Zawartość i pobranie azotu, fosforu i potasu przez chwasty w uprawie ziemniaka w warunkach zróżnicowanych zabiegów agrotechnicznych

Krystyna Zarzecka

krystyna.zarzecka@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska, Siedlce (Poland)

Marek Gugała


Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska, Siedlce (Poland)

Alicja Baranowska


Państwowa Szkoła Wyższa w Białej Podlaskiej (Poland)

Abstrakt

Badania wykonano na próbach pochodzących z doświadczenia polowego przeprowadzonego w latach 2002–2004 w Rolniczej Stacji Doświadczalnej Zawady. Czynnikami doświadczenia były dwa sposoby uprawy roli i siedem sposobów pielęgnacji ziemniaka. Zawartość azotu ogólnego oznaczono metodą Kjeldahla, fosforu kolorymetrycznie, potasu metodą absorpcji spektrofotometrii atomowej (ASA). Przed zwarciem rzędów ziemniaka zawartość makroelementów w suchej masie chwastów zależała istotnie od sposobów uprawy, pielęgnacji i warunków pogodowych. Z kolei przed zbiorem bulw zależała ona od sposobów pielęgnacji i warunków klimatycznych, a fosforu ponadto od sposobu uprawy. Pobranie azotu, fosforu i potasu przez chwasty z powierzchni jednego hektara zależało od czynników doświadczenia.


Słowa kluczowe:

chwasty, makroelementy, pobranie, zawartość, ziemniak

Abulude F. O. 2005. Nutritional evaluation of aquatic weeds in Nigeria. Electron. J. Environ. Agric. Food Chem. 4 (1): 835 — 840.
Google Scholar

Boligłowa E., Gleń K. 2003. Yielding and quality of potato tubers depending on the kind of organic fertilization and tillage method. Electron. J. Polish Agric. Universities, S. Agronomy 6 (1): 1 — 8.
Google Scholar

Boydston R.A., Vaughin S.F. 2002. Alternative weed management systems control weeds in potato (Solanum tuberosum). Weed Technology 16 (1): 23 — 28.
Google Scholar

Czuba R., Wróbel S. 1983. Ocena roli chwastów jako konkurentów w pobieraniu składników pokarmowych przez rośliny uprawne. Rocz. Glebozn. 34 (3): 175 — 184.
Google Scholar

Duer J. 1986. Skład chemiczny chwastów oraz pobranie składników mineralnych przez chwasty i zboża w zmianowaniach z różnym udziałem zbóż. Pam. Puławski 88: 191 — 203.
Google Scholar

Dziekanowski A., Ciećko Z., Nowak G. 1992. Zawartość podstawowych makro- i mikroskładników w bulwach ziemniaka w zależności od poziomu nawożenia potasem. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Agricultura 54: 117 — 126.
Google Scholar

Gruczek T. 2001. Efektywne sposoby walki z chwastami i wpływ na jakość bulw ziemniaka. Biul. IHAR 217: 221 — 231.
Google Scholar

Gugała M., Zarzecka K. 2008. Plonowanie ziemniaka w zależności od sposobów uprawy i odchwaszczania. Zesz. Probl. Postępów Nauk Rol. 530: 151 — 159.
Google Scholar

Guttieri M. J. Eberlein C. V. 1997. Pre-emergence weed control in potatoes with rimsulfuron mixtures. Weed Technology 11 (4): 755 — 761.
Google Scholar

Hashim S. 2003. Chemical weed control efficiency in potato (Solanum tuberosum L.) under agro-climatic conditions of Peshawar, Pakistan. Pakistan J. Weed Science Research 9 (1–2): 105 — 110.
Google Scholar

Kraska P., Pałys E., Kuraszkiewicz R. 2006. Zachwaszczenie łanu ziemniaka w zależności od systemu uprawy, poziomu nawożenia mineralnego i intensywności ochrony. Acta Agrophysica 8 (2): 423 — 433.
Google Scholar

