Effect of selected factors on the value of mechanical damage index of potato tubers destined for food processing

Barbara Krzysztofik

iemeipp@urk.edu.pl
Instytut Eksploatacji Maszyn Ergonomii i Procesów Produkcyjnych, Uniwersytet Rolniczy, Kraków (Poland)

Krzysztof Sułkowski


Top Farms „Głubczyce” Sp. z o.o. (Poland)

Abstract

The aim the of this study was to demonstrate the effect of the temperature during the collection and loading to the storage, time of day and phase in the technological flow on the mechanical damage index value. The study was conducted in two consecutive years for 22 varieties of potatoes. Potatoes were harvested in the periods: 11.09–23.10.2010 and 22.08–19.10.2011 (a period from 22.08 to 23.10 was divided into seven periods with 10 days interval). The collection took place during the whole day, divided into 12 two-hour time slots and on the set during the day (from 8.00 to 20.00 hours) and night. The temperature at harvest ranged from 4 to 27°C. Scope of work included examination of the extent of damage at different stages of potato harvesting and loading (5 points: separating belt of the harvester, trailer, trash chute, separating belt of the sorter, pile or box pallet) in a single-stage harvest technology with the use of the combine GRIMME SE — 170. These results confirmed that the size of mechanical damage is significantly affected by the temperature, the time during the day and the complexity of production lines during harvesting and loading. Lower values of damage are obtained by harvesting potatoes during the day, between 10 and 16 and with increasing temperature of the tubers. The highest index value of damage was recorded at loading trailers and backfilling the chamber in the storage heap.


Keywords:

an index of damage, harvest, potato storage, transport

Czerko Z. 2010. Czynniki powodujące powstawanie uszkodzeń mechanicznych na maszynach w przechowalni ziemniaków. Materiały konferencyjne. Tradycja i nowoczesność w produkcji ziemniaka, Jadwisin, 7–9 lipca: 59 — 60.
Google Scholar

Czerko Z. 2011. Wpływ mechanizacji prac przechowalniczych na uszkodzenia mechaniczne bulw ziemniaka. Ziemn. Pol. IZ Bonin 1: 43 — 47.
Google Scholar

Czerko Z. 2012. Urządzenia ograniczające uszkodzenia bulw podczas przeładunku stosowane w maszynach do produkcji ziemniaków. Ziemniak Polski 2: 33 — 39.
Google Scholar

Jabłoński K. 1993. Wpływ różnych czynników na uszkodzenia mechaniczne bulw. Ziemniak Polski 4: 25 — 32.
Google Scholar

Jabłoński K. 2008. Nowoczesne maszyny do zbioru ziemniaków. Ziemniak Polski 3: 28 — 38.
Google Scholar

Jabłoński K., Czerko Z. 1995. Zbiór i przechowywanie ziemniaków. Wyd. Fundacji „Rozwój SGGW” Warszawa 99.
Google Scholar

Lutomierska B. 2008. Wpływ opadów na odporność bulw ziemniaka na uszkodzenia mechaniczne w czasie zbioru. Ziemniak Polski 3: 40 — 43.
Google Scholar

Marks N. 2009. Mechaniczne uszkodzenia bulw ziemniaka. PTIR. Kraków: 117.
Google Scholar

Marks N., Baran P., Sobol Z. 1992. Wpływ czynników agrotechnicznych na powstawanie mechanicznych uszkodzeń bulw ziemniaka podczas zbioru. Zesz. Nauk. AR w Krakowie 11: 27 — 38.
Google Scholar

Marks N., Baran D., Baran P., Krzysztofik B., Sobol Z. 1997 a. Wpływ nowej techniki nawożenia na podstawianie mechanicznych uszkodzeń bulw oraz jakość zbieranego plonu ziemniaków. Inż. Roln. 1: 77 — 83.
Google Scholar

Marks N., Baran D., Baran P., Krzysztofik B., Sobol Z. 1997 b. Wpływ nowej techniki uprawy na powstawanie mechanicznych uszkodzeń bulw ziemniaka podczas zmechanizowanego zbioru. Inż. Roln. 1: 71 — 76.
Google Scholar

Marks N., Krzysztofik B., Sobol Z. 2000. Wpływ obciążenia bulw w masie na jej odporność mechaniczną. Inż. Roln. 8: 141 — 147.
Google Scholar

Metodyka obserwacji, pomiarów i pobierania prób w agrotechnicznych doświadczeniach z ziemniakiem. 1999. Instrukcja IHAR, Jadwisin.
Google Scholar

Prośba-Białczyk U., Spyrka B. 2011. Wpływ wybranych czynników środowiskowych na uszkodzenia mechaniczne bulw ziemniaka IV Konferencja Naukowa PTA 5–7 września 2011, SGGW w Warszawie agronomia w zrównoważonym rozwoju współczesnego rolnictwa 132 — 133.
Google Scholar

Szeptycki A. 2002. Efektywność postępu technicznego w technologiach towarowej produkcji ziemniaków. Inż. Roln. 1: 128.
Google Scholar


Published
2012-12-31

Cited by

Krzysztofik, B. and Sułkowski, K. (2012) “Effect of selected factors on the value of mechanical damage index of potato tubers destined for food processing”, Bulletin of Plant Breeding and Acclimatization Institute, (266), pp. 235–243. doi: 10.37317/biul-2012-0023.

Authors

Barbara Krzysztofik 
iemeipp@urk.edu.pl
Instytut Eksploatacji Maszyn Ergonomii i Procesów Produkcyjnych, Uniwersytet Rolniczy, Kraków Poland

Authors

Krzysztof Sułkowski 

Top Farms „Głubczyce” Sp. z o.o. Poland

Statistics

Abstract views: 49
PDF downloads: 42


License

Copyright (c) 2012 Barbara Krzysztofik, Krzysztof Sułkowski

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Upon submitting the article, the Authors grant the Publisher a non-exclusive and free license to use the article for an indefinite period of time throughout the world in the following fields of use:

  1. Production and reproduction of copies of the article using a specific technique, including printing and digital technology.
  2. Placing on the market, lending or renting the original or copies of the article.
  3. Public performance, exhibition, display, reproduction, broadcasting and re-broadcasting, as well as making the article publicly available in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice.
  4. Including the article in a collective work.
  5. Uploading an article in electronic form to electronic platforms or otherwise introducing an article in electronic form to the Internet or other network.
  6. Dissemination of the article in electronic form on the Internet or other network, in collective work as well as independently.
  7. Making the article available in an electronic version in such a way that everyone can access it at a place and time of their choice, in particular via the Internet.

Authors by sending a request for publication:

  1. They consent to the publication of the article in the journal,
  2. They agree to give the publication a DOI (Digital Object Identifier),
  3. They undertake to comply with the publishing house's code of ethics in accordance with the guidelines of the Committee on Publication Ethics (COPE), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. They consent to the articles being made available in electronic form under the CC BY-SA 4.0 license, in open access,
  5. They agree to send article metadata to commercial and non-commercial journal indexing databases.