Wpływ wielkości sadzeniaków ziemniaka i gęstości sadzenia na plon bulw i jego jakość

Barbara Krzysztofik

iemeipp@urk.edu.pl
Instytut Eksploatacji Maszyn Ergonomii i Procesów Produkcyjnych, Uniwersytet Rolniczy, Kraków (Poland)

Abstrakt

Celem pracy była ocena wpływu wielkości sadzeniaków i gęstości sadzenia ziemniaków na plon i jego strukturę. Przebadano sześć odmian ziemniaka: Agnes, Asterix, Denar, Fresco, Innovator i Tajfun. Wszystkie odmiany za wyjątkiem Agnes, wysadzono w dwóch stopniach kwalifikacji. Sadzeniaki ziemniaka różniły się między sobą wielkością, zatem dobrano do nich zalecaną gęstość sadzenia. Ocenie podlegała: masa bulwy; liczba oczek na bulwie; liczba pędów wyrastających z jednej bulwy i na powierzchni 1 ha; średnia masa jednego pędu, i na powierzchni 1 ha; plon ziemniaków; struktura zebranego plonu. Uzyskane wyniki i ich analiza wykazały istotną korelację dodatnią pomiędzy: średnią masą pojedynczej bulwy a liczbą oczek na bulwie matecznej, masą pędu, plonem całkowitym; masą bulwy a liczbą pędów; liczbą pędów a masą pędów i plonem bulw.


Słowa kluczowe:

frakcja sadzeniaków, gęstość sadzenia, jakość plonu, ziemniaki

Baukema H. P., Zaag van der D. E. 1990. Introduction to potato production. Pudoc Wageningen.
Google Scholar

Gruczek T. 2000. Produkcja ziemniaków przy szerokości międzyrzędzi 75 cm. Ziemn. Pol. 4: 10 — 17.
Google Scholar

Gruczek T. 2001. Technologia produkcji ziemniaka jadalnego i dla przetwórstwa spożywczego przy szerokości międzyrzędzi 75 cm. IHAR w Jadwisinie. 30 — 40.
Google Scholar

Gruczek T., Zarzyńska K. 2000. Technika sadzenia zapewniająca optymalne zagęszczenie łanu dla każdego kierunku użytkowania ziemniaków. Ziemn. Pol. 2: 10 — 16.
Google Scholar

Hołubowicz-Kliza G. 2009. Uprawa ziemniaka. Instrukcja upowszechniona 159: 3 — 9, 26.
Google Scholar

Jabłoński K. 1997. Sadzenie pielęgnacja i ochrona ziemniaków. Fundacja SGGW 99.
Google Scholar

Jabłoński K. 2003. Prawidłowe sadzenie – duża szansa wzrostu plonów ziemniaka w każdym kierunku uprawy. Ziemn. Pol. 1: 20 — 27.
Google Scholar

Morris D. A. 1970. Intersprout competition in the potato. Effect of tuber size, sprout number and temperature on sprout growth during storage. Eur. Potato 9: 68 — 85.
Google Scholar

Nowacki W. 2006. Zasady integrowanej produkcji ziemniaków. Ziemn. Pol. 1: 19 — 22.
Google Scholar

Struik P.C., Havertkort A. J., Vreugdenhil D., Bus C. B., Danker R. 1990. Manipulation of tuber size distribution of potato crop. Potato Res. 33: 417 — 432.
Google Scholar

Szutkowska M. 2005. Przygotowanie sadzeniaków jako czynnik warunkujący plonowanie bardzo wczesnych odmian ziemniaka. Ziemn. Pol. 1: 14 — 17.
Google Scholar

Zaag Van Der D. E. 1973. Potatoes and their cultivation in the Netherlands, Wageningen Publish. No E 108: 1 — 23.
Google Scholar

Zarzecka K. 2006. Uprawa ziemniaka w Polsce warunkująca właściwą jakość plonu. Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. IV Konferencja Naukowa, Szklarska Poręba.
Google Scholar

Zarzyńska K., Gruczek T. 2000. Plonowanie optymalnego zagęszczenia pędów na jednostce powierzchni na podstawie fizjologicznych cech bulw matecznych w uprawie ziemniaka jadalnego. Biul. IHAR 213: 185 — 190.
Google Scholar

Zarzyńska K. 2002. Przygotowanie sadzeniaków ziemniaka z uwzględnieniem produkcji ekologicznej. Zesz. Prob.. Postępów Nauk Roln. z. 489: 103 — 111.
Google Scholar

Zarzyńska K. 2003. Znaczenie cech morfologicznych sadzeniaków w agrotechnice ziemniaka. Ziemn. Pol. 3: 2 — 7.
Google Scholar

Zarzyńska K. 2012. Wpływ wielkości sadzeniaka i gęstości sadzenia na liczbę pędów i plon ziemniaków. Ziemniak Polski, nr 3: 19 — 23.
Google Scholar

http://piorin.gov.pl/cms/upload/akt/ipziemniak.pdf Data dostępu 30.04.2012
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
12/31/2012

Cited By / Share

Krzysztofik, B. (2012) „Wpływ wielkości sadzeniaków ziemniaka i gęstości sadzenia na plon bulw i jego jakość”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (266), s. 215–223. doi: 10.37317/biul-2012-0021.

Autorzy

Barbara Krzysztofik 
iemeipp@urk.edu.pl
Instytut Eksploatacji Maszyn Ergonomii i Procesów Produkcyjnych, Uniwersytet Rolniczy, Kraków Poland

Statystyki

Abstract views: 97
PDF downloads: 49


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Barbara Krzysztofik

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.