Mišovic M. M., Brocic Z. A., Momirovic N. M., Šinzar B. C. 1997. Herbicide combination efficacy and potato yield in agro-ecological conditions of Dragacevo. Acta Horticulturae 462: 363 — 368.
Google Scholar

Parylak D. 1996. Konkurencyjne pobieranie składników pokarmowych przez jęczmień jary i chwasty. Fragm. Agron. 4 (52): 68 — 74.
Google Scholar

Trąba Cz. 2001. Konkurencyjność chwastów wobec owsa w warunkach nawożenia mineralnego i organicznego. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Rośl. 41 (2): 941 — 944.
Google Scholar

Zarzecka K., Gugała M. 2004. Kształtowanie się zachwaszczenia odmian ziemniaka w zależności od sposobu pielęgnacji. Biul. IHAR 232: 177 — 184.
Google Scholar

Zarzecka K., Ceglarek F., Gąsiorowska B., Grużewska A. 1999. Impact of weed control on potato infestation and yielding. Electron. J. Polish Agric. Universities, S. Agronomy 2 (2): 1 — 8.
Google Scholar

Żurawski H., Sienkiewicz J. 1981. Wpływ uproszczeń w uprawie roli i zróżnicowanego nawożenia na plony roślin i pobranie składników pokarmowych. Pam. Puławski 74: 73 — 84.
Google Scholar

Pobierz


Opublikowane
03/31/2010

Cited By / Share

Zarzecka, K., Gugała, M. i Baranowska, A. (2010) „Zawartość i pobranie azotu, fosforu i potasu przez chwasty w uprawie ziemniaka w warunkach zróżnicowanych zabiegów agrotechnicznych”, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, (255), s. 77–84. doi: 10.37317/biul-2010-0050.

Autorzy

Krystyna Zarzecka 
krystyna.zarzecka@uph.edu.pl
Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska, Siedlce Poland

Autorzy

Marek Gugała 

Katedra Szczegółowej Uprawy Roślin, Akademia Podlaska, Siedlce Poland

Autorzy

Alicja Baranowska 

Państwowa Szkoła Wyższa w Białej Podlaskiej Poland

Statystyki

Abstract views: 53
PDF downloads: 36


Licencja

Prawa autorskie (c) 2010 Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Alicja Baranowska

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Z chwilą przekazania artykułu, Autorzy udzielają Wydawcy niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na korzystanie z artykułu przez czas nieokreślony na terytorium całego świata na następujących polach eksploatacji:

  1. Wytwarzanie i zwielokrotnianie określoną techniką egzemplarzy artykułu, w tym techniką drukarską oraz techniką cyfrową.
  2. Wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy artykułu.
  3. Publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie artykułu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
  4. Włączenie artykułu w skład utworu zbiorowego.
  5. Wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej na platformy elektroniczne lub inne wprowadzanie artykułu w postaci elektronicznej do Internetu, lub innej sieci.
  6. Rozpowszechnianie artykułu w postaci elektronicznej w internecie lub innej sieci, w pracy zbiorowej jak również samodzielnie.
  7. Udostępnianie artykułu w wersji elektronicznej w taki sposób, by każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym, w szczególności za pośrednictwem Internetu.

Autorzy poprzez przesłanie wniosku o publikację:

  1. Wyrażają zgodę na publikację artykułu w czasopiśmie,
  2. Wyrażają zgodę na nadanie publikacji DOI (Digital Object Identifier),
  3. Zobowiązują się do przestrzegania kodeksu etycznego wydawnictwa zgodnego z wytycznymi Komitetu do spraw Etyki Publikacyjnej COPE (ang. Committee on Publication Ethics), (http://ihar.edu.pl/biblioteka_i_wydawnictwa.php),
  4. Wyrażają zgodę na udostępniane artykułu w formie elektronicznej na mocy licencji CC BY-SA 4.0, w otwartym dostępie (open access),
  5. Wyrażają zgodę na wysyłanie metadanych artykułu do komercyjnych i niekomercyjnych baz danych indeksujących czasopisma.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >>