Struktura wielocechowej zmienności fenotypowej rodów ziemniaka uzyskanych z krzyżowań tetraploid × diploid

Leszek Domański

l.domanski@ihar.edu.pl
Zakład Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, Oddział Młochów, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)

Dariusz R. Mańkowski


Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016

Bogdan Flis


Zakład Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, Oddział Młochów, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)

Henryka Jakuczun


Zakład Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, Oddział Młochów, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)

Ewa Zimnoch-Guzowska


Zakład Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, Oddział Młochów, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie (Poland)

Abstrakt

W IHAR, Oddział Młochów w latach 2008–2009, dla osiemdziesięciu rodów ziemniaka z czterech krzyżowań tetraploid × diploid przeprowadzono oceny pod kątem 12 cech użytkowych i jakościowych. Celem badań była ocena struktury wielocechowej zmienności. Eksploracyjna analiza czynnikowa (EFA) pozwoliła na wyodrębnienie 5 czynników odpowiedzialnych za 68% obserwowanej łącznej zmienności rodów. Wartości własne analizowanej macierzy korelacji dla tych czynników były większe od 1. Pierwszy czynnik (21,7% zmienności) był utworzony przez cechy odpowiedzialne za ogólny wygląd bulw (regularność kształtu, głębokość oczek, frekwencja bulw z wtórnym wzrostem). Drugi czynnik (15,5% zmienności), zwany czynnikiem plonotwórczym był skorelowany z plonem bulw, średnim ciężarem bulwy i stopniem spłaszczenia bulw. Trzeci czynnik (12,2% zmienności) określał przydatność do przetwórstwa i był skorelowany z dwoma wiodącymi cechami technologicznymi — zawartością skrobi i barwą chipsów. Czwarty czynnik (9,9% zmienności) został zinterpretowany jako wydłużenie bulw (korelacja z typem kształtu, frekwencją bulw spiczastych). Piąty czynnik (8,5% zmienności) był utworzony przez cechę wyglądu bulw. Wielowymiarowa struktura tej zmienności daje szansę na wyselekcjonowanie wartościowych tetraploidalnych rodów ziemniaka do użytkowania jadalnego, przetwórstwa spożywczego (chipsy, susze) oraz przetwórstwa na skrobię.


Słowa kluczowe:

eksploracyjna analiza czynnikowa, EFA, krzyżowanie interploidalne, zmienność wielocechowa, ziemniak

Bradshaw J. E., Finlay M., Dale B., Mackay G. R. 2009. Improving the yield, processing quality and disease and pest resistance of potatoes by genotypic recurrent selection. Euphytica 170: 215 — 227.
Google Scholar

Chotkowski J. 2007. Rynek ziemniaków jadalnych w Polsce na tle Unii Europejskiej. Wieś Jutra 2 (103): 25 — 26.
Google Scholar

Domański L., Zimnoch-Guzowska E., Domańska M., Jakuczun H.2006. Efekt heterozji diploidalnego rodu ziemniaka DG, 97-943 typu „cold chipping” tworzącego gamety 2n. Biul. IHAR 240/241: 307 — 313.
Google Scholar

Domański L., Flis B., Jakuczun H., Zimnoch-Guzowska E. 2009. Ocena postępu hodowlanego pod względem wartości przetwórczej materiałów wyjściowych wytworzonych w latach 1999-2007. Biul. IHAR 252: 275 — 283.
Google Scholar

Domański L., Flis B., Jakuczun H., Zimnoch-Guzowska E. 2010. Zmienność cech technologicznych i morfologicznych w potomstwie uzyskanym z krzyżowań interploidalnych 4x-2x. Biul. IHAR 257/258: 57 — 69.
Google Scholar

Domański L. Mańkowski D.R., Flis B., Jakuczun H., Zimnoch-Guzowska E. 2012. Wielocechowa analiza różnorodności fenotypowej mieszańców ziemniaka uzyskanych z krzyżowań tetraploid × diploid. Biul. IHAR 265 (w druku).
Google Scholar

Hayes R. J., Thill Ch. A. 2002. Co-current introgression of economically important traits in a potato – breeding program. Amer. J. Potato Res. 79: 173 — 181.
Google Scholar

Haynes K.G. 1990, Covariance’s between diploid parents and tetraploid offspring in tetraploid × diploid crosses of Solanum L. J. Heredity 81: 208 — 210.
Google Scholar

Haynes K.G., Lu W. 2005. Improvement at the diploid species level. In: Genetic improvement of Solanaceous crops. Volume I: Potato. Razdan M. K., Motto A.K. (Eds): 101 — 114. Science Publishers, Inc. Eufield (NH), USA, Plymouth, UK.
Google Scholar

Jakuczun H., Wasilewicz-Flis I. 2006. Przenoszenie zmienności genetycznej wybranych cech z ziemniaka diploidalnego na poziom tetraploidalny w IHAR w latach 1996-2005. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511: 131 — 140.
Google Scholar

Kaiser, H. F. 1958. The varimax criterion for analytic rotation in factor analysis. Psychometrika 23: 187—200.
Google Scholar

Kamiński R. 1977. Phenotypic and genotypic correlations of morphological and physiological characters of potato. Genetica Polonica 18: 125 — 131.
Google Scholar

Krzyśko M. 2009. Podstawy wielowymiarowego wnioskowania statystycznego. Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań.
Google Scholar

