędów i plon ziemniaków. Ziemniak Polski, nr 3: 19 — 23.
Google Scholar
http://piorin.gov.pl/cms/upload/akt/ipziemniak.pdf Data dostępu 30.04.2012
Google Scholar
Autorzy
Barbara Krzysztofikiemeipp@urk.edu.pl
Instytut Eksploatacji Maszyn Ergonomii i Procesów Produkcyjnych, Uniwersytet Rolniczy, Kraków Poland
Statystyki
Abstract views: 97PDF downloads: 49
Licencja
Prawa autorskie (c) 2012 Barbara Krzysztofik
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Barbara Krzysztofik, Parametry jakościowe ziemniaka oferowanego do przetwórstwa spożywczego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Barbara Krzysztofik, Krzysztof Sułkowski, Wpływ wybranych czynników na wartość indeksu mechanicznych uszkodzeń bulw ziemniaka przeznaczonego do przetwórstwa spożywczego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne