Wpływ wybranych czynników na wartość indeksu mechanicznych uszkodzeń bulw ziemniaka przeznaczonego do przetwórstwa spożywczego
Barbara Krzysztofik
iemeipp@urk.edu.plInstytut Eksploatacji Maszyn Ergonomii i Procesów Produkcyjnych, Uniwersytet Rolniczy, Kraków (Poland)
Krzysztof Sułkowski
Top Farms „Głubczyce” Sp. z o.o. (Poland)
Abstrakt
Celem pracy było wykazanie wpływu temperatury podczas zbioru i załadunku do przechowalni, pory dnia, miejsca w ciągu technologicznym na wartość indeksu uszkodzeń bulw. Badania prowadzono przez dwa kolejne lata, dla 22 odmian ziemniaka. Zbioru ziemniaków dokonywano w terminie 11.09–23.10.2010 oraz 22.08–19.10.2011 (termin od 22.08 do 23.10 podzielono na 7 okresów w odstępie dekadowym). Zbiór odbywał się w czasie całej doby, którą podzielono na 12 dwugodzinnych przedziałów czasowych oraz na zbiór w ciągu dnia (od godziny 8,00 do 20,00) i nocy (>20,00-<8,00). Temperatura podczas zbioru wynosiła od 4 do 27°C. Zakres pracy obejmował badanie wielkości uszkodzeń na poszczególnych etapach zbioru i załadunku ziemniaków (5 punktów pomiarowych: taśma separująca kombajnu, przyczepa, kosz zasypowy, taśma separująca sortownika, pryzma lub paleta skrzyniowa) w technologii zbioru jednoetapowego z zastosowaniem kombajnu GRIMME SE — 170. Uzyskane wyniki potwierdzają, że na wielkość uszkodzeń mechanicznych istotnie wpływa temperatura zbioru, czas w ciągu doby oraz stopień skomplikowania ciągów technologicznych podczas zbioru i załadunku. Niższe wartości uszkodzeń występują przy zbiorze ziemniaków podczas dnia, w godzinach od 10 do 16 i przy wzrastającej temperaturze bulw. Najwyższe wartości indeksu uszkodzeń odnotowano przy załadunku przyczep i zasypywaniu komory przechowalniczej w pryzmę.
Słowa kluczowe:
indeks uszkodzeń, przechowalnia, transport, zbiór, ziemniakiBibliografia
Czerko Z. 2010. Czynniki powodujące powstawanie uszkodzeń mechanicznych na maszynach w przechowalni ziemniaków. Materiały konferencyjne. Tradycja i nowoczesność w produkcji ziemniaka, Jadwisin, 7–9 lipca: 59 — 60.
Google Scholar
Czerko Z. 2011. Wpływ mechanizacji prac przechowalniczych na uszkodzenia mechaniczne bulw ziemniaka. Ziemn. Pol. IZ Bonin 1: 43 — 47.
Google Scholar
Czerko Z. 2012. Urządzenia ograniczające uszkodzenia bulw podczas przeładunku stosowane w maszynach do produkcji ziemniaków. Ziemniak Polski 2: 33 — 39.
Google Scholar
Jabłoński K. 1993. Wpływ różnych czynników na uszkodzenia mechaniczne bulw. Ziemniak Polski 4: 25 — 32.
Google Scholar
Jabłoński K. 2008. Nowoczesne maszyny do zbioru ziemniaków. Ziemniak Polski 3: 28 — 38.
Google Scholar
Jabłoński K., Czerko Z. 1995. Zbiór i przechowywanie ziemniaków. Wyd. Fundacji „Rozwój SGGW” Warszawa 99.
Google Scholar
Lutomierska B. 2008. Wpływ opadów na odporność bulw ziemniaka na uszkodzenia mechaniczne w czasie zbioru. Ziemniak Polski 3: 40 — 43.
Google Scholar
Marks N. 2009. Mechaniczne uszkodzenia bulw ziemniaka. PTIR. Kraków: 117.
Google Scholar
Marks N., Baran P., Sobol Z. 1992. Wpływ czynników agrotechnicznych na powstawanie mechanicznych uszkodzeń bulw ziemniaka podczas zbioru. Zesz. Nauk. AR w Krakowie 11: 27 — 38.
Google Scholar
Marks N., Baran D., Baran P., Krzysztofik B., Sobol Z. 1997 a. Wpływ nowej techniki nawożenia na podstawianie mechanicznych uszkodzeń bulw oraz jakość zbieranego plonu ziemniaków. Inż. Roln. 1: 77 — 83.
Google Scholar
Marks N., Baran D., Baran P., Krzysztofik B., Sobol Z. 1997 b. Wpływ nowej techniki uprawy na powstawanie mechanicznych uszkodzeń bulw ziemniaka podczas zmechanizowanego zbioru. Inż. Roln. 1: 71 — 76.
Google Scholar
Marks N., Krzysztofik B., Sobol Z. 2000. Wpływ obciążenia bulw w masie na jej odporność mechaniczną. Inż. Roln. 8: 141 — 147.
Google Scholar
Metodyka obserwacji, pomiarów i pobierania prób w agrotechnicznych doświadczeniach z ziemniakiem. 1999. Instrukcja IHAR, Jadwisin.
Google Scholar
Prośba-Białczyk U., Spyrka B. 2011. Wpływ wybranych czynników środowiskowych na uszkodzenia mechaniczne bulw ziemniaka IV Konferencja Naukowa PTA 5–7 września 2011, SGGW w Warszawie agronomia w zrównoważonym rozwoju współczesnego rolnictwa 132 — 133.
Google Scholar
Szeptycki A. 2002. Efektywność postępu technicznego w technologiach towarowej produkcji ziemniaków. Inż. Roln. 1: 128.
Google Scholar
Autorzy
Barbara Krzysztofikiemeipp@urk.edu.pl
Instytut Eksploatacji Maszyn Ergonomii i Procesów Produkcyjnych, Uniwersytet Rolniczy, Kraków Poland
Autorzy
Krzysztof SułkowskiTop Farms „Głubczyce” Sp. z o.o. Poland
Statystyki
Abstract views: 49PDF downloads: 42
Licencja
Prawa autorskie (c) 2012 Barbara Krzysztofik, Krzysztof Sułkowski
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.
Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:
- Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
- Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
- Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
- Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
- Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
- Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
- Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.
Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:
- Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
- Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
- Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
- Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
- Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.
Inne teksty tego samego autora
- Barbara Krzysztofik, Parametry jakościowe ziemniaka oferowanego do przetwórstwa spożywczego , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne
- Barbara Krzysztofik, Wpływ wielkości sadzeniaków ziemniaka i gęstości sadzenia na plon bulw i jego jakość , Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin: Nr 266 (2012): Wydanie regularne