Kumar S. I., Gowindaraj M., Kumar V. K. 2010. Estimation of genetic diversity of new advanced breeding lines of groundnut (Arachis hypogaea L.). World J. Agric. Sci. 6 (5): 547 — 554.
Google Scholar

Laudański Z., Mańkowski D. R., Flaszka M. 2012. Eksploracyjna analiza czynnikowa w badaniach struktury zespołu zmiennych obserwowanych. Biuletyn IHAR, w druku.
Google Scholar

Lisińska G., Pęksa A., Kita A., Rytel E., Tajner-CzopekA. 2009. The quality of potato for processing and consumption. In: Yee N., Bussel W.T. (Eds). Potato IV, Food 3 (Special Issue 2): 99 — 104.
Google Scholar

Makinde S. C. D., Ariyo O. J. 2010. Multivariate analysis of genetic divergence in twenty two genotypes of groundnut (Arachis hypogaea L.). Journal of Plant Breeding and Crop Science 2 (7): 192 — 204.
Google Scholar

Mańkowski D. R., Laudański Z., Martyniak D., Flaszka M. 2009. Struktura wielocechowej zmienności odmianowej wiechliny (Poa pratensis L.). Biul. IHAR 254: 189 — 200.
Google Scholar

Mądry W. 2007. Metody statystyczne do oceny różnorodności fenotypowej dla cech ilościowych w kolekcjach roślinnych zasobów genowych. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 517: 21 — 41.
Google Scholar

Nassir A. L., Ariyo O. J. 2007. Multivariate analysis of the variation of field-planted upland rice (Oryza sativa L.) in a tropical habitat. Malays. Appl. Biol. 36 (1): 47 — 57.
Google Scholar

Nowacki W. 2003. Ocena wartości handlowej ziemniaków jadalnych. Ziemniak Polski 4: 32 — 36.
Google Scholar

SAS Institute Inc. 2009. SAS OnlineDoc® 9.2. Cary NC.
Google Scholar

Sterrett S. B., Henniger M. K., Yencho G. C., Lu W., Winyarck B. T., Haynes K. G. 2003. Stability of internal heat necrosis and specific gravity in tetraploid × diploid potatoes. Crop Science 43: 790 — 796.
Google Scholar

Studnicki W., Mądry W., Śmiałowski T. 2009. Wielocechowa analiza różnorodności fenotypowej w kolekcji roboczej pszenicy jarej. Biul. IHAR 252: 91 — 104.
Google Scholar

Szczotka F. A. 1977. Podstawy analizy czynnikowej. Listy Biometryczne, Nr 55–59: 1— 69.
Google Scholar

Teodorczyk A. 1981. Współzależność cech ziemniaka jadalnego. Ziemniak 1981/82: 25 — 43.
Google Scholar

Thill C. A., Peloquin S.J. 1995. Tetraploid potato clones with 25% wild species germplasm that produces cold (4ºC) chipping progenies. Am. Potato J. 72: 659.
Google Scholar

Timm N. A. 2002. Applied multivariate analysis. New York, USA: Springer Verlag Inc.
Google Scholar

Ukalski K., Kociuba W., Mądry W., Ukalska J. 2007. Wielowymiarowa ocena zmienności fenotypowej w kolekcji zasobów genowych pszenżyta jarego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. z. 517: 767 — 774.
Google Scholar

Watanabe K.N., Ortiz R., Watanabe J. A. 2005. Breeding potential and transmission of traits in 4x-2x crosses. In: Genetic improvement of Solanaceous crops. Volume I: Potato. Razdan M. K., Motto A. K. (Eds): Science Publishers, Inc. Enfield (NH), USA, Plymouth, UK: 101 — 114.
Google Scholar

Zgórska K. 2002. Jakość ziemniaków jadalnych i do przetwórstwa spożywczego. Ziemniak Polski 4: 14 — 20.
Google Scholar

Zimnoch-Guzowska E. 2003. Wykorzystanie form diploidalnych ziemniaka w pracach hodowlanych i genetycznych. Post. Nauk Roln. 1: 47 — 66.
Google Scholar

Zimnoch-Guzowska E., Flis B. 2006. Genetyczne podstawy cech jakościowych ziemniaka. Zesz. Probl, Post. Nauk Rol. z. 511: 23 — 36.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
09/30/2012

Cited By / Share

Domański, L. (2012) „Struktura wielocechowej zmienności fenotypowej rodów ziemniaka uzyskanych z krzyżowań tetraploid × diploid”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (265), s. 71–78. doi: 10.37317/biul-2012-0040.

Autorzy

Leszek Domański 
l.domanski@ihar.edu.pl
Zakład Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, Oddział Młochów, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland

Autorzy

Dariusz R. Mańkowski 

Zakład Nasiennictwa i Nasionoznawstwa, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland
https://orcid.org/0000-0002-7499-8016

Autorzy

Bogdan Flis 

Zakład Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, Oddział Młochów, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland

Autorzy

Henryka Jakuczun 

Zakład Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, Oddział Młochów, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland

Autorzy

Ewa Zimnoch-Guzowska 

Zakład Genetyki i Materiałów Wyjściowych Ziemniaka, Oddział Młochów, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin — PIB w Radzikowie Poland

Statystyki

Abstract views: 26
PDF downloads: 13


Licencja

Prawa autorskie (c) 2012 Leszek Domański, Dariusz R. Mańkowski, Bogdan Flis, Henryka Jakuczun, Ewa Zimnoch-Guzowska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 4 5 > >> 

Podobne artykuły

<< < 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.